Karmel o. Gerard Tomo Stantić Okupljanje oko Djeteta Isusa (2.)
Karmel o. Gerard Tomo Stantić

Okupljanje oko Djeteta Isusa (2.)

Kako rekoh, dan Malog Isusa bio je prilika za intenzivniji sakramentalni život. Prema Spomenici somborksog samostana, na tim slavljima sudjelovao je popriličan broj vjernika koji su pristupali sv. ispovjedi i pričesti. Osim toga sluga je Božji „neprestano upućivao vjernike, pa i pravoslavce, da se obraćaju Malom Isusu u svojim potrebama. Ganutljivo je bilo gledati“ – piše jedan očevidac – „kada su mu dolazili pravoslavci. Oni nisu znali gdje je kip Malog Isusa. O. Gerard vodio bi ih onamo i uputio gdje treba tražiti pomoć. Često je znao govoriti:Sve dobro dolazi od Isusa, a zlo od nas; zlo je ono što mi pokvarimo“.

Kao poglavar stavljao je svoju zajednicu često pod zaštitu Isusovu, posebno kad je imao probleme sa dugovima i kriznim situacijama. Dok je on bio ljetopisac samostana, osobitobi pokraj svake godine, zapisivao ovim ili sličnim riječima svoju zahvalnost Isusu, ističući njegovu zaštitu tokom godine. Tako, primjerice, naziva Isusa „poglavarom i kraljem zajednice“, koji vlada nad zajednicom, koji je njegova providnost u nestašicama, u teškim trenutcima.

Mali Isus vezan je uz duboko iskustvo ovog Isusovog štovatelja. O tim svojim iskustvima osobito govori u dane kad se u crkvi slavi posebno slavlje u čast Malog Isusa, to jest svakog 25. u mjesecu.

Uz štovanje Malog Isusa vezana je Bratovština Malog Isusa, koje su prvi članovi bili djeca iz sirotišta sesara Naše Gospe u Somboru.

 

Prvi dio: http://svjetlo-vjere.com/okupljanje-oko-djeteta-isusa-1/

Uredio: Nikola Knezi

Izvor: ZAGRLITI KRISTA I DUŠE – životni put sluge Božjega Gerarda tome Stantića karmelićanina 1876-1956; Ante Stantić; Kratis; Zagreb; 1994

Foto: mons. dr. sc. Andrija Anišić – Facebook

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.