Vjera Crkva Održan koncert solidarnosti sa žrtvama zemljotresa u Italiji
Crkva Vjera

Održan koncert solidarnosti sa žrtvama zemljotresa u Italiji

U crkvi Blažene Djevice Marije u Beogradu 18. rujna održan je Koncert solidarnosti sa žrtvama zemljotresa u Italiji. Organizatori ovog dobrotvornog događaja bili su Beogradska nadbiskupija i Caritas, pod patronatom predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. Tijekom koncerta prisutni su imali mogućnost da prilože donacije ili da ih uplate na račun koji je Caritas dao na raspolaganje. Na koncertu su nastupili Simfonijski orkestar i hor RTS-a, pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, koji su izveli “Opelo” Stefana Stojanovića Mokranjca i “Magnificat” Džona Ratera.

Na početku ovog događaja sve prisutne je pozdravio beogradski nadbiskup i predsjednik Caritasa Srbije mons. Stanislav Hočevar, koji se posebno zahvalio predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću što je preuzeo patronat nad ovim koncertom. Istakao je da smo tu da pobjeđujemo individualizam zajedništvom, da prevaziđemo neharmoniju u našim međuljudskim odnosima, u harmoniji pjevanja i sviranja glazbe.

Predsjednik Nikolić je započeo svoj govor citatom riječi Pape Franje: „Odlučiti da ne vidite glad, bolest, eksploatisane ljude, to je težak grijeh, a istovremeno to je grijeh današnjice“. Rekao je da ga je pogodila vijest o zemljotresu u centralnoj Italiji, tijekom kog su u trenu cijeli gradovi pretvoreni u prah i pepeo. „Zapisi iz prošlosti ostali su samo u sjećanju, uz nadu da će se pronaći sredstva da se obnove domovi i vratiti makar djelić nekadašnjih čari gradova čudesne ljepote. Da će njihovi stanovnici moći da nastave život, baš kao što su živjeli prije. Zato smo se okupili večeras ovdje, da podržimo ideju o svetu ujedinjenom u nevolji, ljudima sastavljenim u patnjama i bolu“, istakao je predsjednik Nikolić. U svom govoru istakao je dugotrajno prijateljstvo između Srbije i Italije, koje se pokazalo u više povijesnih trenutaka, ističući događaj iz Prvog svjetskog rata, kada su brodovi italijanske mornarice prevezli na obalu svoje zemlje preko 260.000 srpskih vojnika i civila, kao i pomoć koju je Italijanska vlada pružila Srbiji tijekom poplava 2014. godine, kada je donirala 800.000 evra za unapređenje sustava za zaštitu od poplava. Zahvalio se nadbiskupu mons. Hočevaru i apostolskom nunciju u Beogradu Lučijanu Surijaniju, koji su omogućili događaj.

Ambasador Republike Italije u Beogradu Đuzepe Manco iskazao je veliku zahvalnost svoje zemlje za organizaciju ove akcije i pročitao je riječi koje je predsednik Italije Serđo Matarela uputio predsjedniku Nikoliću i svim prisutnima na koncertu. U ovom pismu između ostalog navedeno je: „Želim da iskažem duboku zahvalnost u ime svoje zemlje i u svoje lično ime predsjedniku Republike Srbije Tomislavu Nikoliću za velikodušnost i zahvalnost sa kojima je, zajedno sa Beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom i sa Caritasom, želio da se sjeti žrtava zemljotresa koji je pogodio Italiju 24. kolovoza, organizirajući ovaj koncert“.

Sredstva za pomoć stanovništvu pogođenom zemljotresom u Italiji se mogu uplatiti na račun 220-137236-52 do 1. listopada. Nakon toga sva sredstva će biti upućena Caritasu Italije, koji će ih koristiti za pružanje urgentne pomoći, kao za i rekonstrukciju nakon zemljotresa.

izvor: www.kc.org.rs

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.