Vjera Meditacije Optimistički trendovi u ponašanju i navikama mladih danas
Meditacije Vjera

Optimistički trendovi u ponašanju i navikama mladih danas

Tinejdžeri i mladi danas manje piju i puše, kasnije ulaze u seksualne odnose i više se obrazuju. Ipak, usamljeniji su nego ikada jer se nalazimo u “onlajn” stvarnosti te mladi imaju manje kontakata uživo, pokazalo je istraživanje koje je objavio magazin “The Economist”.

Mladi su danas manje hedonisti i imaju više konzervativan stav prema izazovima kao što su intimni odnosi i uživanje opojnih supstanci, a promene koje su se dogodile pokazale su da se nove generacije mladih razlikuju od prethodnih generacijama u većini razvijenijih zemalja, počev od Evrope i SAD, do Japana i Južne Koreje.

Mnogi od mladi počinju da piju u kasnijoj životnoj dobi, a prosek tinejdžera u Australiji, koji je počeo da pije se pomerio sa 14 na 16 godina. Broj onih koji su probali cigarete u Evropi opada još od 1999. godine. Prisutna je i promena odnosu prema uzimanju alkohola – „piti alkohol više nije kul“. Interesantno je da ovaj trend prati i smanjenje broja kafića u Velikoj Britaniji – čak do 1000 kafića se zatvara godišnje.

Raste i broj onih koji nikada nisu probali niti alkohol, drogu ili cigarete i lekove. Broj apsolutnih apstinenata u Švedskoj je porastao sa 11 na 31%  u poslednjih 12 godina, odnosno sa 23 na 61% na Islandu. U Americi su droge, osim marihuane, postale manje popularne. 1991. Godine. 54% američkih tinejdžera je imalo prvo seksualno iskustvo u periodu od 14 do 18 godine, a 19% je imalo više partnera. Prije dve godine, taj odnos je pao na 41% te 12%.  Jedan od razloga promena, kako veruju istraživači, jeste promena obiteljskog života. Studija je u 11 zemalja pokazala da roditelji provode mnogo više vremena sa svojom decom. Broj dečaka koji kažu da je lakše razgovarati sa svojim roditeljima, pogotovo sa ocem je porastao u većini razvijenih zemalja.

Drugi razlog je što su deca danas više fokusirana na obrazovanje i broj obrazovanih među populacijom od 25-34 godine je porastao sa 26 na 43% u poslednjih 16 godina.

Zahvaljujući modernim tehnologijama i internetu, informisanje je mnogo brže i lakše. Edukacije o štetnostima pušenja i droga na nacionalnom nivou kao i u školama daju svoje rezultate.

Pored ovih ohrabrujućih trendova, istraživanje u Velikoj Britaniji ukazuju na povećan trend samopovređivanja mladih, na pojavu poremećaja ishrane – anoreksije i nedovoljnoj količini sna kod mladih. Zbog dostupnosti interneta, povećan je broj slučajeva internet-uznemiravanja što povećava rizik od depresije i samoubojstva.

Pomolimo se za mlade Gospodinu  da:

·       učvrsti njihovu vjeru a za one koji ne poznaju Gospodina da im udijeli dar vjere

·       poštuju svoje tijelo, dušu i duh

·       žive svoju mladost poštujući svakoga čovjekajer to je put do istinske zrelosti i prave slobode.

Priredio: Robert Semnic, prof. dr. med. 

Izvori: https://sites/svjetlo-vjere.com/files.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2018&mm=01&dd=17&nav_id=1347729; http://sites/svjetlo-vjere.com/files.news.com.au ; https://sites/svjetlo-vjere.com/files.usnews.com/ ; http://time.com/

Slika: pixabay

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.