Karmel o. Vjenceslav Mihetec O. Vjenceslav Mihetec o prikazanju Blažene Djevice Marije
Karmel o. Vjenceslav Mihetec

O. Vjenceslav Mihetec o prikazanju Blažene Djevice Marije

“Evo službenice Gospodnje!

Neka mi bude po riječi Tvojoj!”

Ovim riječima Evanđelja kršćanin započima svoj dan. To je ispovijest predanja u vjeri. Naše svagdašnje prikazanje Bogu Stvoritelju. Te je riječi izgovorila u Nazaretu Blažena Djevica Marija, u praskozorju našega spasenja. Stoga joj je stari pjesnik vjere spjevao “O rumena zoro jasna!” Stajala je pred Bogom, i predavši se njegovoj riječi, primila Božju riječ kojoj je dala tijelo.

Današnji dan je posvećen Prikazanju Blažene Djevice Marije. U zori svoga života rekla je: “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi Tvojoj!” Utjelovljena Riječ, Isus Krist reći će kasnije: “Ne moja, nego Tvoja volja neka bude!” Stavivši se Bogu na raspolaganje, zaživjela je život u izobilju.

Na početku ovoga dana i mi možemo reći s Marijom: “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi Tvojoj!” Današnji dan, dakle, možemo proživjeti i s Bogom i bez Boga. Ima li razlike? Odgovor nam može dati evanđeoska prispodoba o ludim i mudrim djevicama. Deset djevica ide na svadbu. Sve u rukama drže upaljene svjetiljke. Ali među njima je razlika. Pet djevica uz svjetiljke nose i ulje, koje dolijevaju da im ne ponestane svjetla. Pet ih je bez ulja. Pet djevica s uljem slika su ljudi koji sav svoj posao rade iz ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Ta ljubav i dobrohotnost čine da njihova djela svijetle i da imaju vrijednost ulaznice u vječnost. Djevice bez ulja su slika onih koji svoj posao rade samo zato jer moraju, ali bez ljubavi, sve praćeno psovkom od jutra do večeri, sve na silu i površno. Bez Boga. Bez svjetla.

U ovo vrijeme idemo svaki k svojemu poslu. Kako? Da li kao službenici Božji koji žele sve izvršiti po riječi Božjoj? Pazite, ne znači, ako kažemo: “Neka mi bude po riječi Tvojoj”, da ćemo sići s križnoga puta. Ne. Toga nije bila oslobođena ni “Službenica Gospodnja”, već to znači da ćemo na svoj put ponijeti ulje molitve i predanja. U mučnim trenucima dana mudri će kršćanin reći: “Oče naš; Zdravo Marijo!” i tako raspaliti oganj vjere u svojoj svjetiljci i vidjeti kud i kako mu je zakoračiti naprijed.

Tako, dragi moji, pođimo naprijed, svagdanjim predanjem postanimo trajno prikazani Bogu, kako bi nam na dan susreta mogao reći: “Slugo dobri i vjerni, uđi u radost Gospodara svoga!” A Marija, trajno prikazana, poručuje nam: “Učinite sve što vam rekne.” I to danas. Sada.

Izvor: HVALJEN ISUS I MARIJA, o. Vjenceslav Mihetec OCD, Karmelska izdanja, Zagreb

Foto: hr.wikipedia.org

Uredio: Nikola Knezi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.