Karmel Iz života Karmelskog Reda Otvaranje godine jubileja prisutnosti karmelićanki BSI u Hrvatskoj
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Otvaranje godine jubileja prisutnosti karmelićanki BSI u Hrvatskoj

U nedjelju 30. listopada 2016. za Hrvatsku provinciju karmelićanki Božanskog Srca Isusova započela je jubilejska godina u kojoj će se na poseban način obilježiti i zahvaliti za 100 godina prisutnosti ove redovničke zajednice u Hrvatskoj. Samoj proslavi otvorenja jubileja prethodila je trodnevna priprava koju su predvodili o. Antonio Mario Čirko i o. Mato Miloš, OCD.

Nadahnuće za dolazak u Hrvatsku dobila je utemeljiteljica bl. Marija Terezija od sv. Josipa kada se susrela s hrvatskim iseljenicima u SAD-u i Kanadi. Uvidjevši njihove potrebe, pisala je svećenicima u Hrvatsku moleći ih da djevojke zainteresirane za redovnički život upoznaju s Karmelom BSI i potaknu ih na rad s hrvatskim iseljenicima. Istodobno je poslala sestre iz Beča da u Zagrebu otvore dječji dom i samostan. Providnost je htjela da djevojke pozvane u Karmel BSI ne odu u Ameriku, već ostanu u Hrvatskoj. Godine 1917. osnovan je prvi samostan u Hrvatskom Leskovcu i upravo se zbog toga i ova jubilarna godina otvara na mjestu samih početaka.

Program svečanog otvorenja godine jubileja započeo je u 16.30 sati predstavljanjem povijesti duhovnosti i apostolata karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Hrvatskoj, nakon čega je uslijedila kratka pobožnost bl. Mariji Tereziji od sv. Josipa.

U 17.00 sati ulazna je pjesma označila početak svečanog euharistijskog slavlja koje je predvodio mons. Zdenko Križić, biskup gospićko-senjski. U koncelebraciji uz biskupa Zdenka Križića prisutni su bili o. Srećko Rimac, provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa, fra Jure Šarčević,  provincijal Hrvatske kapucinske provincije i predsjednik HKVRPP-a, don Pejo Orkić, provincijal Hrvatske salezijanske provincije, don Stjepan Bolkovac, tajnik Hrvatske salezijanske provincije, vlč. Dubravko Škrlin Hren, župnik Župe sv. Ivana Nepomuka, vlč. Mijo Matošević, župni vikar Župe sv. Ivan Nepomuka, o. Mato Miloš, OCD, don Anton Šuljić i vlč. Anđelko Kaćunko, župnik Župe sv. Stjepana mučenika u Otočcu.

Prisutan je bio i velik broj sestara iz svih zajednica hrvatske provincije, članovi Zajednice karmelskih laika iz Slavonskog Broda, Strmca, Zagreba i Hrvatskog Leskovca, mladi Karmela Božanskog Srca Isusova iz više zajednica, brojni prijatelji i rodbina sestara.

Euharistijsko slavlje toga dana animirao je ansambl „MI tamburica“, koji već 35 godina djeluje i u Hrvatskom Leskovcu obogaćuje liturgijska slavlja. Za ovu svečanu priliku ansambl je uvježbao nove glazbene sadržaje i prekrasno višeglasno izveo himnu ovoga jubileja. Zbor je bio u proširenom izdanju obogaćen sestrama karmelićankama BSI, a sve se odvijalo pod brižnim ravnanjem gospođe Renate Krajina.

Po završetku ulazne pjesme svoju srdačnu dobrodošlicu mons. Zdenku Križiću uputio je vlč. Dubravko Škrlin Hren, župnik Župe sv. Ivana Nepomuka. Nakon njega, u ime karmelske obitelji doborodošlicu je izrazila provincijalna poglavarica s. M. Kristina Pišković. Naglasila je kako ovaj jubilej u hrvatskoj provinciji počinje srcem punim zahvalnosti i hvale Trojedinom Bogu za Majku Utemeljiteljicu i njezinu vjernost poticaju Duha Božjega koji je u njoj  rasplamsao jaku čežnju za osnutkom Karmela BSI u hrvatskom narodu, za Božja neizmjerna dobročinstva, za svaku sestru, svaku kćer naše drage Karmelske Gospe koja se svojim redovničkim posvećenjem darovala Kristovu Srcu kao žrtva prinosnica, za sve obitelji iz kojih su sestre nikle, za župne zajednice u kojima su djelovale, za pridružene članove i mlade koji su se pridružili da karizmu sestara karmelićanki BSI čine živom i djelotvornom. Zahvalivši i osobno ocu biskupu Zdenku, koji je kroz sve ove godine bio uistinu subrat karmelićanin, pouzdan prijatelj, savjetnik i duhovni pratitelj, s. Kristina je zamolila da u misnoj žrtvi prinese molitve Gospodinu kako bi ova jubilejska godina bila milosno vrijeme rasta u svetosti. Na kraju su svoj pozdravni govor kroz prigodnu recitaciju uputila i djeca iz dječjeg doma, koja su bila posebna briga i ljubav naše bl. Marije Terezije od sv. Josipa.

Posebno je dirljiva bila propovijed našeg dragog biskupa Zdenka, koji je, tumačeći evanđelje, naglasio važnost „ostanka u ljubavi koju treba njegovati, za koju se treba boriti, i kojom treba ljubiti kao što je Isus ljubio. Ljubav nužno vodi učenika da se troši za druge, ljubav se hrani žrtvama. Ako ljubav umre, ako se potroši, može donijeti puno roda. Onda ljubav ima smisla. Isus želi da učenici imaju svijest da nisu izabrali, nego da su oni izabrani. Svrha izbora je da idu i rod donose, i rod da ostane, tj. ostaviti nešto iza sebe. Ostaje ono što smo učinili za druge. To ostavlja tragove naših života i ostajemo živjeti u tim tragovima bez obzira na smrt. Blažena Terezija od sv. Josipa je jako dobro razumjela ovaj Isusov govor. Njezino djelo, njezin rod je ostao. Sestre, i vi ste njezin rod, njezin rod su i tolika siromašna djeca, toliki napušteni koje je ona spašavala jer je ljubila kao što voli Isus… Srce mora ljubiti kao što je Isusovo srce ljubilo, onda je uspjeh zajamčen. Stoga je ona svoj Karmel prozvala Karmelom Božanskog Srca Isusova.“

Prije završetka slavlja gđa Renata Krajina, ujedno i voditeljica Zajednice karmelskih laika u Hrvatskom Leskovcu, izrazila je svoju zahvalnost u ime Zajednice karmelskih laika, mladih Karmela BSI i Škapularske bratovštine. Istaknula je kako je velika milost živjeti kršćanski život pod karmelskim plaštem, koji se sve više širi i za laike. Ozračje je to u kojem duše sazrijevaju u vjeri i nadi, u kršćanskom zajedništvu i ljubavi. „Tko je od Boga primio dobru narav, tj. dobre prirodne osobine i sklonosti, neka ih ne slomi, neka ih samo upravi prema pravom cilju!“, hrabri bl. Marija Terezija od sv. Josipa. Ovim citatom zaključila je svoju zahvalnu riječ gđa Krajina, obećavši da će laici i dalje nastojati u otvorenosti i širokogrudnosti jačati Karmel BSI i cijelu Crkvu.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedilo je štovanje moći bl. Marije Terezije od sv. Josipa. Hrvatska provincija je za ovu prigodu dobila najveći dio kosti prsta bl. Marije Terezije od sv. Josipa. Moćnik je izrađen samo za ovu prigodu u Zagrebu. Na njemu je vidljiva duhovnost Karmela Božanskog Srca Isusova. Prisutan je karmelski križ, srce obavijeno trnjem, a u podnožju je ugravirano geslo družbe i slika Blaženice.

Ovo je tek početak brojnih događanja kojima će se izraziti zahvalnost za ovo stoljeće karmelskog služenja u ljubavi i vjernosti.

Izvor: karmel.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.