Karmel o. Gerard Tomo Stantić Okupljanje oko Djeteta Isusa (1.)
Karmel o. Gerard Tomo Stantić

Okupljanje oko Djeteta Isusa (1.)

U središtu pastoralnog rada o. Gerarda je, bez sumnje, Mali Isus ili otajstvo Isusova djetinjstva. Širenjem štovanja Malog Isusa, naš sluga Božji uspjevao je okupiti vjernike u somborskoj karmelskoj crkvi.

Svakog dvadeset petoga u mjesecu znatan se broj vjernika okupio na euharistiju, na slušanje Božje riječi. To je također prilika za pristup sakramentu pomirenja i svete pričesti.

Iako je štovanje Isusa u otajstvu njegova djetinstva tipična pobožnost terezijanskom Karmlu, čini se da je u somborskoj karmelskoj crkvi to štovanje javno počelo na Božić 1913. kad je kupljen kip Malog Praškog Isusa za 80 mađarskih kruna.

Somborska se karmelska zajednica također javno uključila u to štovanje preuzimanjem obveza da će svaki dan izmoliti Slava Ocu sa zazivom „Božansko Djetešce Isuse, blagoslovi nas!“ Konkretno štovanje Malog Isusa u Somboru usredotočeno je na Maog praškog Isusa koji je donesen u Prag, u Češku, iz Španjolske. Dobila ga je u miraz princeza Lobkowitz.

Pobožnost prema Malom praškom Isus proširila se kasnije u cijelom Austo-Ugarskom Carstvu, a u Bačkoj će joj biti glavni promicatelj o. Gerard Tomo Stantić zajedno sa svojom sestričinom, Janjom Prćić. Kip Praškog Isusa nalazi se još i danas u mnogim župnim crkvama subotičke biskupije.

Štovanje Malog praškog Isusa dobilo je svoj definitivni oblik u somborskoj karmelskoj crkvi u studenom 1917, kada je kip Isusa Djeteta iz Praga somborskoj karmelskoj zajednici darovala zajednica karmelićana u Đuru.

Od tada pa praktično sve do svoje smrti o. Gerard je slavio pjevanu misu svakog 25. u mjesecu i propovjedai na dva jezika: na hrvatskom i mađarskom. Kako posjedujemo priličan broj skica za propovjedi ili same propovjedi, moguće nam je otkriti kako u svojim propovjedima sluga Božji obrađuje otajstvenu zbiljnost Isusa Krista. Isusa Krista predočuje kao „Otkupitelja koji visi na križu“, kao „uzor života“, zatim „euharistijskog Isusa, koji je neprestana žrtva“, a iz toga izvodi kako i vjernici trebaju biti stalna žrtva, „a svako srce nega ude njiva gdje kruh Isus raste“.

Sve je to tek dio onoga što je u te dane zano govoriti o Isusu Kristu i što je razasuo u brojnim zapisima.

(Nastavlja se…)

Uredio: Nikola Knezi

Izvor: ZAGRLITI KRISTA I DUŠE – životni put sluge Božjega Gerarda tome Stantića karmelićanina 1876-1956; Ante Stantić; Kratis; Zagreb; 1994

Foto: pixabay.com

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.