Karmel o. Vjenceslav Mihetec O. Vjenceslav Mihetec: “Ovo je vrijeme nade!”
Karmel o. Vjenceslav Mihetec

O. Vjenceslav Mihetec: “Ovo je vrijeme nade!”

Hvaljen Isus i Marija!

Zanimljivo bi bilo čuti kako taj pozdrav odzvanja u ušima ljudi koji ga čuju. Kako djeluje na čovjeka koji je netom ustao, na đaka koji se maša svoje školske torbe i leti u školu, kako na čovjeka kojemu su u uredu upravo stavili kavu na stol, kako na čovjeka koji ne zna što započeti, koji nema ni dinara i kojemu prijeti otkaz, kako na čovjeka kojemu je gazdarica dala otkaz stana jer mu žena očekuje dijete? Kako li u tim dušama odjekuje usklik: “Hvaljen Isus i Marija”?!

Ja bih želio da u svakom srcu taj pozdrav pobudi nadu. Ovo je vrijeme nade. Ta je božanska krepost u ovim vremenima jako zanemarena.

Puno se govori o vjeri i ljubavi. A nada, ufanje, nekako kao da ne znamo što s tim. Prilike u kojima postojimo danas jako su poljuljale baš vjeru i ljubav. Izgubilo se povjerenje u ljude, gubi se vjera u Boga. Sve više se čuje: “Bog nas je zaboravio, ne mari za nas, odgurnuo nas je na rub.” Mržnja sve više zauzima mjesto ljubavi. Jedno i drugo stvara pakao, pa mnogi već tvrde da nam iz njega i nema izlaza.

Bilo je kroz povijest već takvih bezizglednih i bezizlaznih stanja. Židovi su se za babilonskog izgnanstva pitali nije li Bog prestao biti sa svojim narodom. Bog im je podigao proroka Daniela. Čovjeka nade i velikih želja. Daniel se ne trudi opisivati povijesne događaje, on ih želi osmisliti, on želi otkriti tajnu povijesti. Tu izrasta nada. Nada kao most između vjere i ljubavi. Rađa se nada u pobjedu dobra.

Isus Krist je “nada koju iščekujemo”. Budemo li se njegovom odlučnošću postavljali prema pitanjima sadašnjeg trenutka, budemo li njegovom ljubavlju strpljivi jedni s drugima, pobjeda nad zlom je sigurna. Božanska krepost nade uvijek potiče na onaj još jedini, na onaj posljednji pokušaj. To je ono iz Evanđelja: “Gospodine, na tvoju ću riječ baciti mreže”. Znate, moguće ste već sve pokušali i doživjeli po ne znam koji put neuspjeh; pokušajte još jednom, ali u Ime Isusovo, na njegovu riječ. Iskoristite taj posljednji tračak nade.

Živo molim Boga da ta nada zapali u vama tračak svjetla koji će vas voditi kroz današnji dan. Odlučite se danas za dobro, odlučite se činiti ga na Isusov način. Bit će to most od dobra prema dobru. Zlo će ostati ispod mosta, bit će premošćeno. Nek nas ta nada prenese kroz današnji dan. A sutra će nas Bog nositi na drugi način.

Stoga neka je Hvaljen Isus i Marija!

Izvor: HVALJEN ISUS I MARIJA, Vjenceslav Mihetec, Karmelska izdanja, Zagreb

Foto: Danilo Krnjaić

Uredio: Nikola Knezi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.