Vjera Meditacije Odlazak palih anđela iz raja
Meditacije Vjera

Odlazak palih anđela iz raja

Pitanje: Zašto je sotona otišao iz raja ako je ondje beskrajna ljubav, milost i spokoj?

Djelomičan odgovor je da mu je Bog dao slobodnu volju. Njega je poslušala trećina anđela te je i njih poveo sa sobom. Nije mi jasno kako su ostali anđeli mogli poslušati sotonu… i opet se vraćam na to, znači sotona nije jedini koji ga je ostavio? Kako je to moguće? Da li to znači da onda raj i nije baš tako prekrasan kada i tadašnji anđeli odlaze iz raja?

Odgovor: Bog je anđele podvrgnuo određenoj kušnji njihove vjernosti i poslušnosti, kao što je to učinio i s prvim ljudima i kao što svi mi do danas dolazimo u određene kušnje. Slobodna volja pokazuje se ponajbolje upravo u takvim situacijama – kada osoba ima priliku sagriješiti, pa i neke razloge da sagriješi, odnosno neke (makar prividne) koristi od grijeha. Tada se pokazuje hoće li predanje Bogu, vjera u njegovu apsolutnu istinu i ljubav prevladati ili neće. Tada se vidi je li odanost Bogu ograničena samo na one situacije kada to meni odgovara (to onda i nije odanost Bogu, nego meni samome) ili u meni djeluju nadnaravne kreposti vjere u Boga koji ne može prevariti, nade da će njegova mudrost i pravednost sve okrenuti na dobro i ljubavi koja «ne traži svoje», kako kaže sveti Pavao.

U čemu se sastojala ta kušnja, ne znamo sa sigurnošću. Jedna stara i dosta potvrđena crkvena predaja smatra da se radilo o tome da su anđeli trebali prihvatiti služenje čovjeku, koji je od njih po naravi niži. Tada je Lucifer, s ostalim anđelima koje je pridobio za svoju stvar (duhovnom komunikacijom koju ne možemo do kraja shvatiti) stupio u pobunu, koja se sažeto označava riječima «Non serviam» – «Neću služiti». Bit te pobune bila bi u neprihvaćanju Božjeg načela da što je netko uzvišeniji, to se više treba poniziti u služenju drugima – sâm Bog je na nenadmašiv način ostvario to načelo u utjelovljenju i križu svoga Sina.

Priredio: prof. dr. sc. Robert Semnic

Izvor: preuzeto sa stranice studentskog pastorala zagrebačke nadbiskupije (studentski-pastoral.com) uz dopust don Damira Stojićaž

Slika: pixabay

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.