Vjera Crkva P. Lombardi: Ovo nije vrijeme za zaustavljanje Jubileja milosrđa ili za strah
Crkva Vjera

P. Lombardi: Ovo nije vrijeme za zaustavljanje Jubileja milosrđa ili za strah

Ovo nije vrijeme za zaustavljanje Godine milosrđa ili vrijeme za strah – rekao je p. Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, u priopćenju povodom terorističkog napada u Parizu u kojem je ubijeno više od 120, a ranjeno više od 200 ljudi. U priopćenju je ustvrdio da poruka milosrđa Svete godine izgoni strah.

U ovim žalosnim danima, u kojima se očituje ubojito i suludo nasilje, mnogi se pitaju kako na njega odgovoriti. Neki već pitaju kako živjeti ove posljednje dane uoči Jubileja milosrđa – primijetio je p. Lombardi, upozoravajući da upravo teroristi, „obuzeti bezumnim nasiljem“, žele širiti strah. Ako dopustimo da nas zastraše, onda su već ostvarili svoj prvi cilj. To je stoga još jedan razlog da se odlučno i hrabro odupremo iskušenju straha – ustvrdio je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice.

Svakako trebamo biti oprezni, a ne neodgovorni: trebamo poduzeti razumne mjere. No moramo nastaviti živjeti gradeći mir i međusobno povjerenje. Stoga – rekao je p. Lombardi – Jubilej se milosrđa pokazuje tim potrebnijim. Poruka da Božja ljubav vodi ljubavi prema bližnjemu i pomirenju naš je odgovor u vremenu kad ne smijemo upasti u iskušenje nepovjerenja.

Sv. Ivan Pavao II. ustvrdio je da je poruka milosrđa bila Božji odgovor na teško i mračno vrijeme Drugog svjetskog rata, u kojem su totalitarni režimi činili masovna ubojstva te se širila mržnja među narodima i osobama – nastavio je p. Lombardi. Danas, kad papa Franjo govori o Trećem svjetskom ratu koji se vodi u dijelovima, potrebna je poruka milosrđa koja će nas osposobiti da budemo graditelji mostova i, unatoč svemu, da budemo odvažni voljeti.

Stoga ovo nije vrijeme za odustajanje od Jubileja ili vrijeme za strah. Jubilej milosrđa nam je potrebniji nego ikad. Trebamo živjeti razborito, ali i hrabro s duhovnim elanom, gledajući prema budućnosti s nadom – unatoč napadima mržnje. U tim okolnostima – zaključio je p. Federico Lombardi – Papa nas Franjo vodi i poziva da se povjerimo Duhu Gospodnjem, koji nas prati.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @ANSA

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.