Vjera Papa govori Opraštanje je Božja radost
Papa govori Vjera

Opraštanje je Božja radost

Praštanje je Božja radost, milosrđe nije ni sentimentalizam ni slabost u smislu nemoći – piše Sveti Otac u poruci mladima koji se pripremaju za sljedeći 31. svjetski dan mladih u Krakovu. Papa potiče mlade da raspiruju plamen Kristove milosrdne ljubavi u svakodnevnom životu, mjesečno obavljajući jedno tjelesno i jedno duhovno djelo milosrđa.

U Krakovu će se sljedeće godine održati poseban Svjetski dan mladih, prvi nakon proglašenja svetim pape Ivana Pavla II., koji je začetnik okupljanja mladih iz čitavoga svijeta, i prvi koji u Krakovu saziva papa Franjo; bit će to pravi ‘Jubilej mladih’ – stoji u Papinoj poruci.

„Blaženi milosrdni, jer će naći milosrđe“, geslo je sljedećega Svjetskoga dana mladeži, a Papa u poruci potiče mlade da shvate da je Božja ljubav prema ljudima poput roditeljske ljubavi prema vlastitoj djeci: „u sebi kadra stvoriti prostor za drugoga, osjećati s bližnjim, patiti, radovati se i uvijek praštati“. Sveti Otac tvrdi da je praštanje sastavnica milosrđa, jer nije neka apstraktna ideja već stvarnost. U Isusu sve govori o milosrđu, On je milosrđe, a sažetak je evanđelja u ovomu: „Praštanje je Božja radost“ – piše sveti Otac.

Papa pripovijeda mladima kako mu je susret s jednim svećenikom u ispovjedaonici, kad mu je bilo 17 godina, promijenio život, stoga mlade potiče da pristupaju sakramentu pomirenja jer, „kad ponizno i skrušeno otvaramo srce, možemo izravnije iskusiti Božje milosrđe.“ Bog nas uvijek pretječe, traži nas i prvi nalazi – piše nadalje Papa, i stoga će biti lijepo „sresti njegov milostivi zagrljaj“, otkrivajući da je ispovjedaonica mjesto milosrđa, jer „Bog nam uvijek oprašta i na nas svraća pogled beskrajne ljubavi, a bez obzira na naše grijehe, ograničenja i neuspjehe, nastavlja u nas vjerovati i s nadom gledati na naš život.

Papa se potom osvrće na najrječitiji znak Božjega milosrđa, odnosno na križ, poput onoga koji je papa Wojtyła mladima uručio 1984. godine. Križ svjedoči da je „neizmjerna“ Božja ljubav, jer „u njemu ćemo uvijek naći bezuvjetnu ljubav koja naš život prepoznaje kao dobro i uvijek nam omogućuje novi početak“.

Papa podsjeća da je milosrđe primanje i davanje. Jedino ćemo biti blaženi ako uđemo u logiku dara, besplatne ljubavi, ako iskusimo da nas je Bog beskrajno ljubio kako bismo mogli ljubiti kao i On, bez mjere. Kako dakle postati oruđe milosrđa prema bližnjemu, imajući na umu da milosrđe nije slabost, ni sentimentalizam, jer je ono mjera „naše kršćanske vjerodostojnosti u današnjem svijetu?

Papa mladima predlaže da izaberu jedno tjelesno i jedno duhovno djelo milosrđa koje će obavljati svaki mjesec od siječnja do srpnja 2016. godine, jer je poruka Božanskog milosrđa „vrlo stvaran i zahtjevan životni program, koji uključuje djela među kojima je najteže djelo oprosta ‘onima koji su nas uvrijedili i nanijeli nam zlo’. Mnogi su mladi, smatra Papa, umorni podijeljenim svijetom, u kojem se sukobljavaju razne strane, vode ratovi, a čak se religijom opravdava nasilje. Jedino se milosrđem može pobijediti zlo: potrebna je pravednost, ali nije dostatna, jer treba da pravednost i milosrđe zajedno hode – istaknuo je  Sveti Otac.

Krakov nas čeka otvorena srca i ruku – veli Papa, pozivajući mlade da upru pogled u Božje oči „pune beskrajne ljubavi te da dopuste da do njih dođe Njegov milosrdni pogled, kadar promijeniti život, ozdraviti rane duše, utažiti žeđ ljubavi, mira i prave sreće. Dođite k njemu i ne bojte se! Dopustite da vas dotakne njegovo beskrajno milosrđe kako biste postali apostolima milosrđa, u svijetu ranjenom egoizmom, mržnjom i velikim očajem. U svakodnevnom životu i sve do granica zemlje, nosite plamen Kristove milosrdne ljubavi, a Papa će vas pratiti svojom molitvom – stoji u zaključku Papine poruke.

Papa podsjeća mlade da će se međunarodni skup mladih 2016. godine po treći put odvijati u Jubilarnoj godini: prvi put 1983. i 1984. godine, tijekom Svete Godine otkupljenja, drugi put tijekom velikoga Jubileja 2000. godine, kada se više od dva milijuna iz 165 država okupilo u Rimu za 15.svjetski dan mladeži.

Preuzeto: Radio Vatikan

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.