Vjera Meditacije O. Vjenceslav Mihetec: Hvaljen Isus i Marija!
Karmel Meditacije o. Vjenceslav Mihetec Vjera

O. Vjenceslav Mihetec: Hvaljen Isus i Marija!

Hvaljen Isus i Marija!

Stari katolički pozdrav.

Tim pozdravom čovjek pozdravlja drugoga čovjeka i pozdravlja Boga u čovjeku. Taj pozdrav ujedno je i ispovjest vjere da je Bog sa nama. On je pohvala Boga. Prvi kršćani su se pozdravljali usklikom “ Marana tha”, što znači “Dođi, Gospodine Isuse” ili “ Gospodin dolazi”, “ Gospodin je blizu”. Mi danas ispovjedamo vjeru da je Isus sa nama. Na vatikanskom radiju čujemo pozdrav “Laudetur Iesus Christus”, “Hvaljen budi Isus Krist”.

Od najranijih vremena kod nas se taj pozdrav prevodi i glasi “Hvaljen Isus”. Kako je cjelokupna povjest našega kraja prožeta pobožnošću prema Isusovoj Majci Mariji, u našim krajevima taj pozdrav glasi “Hvaljen Isus i Marija”. Međusobno pozdravljanje nije samo običaj, već više potreba.

Jedna stara poslovica govori da je neoprostiv grijeh proći mimo čovjeka ravnodušno. Pozdravom čovjeku dajemo do znanja da smog a uočili, da za nas postoji. Pa kad mu poželimo dobro jutro ili dobar dan, čovjek osjeti da ima prijatelja koji mu želi dobro, s kojim može računati, na njega se osloniti. To je tako ljudski. Kada nekoga pozdravimo pozdravom: “Hvaljen Isus i Marija”, onda čovjeku prizivamo u svijest da on nije samo puki čovjek, već da je on Božji. Da je on, kako je volio reći sv. Ignacije Antiohijski, Bogonosac.

A to čovjek krštenjem postaje. Tijelo je njegovo, kako nas uči sv. Pavao, hram Duha Svetoga. To je posveta čovjeka i izvor njegova dostojanstva. Kao kod Isusovog, tako je i na našem krštenju Bog progovorio i rekao: “Raduj se, (od Boga) zamilovana (milje Božje)!” Pozdravljajući jedne druge usklikom “ Hvaljen Isus i Marija!” ispovjedamo vjeru da je s nama Bog i da nas jako voli. Ispovjedamo i spremnost da i mi volimo njega blagoslivljajući njegovo sveto Ime i da smo spremni poštovati ga i služiti mu u braći koju pozdravljamo.

I još nešto jako važno. Tim pozdravlom podsjećamo se i potičemo da se na Isusov način zauzmemo jedni za druge, da Isusu pomognemo u spašavanju braće od zla, a s druge strane da na Marijin način slušamo Isusa, njezinim srcem razmišljamo o njegovoj riječi te da njegovu riječ tako provodimo u djelo da ljudi koji s nama žive i rade mogu osjetiti da ih Bog voli i da im je prjatelj te radosna srca mogu uskiknuti: “Hvaljen Isus i Marija!”

Izvor: HVALJEN ISUS I MARIJA – knjiga 1, o. Vjenceslav Mihetec, Karmelska izdanja, Zagreb, 2007.

Uredio: Nikola Knezi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.