Karmel o. Vjenceslav Mihetec O. Vjenceslav Mihetec o papi sv. Leonu velikom
Karmel o. Vjenceslav Mihetec

O. Vjenceslav Mihetec o papi sv. Leonu velikom

Koja je to zvijezda koja nam jutros svijetli Kristovim sjajem? Tko je taj koji je Isusu omogućio da preko njega govori, tješi, hrabri, donosi mir? Tko je taj čiji glas tako jasno dopire do nas još iz petoga stoljeća?

To je Sv. Leon, papa, učitelj Crkve. Naslijedio je papu Celestina III. Dvadest i jednu godinu je vodio Kristovu Crkvu. Pobožno je stajao na kormilu Petrove lađe dok je ona bila udarana iznutra i izvana. Iznutra su je tukli razdori, krivi nauci, a izvana barbarski prodori, a posebno silni Atila, zvan “Bič Božji.”

Papa Leon morao se suočiti s krivovjerjima koja su haračila po Crkvama Italije, Španjolske i Istoka. Maniheizam je Crkve u Italiji uvjeravao da je ljudsko tijelo izvor svakoga zla. Španjolske Crkve mučio je svojim krivim naukom svećenik Priscilijan. Na Istoku su vodili borbu oko Kristove osobe i naravi. Papa Leon, Bogom odabran i Božjim darovima obdaren, kristalnom je jasnoćom ukazivao na zablude. Rekli su da je u njemu sjedinjena rimska jasnoća i kršćanska vjera.

Atila je silovito osvajao Europu. Nezaustavljivo je hrlio prema Rimu. Iz Rima mu u susret kreće papa Leon. Prati ga nekoliko svećenika. Kod Mantove se susreće s nezaustavljivim osvajačem svijeta. Nitko ne zna što je papa rekao Atili, ali povijest bilježi da je Atila odustao od puta za Rim, napustio Italiju i malo zatim iznenada umro.

Papa Leon Veliki, učitelj Crkve, Čovjek Božji. Čujmo ga: “Kršćanine, upoznaj svoje dostojanstvo i kad si postao dionik božanske naravi, nemoj se grešnim životom vraćati na prijašnju podlost. Sjeti se koje si glave i kojeg si tijela ud! Ne zaboravi da si izbavljen od vlasti tmina i prenesen u divno Božje Kraljevstvo. Po sakramentu krštenja postao si hramom Duha Svetoga. Nemoj toga svog gosta istjerati iz svoga srca zlim djelima i nemoj se ponovno predati u službu vraga, jer te je Krist skupo platio, platio te je svojom svetom Krvlju”.

Njegovo ime često je u primorsko-dalmatinskim krajevima naše domovine. Često se javlja kao Leo, Lav, Lavoslav. Svima, dakle, koji su okrunjeni imenom Sv. Leona Velikoga, pape, želim da budu veliki u Bogu te poput svetog zaštitnika u sebi i oko sebe progone zlo, nemir i nepravdu te da budu na hvalu i slavu Isusa i Marije.

Izvor: HVALJEN ISUS I MARIJA – prvi dio, Vjenceslav Mihetec, Karmelska izdanja, Zagreb

Foto: wikipedia.org

Uredio: Nikola Knezi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.