Karmel o. Vjenceslav Mihetec O. Vjenceslav Mihetec o posveti Lateranske bazilike
Karmel o. Vjenceslav Mihetec

O. Vjenceslav Mihetec o posveti Lateranske bazilike

Obljetnica posvete bazilike koju je izgradio u Lateranu, najprije kao svoju palaču, da bi je zatim darovao Crkvi car Konstantin, na današnji se dan slavi od XII. stoljeća. Blagdan se najprije svetkovao samo u Rimu. Zatim je u čast bazilike nazvane “majkom i glavom svih crkava Rima i svijeta” proširen na sav rimski obred, kao znak ljubavi i jedinstva s Petrovom stolicom, koja, kako je napisao Sv. Ignacije Antiohijski, “predsjeda svekolikom skupu ljubavi”.

Bila je to u početku careva kuća, oikia basilike, pa otud i potječe naziv bazilika. U početku je bila posvećena Presvetom Otkupitelju. Četiri reda stupova dijelili su je u pet lađa, ali ju je 896. godine srušio potres. Papa Sergije III. gradi novu i posvećuje ju Ivanu Krstitelju. Nakon dva snažna požara papa Inocent X. po umjetniku Borrominiju daje joj današnji izgled.

U njoj su održana četiri koncila. 1300. godine papa Bonifacije VIII. u njoj je proglasio prvu svetu godinu, koja se otada slavi svake 25. godine. U nadstropju nad papinim oltarom čuvaju se lubanje apostolskih prvaka Sv. Petra i Pavla.

Nama je ona draga i zbog toga što su u kapeli Sv. Venancija pohranjene kosti solinskih mučenika, koje su Hrvati za pape Ivana IV., koji je bio rodom iz Solina, predali opatu Martinu koji ih je prenio u Rim.

Posveta Hrama je ravna krštenju čovjeka. Po krštenju čovjek postaje kršćanin, Hram Božji, a zgrada postaje kuća Božja. U središtu Hrama je oltar, znak Isusa Krista, koji je žrtvenik, žrtva i svećenik. Naklon i poljubac kojim se časti oltar pripadaju Isusu Kristu. Središte čovjeka je srce, znak njegove ljubavi i dobrote. Ono je središnjica Duha Svetoga, kojim smo posvećeni i potvrđeni kao živi Hramovi Boga živoga. Tu je temelj čovjekova dostojanstva.

Sv. Pavao upozorava kršćane: “Ne znate li da su tijela vaša hram Duha Svetoga?” Pokušajmo danas razmisliti o sebi kao o Hramu Božjemu. O Hramu u kojemu stanuje Bog. Pitajmo dobroga Boga da li mu je lijepo u mom srcu. Da li je zadovoljan s onim što mislim, govorim i radim. Pitajmo ga u šutnji srca i čut ćemo odgovor.

“Kršćanine, budi svjestan svoga dostojanstva”, dovikuje nam Sv. Leon papa.

Izvor: HVALJEN ISUS I MARIJA – prvi dio, Vjenceslav Mihetec, Karmelska izdanja, Zagreb

Foto: erhansasmaz.deviantart.com

Uredio: Nikola Knezi

 

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.