Karmel o. Gerard Tomo Stantić Okupljanje oko Djeteta Isusa (1.)
Karmel o. Gerard Tomo Stantić

Okupljanje oko Djeteta Isusa (1.)

U središtu pastoralnog rada o. Gerarda je, bez sumnje, Mali Isus ili otajstvo Isusova djetinjstva. Širenjem štovanja Malog Isusa, naš sluga Božji uspjevao je okupiti vjernike u somborskoj karmelskoj crkvi.

Svakog dvadeset petoga u mjesecu znatan se broj vjernika okupio na euharistiju, na slušanje Božje riječi. To je također prilika za pristup sakramentu pomirenja i svete pričesti.

Iako je štovanje Isusa u otajstvu njegova djetinstva tipična pobožnost terezijanskom Karmlu, čini se da je u somborskoj karmelskoj crkvi to štovanje javno počelo na Božić 1913. kad je kupljen kip Malog Praškog Isusa za 80 mađarskih kruna.

Somborska se karmelska zajednica također javno uključila u to štovanje preuzimanjem obveza da će svaki dan izmoliti Slava Ocu sa zazivom „Božansko Djetešce Isuse, blagoslovi nas!“ Konkretno štovanje Malog Isusa u Somboru usredotočeno je na Maog praškog Isusa koji je donesen u Prag, u Češku, iz Španjolske. Dobila ga je u miraz princeza Lobkowitz.

Pobožnost prema Malom praškom Isus proširila se kasnije u cijelom Austo-Ugarskom Carstvu, a u Bačkoj će joj biti glavni promicatelj o. Gerard Tomo Stantić zajedno sa svojom sestričinom, Janjom Prćić. Kip Praškog Isusa nalazi se još i danas u mnogim župnim crkvama subotičke biskupije.

Štovanje Malog praškog Isusa dobilo je svoj definitivni oblik u somborskoj karmelskoj crkvi u studenom 1917, kada je kip Isusa Djeteta iz Praga somborskoj karmelskoj zajednici darovala zajednica karmelićana u Đuru.

Od tada pa praktično sve do svoje smrti o. Gerard je slavio pjevanu misu svakog 25. u mjesecu i propovjedai na dva jezika: na hrvatskom i mađarskom. Kako posjedujemo priličan broj skica za propovjedi ili same propovjedi, moguće nam je otkriti kako u svojim propovjedima sluga Božji obrađuje otajstvenu zbiljnost Isusa Krista. Isusa Krista predočuje kao „Otkupitelja koji visi na križu“, kao „uzor života“, zatim „euharistijskog Isusa, koji je neprestana žrtva“, a iz toga izvodi kako i vjernici trebaju biti stalna žrtva, „a svako srce nega ude njiva gdje kruh Isus raste“.

Sve je to tek dio onoga što je u te dane zano govoriti o Isusu Kristu i što je razasuo u brojnim zapisima.

(Nastavlja se…)

Uredio: Nikola Knezi

Izvor: ZAGRLITI KRISTA I DUŠE – životni put sluge Božjega Gerarda tome Stantića karmelićanina 1876-1956; Ante Stantić; Kratis; Zagreb; 1994

Foto: pixabay.com

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.