Karmel Iz života Karmelskog Reda Novosti iz splitske Zajednice Svjetovnog reda bosonogih karmelićana „Zamak duše“
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Novosti iz splitske Zajednice Svjetovnog reda bosonogih karmelićana „Zamak duše“

U prigodi službenog pohoda Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. oca Josipa, o. Łukasz Kansy, OCD, drugi generalni definitor našeg Reda,  posjetio je u petak 29. travnja 2016. samostan Gospe od Karmela, Split, pri župi sv. Mihovila Arkanđela – Kamen. Njegova želja bila je da se upriliči sustret s članovima Svjetovnog reda bosonogih karmelićana. Bila je posebna čast prisustvovati ovom susretu. Susret je započeo euharistijskim slavljem koje je predvodio o. Branko Zebić, duhovni asistent Svjetovnog reda i voditelj Duhovnog centra Terezija Avilska,  Split, uz koncelebraciju o. Łukasza. Iznimno je zadovoljstvo bilo upoznati karmelićanina koji je proveo dio svoga života u pustinji, a koji je ujedno i poliglota, te je dio misnog obreda čitao i na našem hrvatskom jeziku. Mir koji izlazi iz tog čovjeka, njegova sitna i krhka struktura ocrtavaju lik samog oca Ivana od Križa. Po završetku sv. mise imali smo susret u crkvi. S jedne strane generalni definitor, a s druge iznimno nasmijana i draga osoba o. Łukasz nas je oduševio. Mir koji je donio sa sobom vladao je u crkvi. Po završetku susreta rastali smo se u molitvi i stiskom ruke pozdravili čovjeka koji ostavlja utisak da ga poznaješ cijeli život.

Ono što je uslijedilo nakon ovog posjeta bilo je od presudne važnosti za naš Svjetovni red. Naime, odlaskom oca Vjenceslava, nekako kao da je pala prašina na našu zajednicu. Ali, Ilijin lahor ušuljao se u naš Red i u cijelu Provinciju. Evidentno je bilo da sve zajednice nemaju isti tretman, da se različito postupa u svakoj pojedinoj zajednici, no ono što je o. Łukasz  ustanovio je, da postupak formacije nije isti u svim zajednicama. Neminovno je bilo da se krene u osnivanje Provincije Svjetovnoga reda, ali za nas u splitskoj zajednici bilo je još bitnije da je o. Provincijal imenovao v. d. upravu Reda, kako bi se naša formacija vršila u skladu s Konstitucijama.

Vrlo je bitno da smo dovršili Statut, te da smo za našu zajednicu odabrali ime „Zamak duše“. Čovjek je sretan kada nije broj i kad ima svoje ime. To je nešto što nas jako oduševljava, a još  kad imaš ime koje govori i više od samih znakova koji ga čine, onda si posebno sretan. O. Provincijal je svojim dekretima imenovao za v. d. prioricu Mirandu Matković, v. d. magistar novaka je Josip Bauk, v. d. savjetnici su Julija Kamenjarin, Anamarija Perić i Petar Bekavac. Ova imenovanja bila su preduvjet da se ostale radnje mogu vršiti. Potom su uslijedili „maratonski“ radni sastanci Savjeta i oca Branka. 4. i 19. rujna radili smo na pripremi Statuta,  do kasnih noćnih sati.

Uz Božju pomoć i svesrdnu pomoć oca Darija Tokića, sestre Tee Živković i sestre Snježane Foršek priveli smo Statut kraju, i pripremili se za posljednju godinu novicijata. Naime, naša splitska zajednica je posljednja zajednica koju je osnovao otac Vjenceslav i još nemamo članova s položenim svečanim zavjetima. Na blagdan sv. Male Terezije, dogodine, ispunit će se uvjeti za kanonski usnutak naše zajednice, s vlastitom upravom.

I na kraju, dragom Bogu hvala – na providnosti, mudroj majci Tereziji – na vodstvu, o. Łukaszu – na poletu u Redu, dragoj braći iz Zagreba – na svoj ljubavi i o. Branku – na zauzetosti i  ljubavi, kojom nam otvaraju vrata Karmela kako bismo mogli upijati mirise Raja.

24. rujna 2016. imamo susret Zajednice, prvi put nakon svih ovih novosti. Neka dragi Bog vodi ovaj naš put, nek´ Majka Terezija i dalje nadahnjuje sve nas na karmelskom putu i neka molitve sve braće budu uz nas, na isti način kako se u jednoj obitelji starija braća brinu za one najmanje. Nadam se da nas naša Provincija prihvaća kao najmlađu „bebu“ koja ovisi o drugima, te da ljubav i sklonost „malcima“ neće ni nadalje izostajati.

Karmelski vas ljubimo i pozdravljamo svu dragu braću i sestre iz zajednica Svjetovnog reda,  drage sestre u klauzuri i oce karmelićane. Nek nam živi i cvjeta Karmel!

Izvor: ocds.karmel.hr

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.