Vjera Papa govori U ovoj bi nam uskršnjoj osmini dobro došlo svaki dan čitati svetopisamske odlomke o Kristovu uskrsnuću
Papa govori Vjera

U ovoj bi nam uskršnjoj osmini dobro došlo svaki dan čitati svetopisamske odlomke o Kristovu uskrsnuću

„Svima bi nam za vrijeme uskršnje osmine dobro došlo ako bi svaki dan čitali evanđeoski odlomak koji govori o Kristovom Uskrsnuću“, istaknuo je Sveti Otac u svom današnjem tweetu. Podsjetimo da je Papa u više navrata govorio o vrijednosti čitanja Svetoga pisma. Papa Franjo se tako prije mjesec i pol dana za vrijeme podnevnog nagovora upitao: „Što bi se dogodilo kad bismo se prema Bibliji odnosili kao prema svojem mobitelu? Kad bismo je uvijek nosili sa sobom, bar malo džepno Evanđelje, što bi se dogodilo? Kad bismo se vraćali natrag po nju ako bismo je zaboravili: zaboraviš li mobitel – oh! nemam ga, vraćam se tražiti ga? Kad bismo je otvarali više puta na dan? Kad bismo Božje poruke u Bibliji čitali kao što čitamo poruke na mobitelu, što bi se dogodilo?“

Doista, kad bismo Božju riječ uvijek imali u srcu – nastavio je Papa – nikakva nas napast ne bi mogla udaljiti od Boga i nikakva nas zapreka ne bi mogla odvratiti od puta dobra; znali bismo nadvladati svakodnevna šaputanja zla koje je u nama i izvan nas; bili bismo sposobniji živjeti uskrsli život po Duhu, prihvaćajući i ljubeći svoju braću, posebno one najranjivije i najpotrebitije, pa čak i naše neprijatelje.

Papa Franjo je u predgovoru Youcat Biblije za mlade pozvao na pozorno čitanje i proučavanje Biblije. Nemojte ostati na površini, kao da čitate stripove! – istaknuo je Sveti Otac – Nemojte nikada samo preletjeti Božju riječ! Zapitajte se: „Što to poručuje mojemu srcu? Govori li Bog meni po tim riječima? Dodiruje li me u dubini mojih čežnja? Što mi je činiti?“ Samo se na taj način može razviti snaga Božje riječi. Samo se tako može promijeniti naš život, samo tako može postati velikim i lijepim.

U svom je predgovoru Papa podsjetio i na riječi Mahatme Gandhija: „Vama kršćanima je povjeren tekst koji u sebi ima dovoljno dinamita da u milijun komadića eksplodira čitavu civilizaciju, preokrene svijet naglavačke i donese mir na planet poharan ratom. Prema njemu se, međutim, odnosite kao da je samo književno djelo i ništa više“. Papa Franjo je istaknuo da Biblija nije književno remek-djelo, nego je to knjiga poput plamena, knjiga u kojoj Bog progovara. Zbog toga se sjetite – poručio je Sveti Otac – da Biblija nije napravljena kako bi ju se stavilo na policu, nego da bi ju se držalo u rukama i često, svakodnevno čitalo – bilo sami, bilo u društvu.

Izvor: radiovatican.va

Foto: pixabay.com

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.