Vjera Meditacije O. Vjenceslav Mihetec: “Dao vam Bog dio od onoga što sam primio na svetoj Misi”
Karmel Meditacije o. Vjenceslav Mihetec Vjera

O. Vjenceslav Mihetec: “Dao vam Bog dio od onoga što sam primio na svetoj Misi”

Dobri i dragi ljudi, hvaljen vam Isus i Marija, dobar vam i od Boga blagoslovljen ovaj četvrtak!

Upravo sam se vratio iz crkve sa svete mise, pa želim i vama podijeliti ono isto Pismo na gozbi Jaganjčevoj. Stari naši, kada bi se vratili sa mise, rekli bi svojima doma: “Daj vam Bog djelec svete menjšice” – “Dao vam Bog dio od onoga što sam primio na svetoj misi”.

Sada, kad ste zagledani u današnji dan i mislite kako ga privesti kraju, misni psalam poručuje: “Znajte da je Gospodin Bog. On nas stvori i mi smo njegovi, njegov smo narod i ovce paše njegove”.

Utješne riječi preko sveca pozivaju nas da upremo pogled u Boga. I knjiga Otkrivenja i ulomak iz svetoga Evanđelja govore o posljednjim danima. Sve se ruši. Dim se diže iz ruševina. Čuje se jauk, govori se o oštrici mača, znacima na suncu i mjesecu i o bezizlaznoj sudbini naroda. No sva ta apokalipsa završava usklikom: “Blago onima koji su pozvani na gozbu Jaganjčevu – isprsite se i podignite glave, jer se približuje vaše otkupljenje.”

U ovoj bezizlaznoj tjeskobi domovine u kojoj je teško i mučno i onima na gorama i onima u gradovima i onima na poljima, trudnicama i dojiljama, jer trgovci postadoše velikaši zemaljski i sile su se nebeske poljuljale.

Istina, to je naše vrijeme, to su naši dani, to je naša muka. Ali uspravite se i dignite glave, ne predajte se beznađu. Ne vjerujte zlu i ne idite za njim.

Ni vi ni ja ne znamo što nas sve čeka i što nam donosi ovaj dan. Primajmo sve kao dar iz Božje ruke. I dobro i zlo. Tako nas uči pobožni Job i dodaje: “Ja znadem dobro da izbavitelj moj živi.” Jedno samo ne zaboravimo: da jedni drugima budemo dobri kao što je nama dobar Bog. Dobrota je od Boga, pa blagujmo danas na gozbi dobrote i moći ćemo podići glave, i vidjeti da nam Bog hita u susret da nas spasi. Jer “…dobar je Gospodin, vječna je ljubav njegova!”

Hrabro, sretno i blagoslovljeno!

 

Izvor: HVALJEN ISUS I MARIJA, o. Vjenceslav Mihetec OCD, Karmelska izdanja, Zagreb

Foto: Ivan Horvat (Vodica u Ruskom Krsturu)

Uredio Nikola Knezi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.