Kako rekoh, dan Malog Isusa bio je prilika za intenzivniji sakramentalni život. Prema Spomenici somborksog samostana, na tim slavljima sudjelovao je popriličan broj vjernika koji su pristupali sv. ispovjedi i pričesti. Osim toga sluga je Božji „neprestano upućivao vjernike, pa i pravoslavce, da se obraćaju Malom Isusu u svojim potrebama. Ganutljivo je bilo gledati“ – piše jedan očevidac – „kada su mu dolazili pravoslavci. Oni nisu znali gdje je kip Malog Isusa. O. Gerard vodio bi ih onamo i uputio gdje treba tražiti pomoć. Često je znao govoriti:Sve dobro dolazi od Isusa, a zlo od nas; zlo je ono što mi pokvarimo“.

Kao poglavar stavljao je svoju zajednicu često pod zaštitu Isusovu, posebno kad je imao probleme sa dugovima i kriznim situacijama. Dok je on bio ljetopisac samostana, osobitobi pokraj svake godine, zapisivao ovim ili sličnim riječima svoju zahvalnost Isusu, ističući njegovu zaštitu tokom godine. Tako, primjerice, naziva Isusa „poglavarom i kraljem zajednice“, koji vlada nad zajednicom, koji je njegova providnost u nestašicama, u teškim trenutcima.

Mali Isus vezan je uz duboko iskustvo ovog Isusovog štovatelja. O tim svojim iskustvima osobito govori u dane kad se u crkvi slavi posebno slavlje u čast Malog Isusa, to jest svakog 25. u mjesecu.

Uz štovanje Malog Isusa vezana je Bratovština Malog Isusa, koje su prvi članovi bili djeca iz sirotišta sesara Naše Gospe u Somboru.

 

Prvi dio: https://svjetlo-vjere.com/okupljanje-oko-djeteta-isusa-1/

Uredio: Nikola Knezi

Izvor: ZAGRLITI KRISTA I DUŠE – životni put sluge Božjega Gerarda tome Stantića karmelićanina 1876-1956; Ante Stantić; Kratis; Zagreb; 1994

Foto: mons. dr. sc. Andrija Anišić – Facebook