Karmel Iz života Karmelskog Reda Objavljena knjiga o. Ivana Podgorelca
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Objavljena knjiga o. Ivana Podgorelca

Sredinom ožujka ove godine izašla je knjiga o. Ivana Podgorelca Marienrede, nicht Mariologie. Die Gestalt Marias bei Karl Barth. Objavljena je u nizu “Mariologische Studien” izdavačke kuće Friedrich Pustet iz Regensburga. Knjiga je malo prerađen i za tisak pripremljen doktorski rad “Die Gestalt Mariens in Barths Marienrede. Stellung, Aufgabe und Bedeutung Mariens im Heilsplan Gottes bei Karl Barth”.

Na 447 stranica o. Ivan donosi prikaz i raščlambu svega što Karl Barth (1886.-1968.), jedan od najvećih teologa prošlog stoljeća, u svom obimnom pisanom stvaralaštvu govori o Mariji i mariologiji. Sadržaj knjige raspoređen je u četiri dijela. U prva dva dijela o. Ivan je sabrao Barthov govor o Blaženoj Djevici Mariji iz njegovih propovijedi, novinskih i drugih članaka, akademskih predavanja, razgovora, pisama, kao i njegovog glavnog djela Kirchliche Dogmatik (Crkvena dogamtika). Treći dio prikazuje dosadašnje istraživanje Barthovog govora o Mariji i mariologiji kod jednog pravoslavnog i više protestantskih i katoličkih autora. Četvrti dio knjige je raščlamba i teološko vrednovanje.

Karl Barth govori o Presvetoj Bogorodici prije svega jer nauk o utjelovljenju Mariju najtješnje uključuje. On odlučno zastupa i brani Isusovo djevičansko rođenje (Jungfrauengeburt) u vrijeme kada su gotovo svi protestantski teolozi smatrali da se tu radi o legendi. Ipak, Barth ne ispovijeda vjersku istinu o Marijinom trajnom djevičanstvu u smislu katoličke dogme da je Marija djevica prije poroda, u porodu i nakon poroda. Isusovo djevičansko rođenje od Marije i Marijino bogomajčinstvo za Bartha su kristološke istine, koje ne bi trebalo mariološki vrednovati. Ovdje se već nazire Barthovo neprihvaćanje katoličkog učenja o Presvetoj Bogorodici, koje se dalje nastavlja u kritiziranju Marijinog bezgrešnog začeća i uznesenja na nebo te drugih marioloških pitanja. Ipak, unatoč oštroj kritici mariologije, koja proizlazi iz njegovog trajnog sučeljavanja s katoličkom teologijom, Karl Barth kao reformirani teolog dolazi do spoznaje da bi evangelički kršćani trebali iznova iz korijena promisliti značenje Blažene Djevice Marije i govor o njoj. Ne daje li Karl Barth na taj način pažnje vrijedan poticaj za približavanje u ekumenskom razgovoru između protestanata i katoličke Crkve u odnosu na pitanje o Mariji, koje je on smatrao najtežim?

Ivan Podgorelec, OCD, Dr. theol., rođen je 1963. u Lapšini (Župa sv. Martin na Muri). Karmelićanin je od 1985. Po završetku studij teologije u Zagrebu zaređen je za svećenika 1991. godine. Doktorirao je u Grazu 2014. Trenutno živi i djeluje u Duhovnom centru Majke Božje Karmelske na otoku Krku.

Knjigu o. Ivana moguće je naručiti izravno od izdavača (Friedrich Pustet Verlag, Regensburg) ili u internetskoj knjižari Amazon.

Izvor: karmel.hr

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.