Vjera Papa govori Obitelji kao rječiti znak Božjeg sna
Papa govori

Obitelji kao rječiti znak Božjeg sna

Papa Franjo za vrijeme današnje opće audijencije (Vatikan, 29. kolovoza 2018.) (ANSA)

Papa Franjo se za vrijeme današnje opće audijencije na Trgu svetog Petra u Vatikanu osvrnuo na svoj apostolski pohod Irskoj povodom IX. svjetskog susreta obitelji u Dublinu

Papa Franjo je u današnjoj katehezi napomenuo da je svojom prisutnošću na Svjetskom susretu obitelji htio utvrditi kršćanske obitelji u njihovu pozivu i poslanju. Papa je kazao da su tisuće obitelji iz cijeloga svijeta došle u Dublin donoseći sa sobom različitost jezika, kultura i iskustava te su bile rječit znak ljepote Božjeg sna za čitavu ljudsku obitelj.

Mi znamo kako su Božji san jedinstvo, sklad i mir, u obiteljima i u svijetu, koji su plod vjernosti, praštanja i pomirenja koje nam je On darovao u Kristu – rekao je Sveti Otac i nastavio – On poziva obitelji da sudjeluju u tom snu i da od svijeta učine kuću u kojoj nitko neće biti usamljen, neželjen i isključen. Papa je napomenuo da je iz tog razloga tema tog Svjetskog susreta obiteljibila prikladna: Evanđelje obitelji – radost za svijet.

Izrazio je svoju zahvalnost vjerskim i građanskim vlastima te mnogim drugim osobama koje su pomogle u pripremi i ostvarivanju tog susreta. Papa Franjo je zatim podsjetio da je za vrijeme susreta s građanskim vlastima istaknuo da je Crkva obitelj obiteljī i da poput tijela podržava te svoje stanice u njihovoj neophodnoj ulozi razvoja bratskog i solidarnog društva.

Revolucija ljubavi

Sveti je Otac rekao da su istinske svijetle točke tih dana bila svjedočanstva supružničke ljubavi, koja su dali parovi svih dobnih skupina. Napomenuo je da su nas njihove priče podsjetile kako je bračna ljubav posebni Božji dar koji se svakodnevno treba njegovati u „kućnoj crkvi“, odnosno u obitelji. U tom je kontekstu istaknuo kako je svijetu potrebna revolucija ljubavi, revolucija nježnosti koja će nas spasiti od trenutne kulture privremenosti, a ta revolucija počinje u srcu obitelji.

Dirljiva svjedočanstva obiteljī

Papa Franjo je istaknuo kako je središnji događaj njegova pohoda bio veliki festival obitelji u subotu navečer, a nakon kojeg je uslijedila svečana sveta misa u nedjelju u Phoenix Parku u Dublinu. Podsjetio je da su za vrijeme bdjenja imali priliku čuti dirljiva svjedočanstva obiteljī koje su propatile zbog rata; obiteljī koje su obnovljene praštanjem; obiteljī koje je ljubav spasila od zavojnice ovisnosti; obiteljī koje su naučile dobro koristiti mobitele i tablete te dati prvenstvo zajedničkom provođenju vremena.

Važnost međugeneracijske komunikacije

Papa je napomenuo da se pritom istaknula vrijednost međugeneracijske komunikacije, kao i posebna uloga djedova i baka u učvršćivanju obiteljskih veza i prenošenju blaga vjere. U tom je kontekstu upozorio da se djedove i bake u našoj kulturi odbacivanja udaljuje. Sveti je Otac istaknuo da su djedovi i bake mudrost, sjećanje naroda, obiteljī te oni trebaju prenositi to sjećanje na unučad. Papa Franjo je potaknuo mlade i djecu da razgovaraju sa svojim djedovima i bakama kako bi nosili naprijed povijest, dodajući: Molim vas, nemojte odbaciti djedove i bake. Neka budu blizu vašoj djeci, unučadi.

Sveti je Otac podsjetio da je u nedjelju ujutro pohodio marijansko svetište u Knocku, u kojem je majčinskoj zaštiti Blažene Djevice Marije povjerio sve obitelji, a naročito one iz Irske. I makar njegov apostolski pohod nije uključivao posjet Sjevernoj Irskoj, uputio je srdačni pozdrav njezinom narodu potičući pritom proces pomirenja, mirenja, prijateljstva i ekumenske suradnje.

Tuga i bol zbog zlostavljanja

Papa je napomenuo da je njegov posjet Irskoj bio također obilježen tugom i boli zbog patnji koje su posljedica različitih oblika zlostavljanja koje su počinili članovi Katoličke Crkve i s kojima se crkvene vlasti nisu uvijek znale suočiti na odgovarajući način. Podsjetio je da se susreo s osam žrtvi zlostavljanja te kako je u više navrata od Gospodina zatražio oproštenje za te grijehe.

Kazao je da su irski biskupi poduzeli ozbiljni put čišćenja i pomirenja s onima koji su pretrpjeli zlostavljanje, a uz pomoć nacionalnih vlasti uspostavili su niz strogih normi kako bi se zajamčila sigurnost mladih. Papa Franjo je rekao da je za vrijeme njihova susreta potaknuo biskupe u njihovim nastojanjima da iskreno i hrabro poprave propuste iz prošlosti, pouzdajući se u Božja obećanja i oslanjajući se na duboku vjeru irskog naroda kako bi započeli razdoblje obnove u Crkvi u Irskoj.

Papa je potom istaknuo da u Irskoj postoji vjera, no zbog velikog broja skandala opao je broj svećeničkih zvanja u toj zemlji. Potaknuo je vjernike da se mole Gospodinu kako bi poslao svete svećenike u Irsku.

Jedinstvena obitelj kao ideal

Upozoravajući zatim na suvremenu modu da se govori i piše o razvodu, Sveti je Otac istaknuo da ideal nije razvod, razdvajanje, uništenje obitelji, već je to jedinstvena obitelj. Podsjećajući kako će se sljedeći Svjetski susret obitelji održati 2021. godine u Rimu, papa Franjo je na kraju kateheze pozvao vjernike da sve obitelji povjere zaštiti Svete obitelji Isusa, Marije i Josipa, kako bi u svojim domovima, župama i zajednicama uistinu mogle biti „radost za svijet“.

Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome

Sveti je Otac nakon kateheze napomenuo da će se u subotu, 1. rujna, obilježiti IV. svjetski dan molitve za skrb o stvorenome koji slavimo zajedno s pravoslavnom braćom i sestrama te uz podršku drugih kršćanskih Crkvi i zajednica. Napomenuo je da u ovogodišnjoj prigodnoj poruci želi usmjeriti pažnju na pitanje vode, prvotnog dobra koje treba štititi i učiniti dostupnim svima. Izražavajući zahvalnost zbog raznih inicijativa koje su na različitim mjestima pripremile mjesne Crkve, instituti posvećenog života i crkvene udruge, Papa je pozvao sve da se u subotu sjedine u molitvu za naš zajednički dom.

Izvor: radiovatican.va (Luka Ilić – Vatikan)

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.