Vjera Meditacije Novogodišnje odluke
Meditacije Vjera

Novogodišnje odluke

New Year's Resolutions, list of items

Na koncu svake godine uvijek razmišljamo o tome što nam se sve dogodilo, što smo sve učinili i proživjeli u prethodnih godinu dana. Prilika je to za sumiranje utisaka, preispitivanje savjesti, prebiranje po srcu.

Dođe nam to kao neka vrsta ispovjedi. Pred sobom i pred Bogom. Ljudi kao asocijaciju za novogodišnje odluke imaju pred sobom listu stvari koje nisu napravili, a željeli bi u narednoj godini. Nažalost, uglavnom se radi o materijalnim stvarima, ugađanju tijelu – voleo/la bih smršaviti, ostaviti cigarete, slatkiše, … Pa onda upadamo u depresiju kada shvatimo da mi nismo dovoljno jaki za sve to, da ustvari to samo želimo, ali da nećemo moći ispuniti.

Krećemo se u krivom smjeru. Trebamo misliti na bitnije stvari. Sami sa sobom, a i sa Bogom prvo vidjeti što se to dešavalo u prethodnoj godini. Ne koliko smo smršali, pojeli, putovali, … Treba uvidjeti koliko smo gladnih nahranili, žednih napojili, golih zaogrnuli, bolesnih pohodili; koliko smo voljeli, molili, zahvaljivali, vjerovali, opraštali, kritizirali, strahovali, zavidjeli; koliko smo bili uspješni u školi, na fakultetu, na poslu; koliko smo bili uz bližnje, prijatelje, obitelj. To su stvari zbog kojih jednoga dana možemo dobiti vječni život. Bog to cijeni, a ne materijalne stvari. Ne zgrćimo sebi blaga na zemlji, već za nebesa. Treba sve „staviti na papir“, napraviti listu. Što smo dobro i loše učinili; što smo učinili, a nismo trebali, ili što smo trebali, a nismo učinili. Uz Božju pomoć sumirati utiske, preispitati savjest, zaviriti u svoje srce.

A onda uz pomoć te liste od prethodne godine donijeti odluke za sljedeću. Ono što je bilo dobro nastaviti tako; loše popraviti; učiniti ono što smo propustili, a ne činiti ono što ne treba.

Očistimo srce, dušu za novu godinu. Uđimo u nju čisti, radosni, s osmijehom na licu. Odlučimo biti bolji. Ali neka ne ostane samo na odluci, već se pridržavajmo liste. Stavimo je iznad radnog stola ili na drugo mjesto gdje će nam biti pred očima. Dobrog se držimo, loše popravimo. Svaki dan budimo uz Boga, On će nas voditi, usmjeravati, u sve dane našega života. On je Put, Istina i Život, Bog je Ljubav! Započnimo i završimo dan sa Njim i sigurna sam da će nam svaki dan u narednoj godini biti blagoslovljen. Ako i pogrešimo tu nam je ispit savjesti, ispovjed, Božje milosrđe, On nam sve prašta kada se iskreno pokajemo. No, živimo dan za danom trudeći se da svaki bude bolji, ljepši, uspješniji, radosniji od prethodnog.

Piše: Jelena Pinter

Photo: bookloversday.net

Jelena Pinter

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.