Vjera Meditacije U osvit prvoga dana u tjednu
Meditacije Vjera

U osvit prvoga dana u tjednu

U osvit prvoga dana u tjednu, Mt 28, 1-10

Ni jedan evanđelist ne opisuje Isusovo uskrsnuće. Slika Krista pobjednika koji izlazi iz groba ne pripada evanđeljima nego dolazi iz apokrifnog – Petrovog evanđelja iz II. stoljeća. Ipak, svi evanđelisti daju smjernice kako susresti Krista živoga. Iskustvo Krista uskrsloga ne bijaše povlastica dana manjoj grupi osoba prije 2000 godina, nego je dato svim vjernicima svih vremena.

„U osvit prvoga dana u tjednu“ upućuje na prvi dan stvaranja što znači da se u Isusu ostvaruje novo i potpuno stvaranje. Prvi dan u tjednu je zapravo osmi dan, a broj osam – u prvoj Crkvi – odnosit će se na Krista uskrsloga te je ujedno i broj Blaženstava.

Anđeo silazi s neba, sklanja kamen sa groba i sjeda na nj što je znak pobjede. Anđelovo lice i odjeća imaju isti izgled kao i Isus tokom preobraženja. Stražari su se silno uplašili jer je Onaj, za kojeg su mislili da je mrtav, u stvari živ, a oni koji su živi-oni su obamrli. „A anđeo progovori ženama: ‘Vi se ne bojte!’“ – čudno, stražari su oni koji se boje, a anđeo se obraća ženama. „Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje!“ jer grob nije mogao zadržati onoga tko je Živ. „Uskrsnu kako reče“ i anđeo ih šalje u Galileju gdje je Isus propovijedao. Tamo će ga vidjeti. Glagol „vidjeti“ ne odnosi se na fizički vid, nego na duboko unutarnje iskustvo. Sada se pored straha kod žena javlja i radost. Kakva divna vijest! I one trče da jave tu vijest. Glagol „javiti“ u svom grčkom korijenu ima riječ „anđeo“. Žene koje nisu imala svoja prava u Izraelu, sada vrše istu zadaću kao i anđeli.

„Kad eto im Isusa u susret!“ Kada se ide za tim da se Život navijesti, Gospodin uvijek dolazi ususret kako bi svojom prisutnošću osnažio navještaj. „Reče im: ‘Zdravo!’“ U prijevodu bi trebalo biti: „Radujte se!“ Zašto? U posljednjem Blaženstvu Isus je rekao: „Radujte se jer je velika plaća vaša na nebesima.“ A koja je to plaća? Upravo ova: nerazoriv život, život sposoban i smrt nadvladati. „One polete k njemu, obujme mu noge i ničice mu se poklone.“ – Noge označuju realni, fizički susret, a ne susret s nekim duhom, nekom fantazijom. Činjenica da su mu se poklonile označuje da u njemu prepoznaju puninu božanskog. Isus ih ohrabruje i šalje ih svojoj braći: ‘Ne bojte se! Idite, javite mojoj braći“. I ta radosna vijest stiže i do nas-njegove braće i juče, i danas i sutra.

Tu vijest čujemo, proslavljamo i živimo!

Priredio: prof. dr. sc. med. Robert Semnic

Izvor: Alberto Maggi; prijevod: dr. sc. Zdenko Ilić, vjeraidjela.com/uskrs-a-komentar-evandelja

Slika: freerepublic.com

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.