Karmel o. Gerard Tomo Stantić O. Vjenceslav Mihetec: Molitva i otac Gerard (1.)
Karmel o. Gerard Tomo Stantić o. Vjenceslav Mihetec

O. Vjenceslav Mihetec: Molitva i otac Gerard (1.)

Moj je zadatak u svjetlu navedenog naslova iščitati život i djelo starijeg subrata, kojega danas zovemo “Slugom Božjim”, a koji je to ime zaslužio upravo životom u ozračju danonoćnog razmatranja Zakona Božjega, u duhu karmelskog Pravila.

Dar karmelskog poziva započeo sam ostvarivati u somborskom samostanu prije četrdeset godina, dakle trinaest godina nakon “prelaska u život” Sluge Božjega. U samostanu se je snažno osjećao duhovni miris o. Gerarda. Taj sam miris osjećao veoma živo preko o. Ladislava, koji o o. Gerardu nije puno govorio, ali se je po svemu osjećalo da je ljubitelj, sljedbenik i učenik Isusa Krista po školi Sluge Božjega. Mirisalo je to iz njegove ispovjedaonice, iz njegovih propovjedi, iz njegova odnosa prema bolesnicima, iz susreta s ljudima koji bi dolazili sa svih strana u samostan, iz zauzetosti za biskupijski kler. Ljudi bi znali reći da im je u o. Ladislavu Bog ostavio o. Gerarda.

Sada su mi povjereni radovi koji su ostali iza o. Gerarda, njegove propovjedi, nagovori, bilješke, osjećam duh Karmela koji mi je ulijevao o. Ladislav. Uvod u molitvu, posebno u razmatranje, koje mi je bilo potpuno nepoznati, upozoravanje na vjernost molitvi, na zauzetu pripremu, dalju i bližu, na sam tijek molitve i na zahvalu. Sve to isčitavam u ostavštini Sluge Božjega. Dok čitam povjerene mi tekstove, sada, nakon četrdeset godina, ovdje u Somboru, kao da započinjem novi novicijat pod rukom Sluge Božjega, veoma je zahtjevan posao. Molitveni život se ne može promatratiizvan cjelokupnog života osobe. Govoriti o molitvenom životu znači govoriti o zelenom plodu jednog Bogu posvećenog života. O plodu koji je pod okriljem Karmela klijao, cvjetao i donio plod. Plod koji, kao zrela dunja, ugodno i dugo miriše. Miris kojega ne mogu sakriti ni osloboditi ni svi mogući utjecaji koji dolaze izvan granica Crkve i Karmela.

U člancima, koje Vam želim ponuditi na čitanje i promišljanje u slijedećim brojevima ovoga glasnika Vicepostulature, trudit ću se predavati Vam Slugu Božjega; u svjetlu Euharistije i svetohraništa, u razmatranju koje prerasta u meditaciju i kontemplaciju, u apostolatu pod rukom, srcem i plaštem Djeteta Isusa, u klanjanju otajstvenom Isusu dok ga nosi kao popudbinu bolesnicima, u štovanju Isusa dok ga susreće u poštovanju svoje subraće, a sve to pod vodstvom majčinske ruke Majke i Kraljice Karmela.

Piše: o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske Mihetec OCD

Uredio: Nikola Knezi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.