Karmel o. Vjenceslav Mihetec O. Vjenceslav Mihetec: “I ovu novu godinu započimamo pogledom na Jaslice!”
Karmel o. Vjenceslav Mihetec

O. Vjenceslav Mihetec: “I ovu novu godinu započimamo pogledom na Jaslice!”

Dobrom Bogu hvala koji nam je dao doživjeti ovo Mlado ljeto.

Samo On zna što nam ono nosi. Mi stojimo pred njim kao otvorena nova i čista knjiga. Svaki će dan ispisivati svoju povijest. Ova je godina posvećena Isusu Kristu, Spasitelju i Otkupitelju. On sam hita da nas svakog dana spasi od zla i otkupi od grijeha. U tom spasiteljsko-otkupiteljskom djelu treba i mene. Bez mene me je stvorio, ali me bez mene neće spasiti i otkupiti.

Što bi to bilo spasiti me? Danas. Na misi danas čitamo iz Prve poslanice sv. Ivana apostola: “Tko je lažac ako ne onaj koji tvrdi da Isus nije Krist?” Za Isusa Krista Sv. Pavao kaže: “Sve mogu u onome koji me jača!” Dakle, bez njega ne nogu učiniti ništa dobra. Ako sam s njim i vjerujem da je on Krist, onda ću biti spašen od svađe, neću se napiti, neću psovati, neću biti zavidan, ljubomoran, jednom riječju, bit ću spašen od pakla u vlastitom srcu, u svojoj obitelji, na poslu. Spasit ću i čovjeka pored mene. Moja će obitelj biti radosna, ljudi oko mene bit će počašćeni lijepom riječi, dobrim primjerom strpljive vjere.

Isus Krist, naš Otkupitelj. Čovjeka se otkupljuje iz zarobljeništva. Od koga sam ja to zarobljen? Ne robujem li ja moguće duhanu, alkoholu, drogi, nekoj svojoj navici koja drugome život čini teškim, pa i nemogućim? Da ne robujem slučajno svojoj umišljenosti, sebedostatnosti? To treba vidjeti. O tome treba razgovarati s ljudima oko mene. Isusu Krist je platio za me otkupninu svojom krvlju. To mi govori da se i ja danas s njime i po njegovoj riječi do krvi trebam oduprijeti svom robovlasniku. Prošavši kroz krv i grob, izišao je naš Spasitelj i Otkupitelj na stranu uskrsnuća i potpune slobode.

I ovu novu godinu započimamo pogledom na Jaslice. Sa slame nam se smiješi Bog, dijete raširenih ruku. On, naš Spasitelj i Otkupitelj, poziva nas u školu svoga srca: “Učite se od mene, jer sam krotka i ponizna srca”. Poziva nas na svoj put: “Dođite k meni, svi vi izmoreni i opterećeni, i ja ću vas odmoriti”. Tu započima spasenje i otkupljenje. Zato pođimo k Betlemu i otud zajedno s njime krenimo u ovo darovano nam ljeto Gospodnje. On, naš Spasitelj i Otkupitelj, ima žarku želju sa svakim od nas proći danima ove godine i svim ljudima činiti dobro. Još mali u štali zove i čeka.

Da bi nam ova godina bila radosna, sretna i blagoslovljena, uzmimo djetešce sa slame i stavimo ga u svoje srce. Tada ćemo zajedno s njime sve primati i s njime mijenjati ovaj naš svijet i ljude, jer je On naš Spasitelj i Otkupitelj.

Izvor: HVALJEN ISUS I MARIJA, Vjenceslav Mihetec, Karmelska izdanja, Zagreb

Foto: Siniša Tumbas Loketić, Jaslice koje je izradila Hana Semnic

Uredio: Nikola Knezi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.