Vjera Meditacije Optimistički trendovi u ponašanju i navikama mladih danas
Meditacije Vjera

Optimistički trendovi u ponašanju i navikama mladih danas

Tinejdžeri i mladi danas manje piju i puše, kasnije ulaze u seksualne odnose i više se obrazuju. Ipak, usamljeniji su nego ikada jer se nalazimo u “onlajn” stvarnosti te mladi imaju manje kontakata uživo, pokazalo je istraživanje koje je objavio magazin “The Economist”.

Mladi su danas manje hedonisti i imaju više konzervativan stav prema izazovima kao što su intimni odnosi i uživanje opojnih supstanci, a promene koje su se dogodile pokazale su da se nove generacije mladih razlikuju od prethodnih generacijama u većini razvijenijih zemalja, počev od Evrope i SAD, do Japana i Južne Koreje.

Mnogi od mladi počinju da piju u kasnijoj životnoj dobi, a prosek tinejdžera u Australiji, koji je počeo da pije se pomerio sa 14 na 16 godina. Broj onih koji su probali cigarete u Evropi opada još od 1999. godine. Prisutna je i promena odnosu prema uzimanju alkohola – „piti alkohol više nije kul“. Interesantno je da ovaj trend prati i smanjenje broja kafića u Velikoj Britaniji – čak do 1000 kafića se zatvara godišnje.

Raste i broj onih koji nikada nisu probali niti alkohol, drogu ili cigarete i lekove. Broj apsolutnih apstinenata u Švedskoj je porastao sa 11 na 31%  u poslednjih 12 godina, odnosno sa 23 na 61% na Islandu. U Americi su droge, osim marihuane, postale manje popularne. 1991. Godine. 54% američkih tinejdžera je imalo prvo seksualno iskustvo u periodu od 14 do 18 godine, a 19% je imalo više partnera. Prije dve godine, taj odnos je pao na 41% te 12%.  Jedan od razloga promena, kako veruju istraživači, jeste promena obiteljskog života. Studija je u 11 zemalja pokazala da roditelji provode mnogo više vremena sa svojom decom. Broj dečaka koji kažu da je lakše razgovarati sa svojim roditeljima, pogotovo sa ocem je porastao u većini razvijenih zemalja.

Drugi razlog je što su deca danas više fokusirana na obrazovanje i broj obrazovanih među populacijom od 25-34 godine je porastao sa 26 na 43% u poslednjih 16 godina.

Zahvaljujući modernim tehnologijama i internetu, informisanje je mnogo brže i lakše. Edukacije o štetnostima pušenja i droga na nacionalnom nivou kao i u školama daju svoje rezultate.

Pored ovih ohrabrujućih trendova, istraživanje u Velikoj Britaniji ukazuju na povećan trend samopovređivanja mladih, na pojavu poremećaja ishrane – anoreksije i nedovoljnoj količini sna kod mladih. Zbog dostupnosti interneta, povećan je broj slučajeva internet-uznemiravanja što povećava rizik od depresije i samoubojstva.

Pomolimo se za mlade Gospodinu  da:

·       učvrsti njihovu vjeru a za one koji ne poznaju Gospodina da im udijeli dar vjere

·       poštuju svoje tijelo, dušu i duh

·       žive svoju mladost poštujući svakoga čovjekajer to je put do istinske zrelosti i prave slobode.

Priredio: Robert Semnic, prof. dr. med. 

Izvori: https://sites/svjetlo-vjere.com/files.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2018&mm=01&dd=17&nav_id=1347729; http://sites/svjetlo-vjere.com/files.news.com.au ; https://sites/svjetlo-vjere.com/files.usnews.com/ ; http://time.com/

Slika: pixabay

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.