Karmel Iz života Karmelskog Reda NOVI ČITAČI I AKOLITI
Iz života Karmelskog Reda Karmel

NOVI ČITAČI I AKOLITI

U subotu 7. svibnja 2016. godine u Remetama tijekom jutarnjih pohvala u službu čitača (lektora) postavljena su dva bogoslova Hrvatske karmelske provincije svetog Oca Josipa, brat Danijel Marija od Agonije Srca Isusova, Katančić i brat Marko od Duha Svetoga, Maglić.

Oni će u svetim činima Crkve imati dužnost čitanja Svetog pisma, s izuzetkom Evanđelja. Njihova služba će prema potrebi uključivati poučavanje vjernog puka za dostojno primanje sakramenata, te pripravu drugih vjernika koji će povremeno biti ovlašteni čitati Sveto pismo u liturgijskim činima. Uz još neke službe, važno je da čitač svim silama nastoji iz dana u dan sve više stjecati živi osjećaj Svetog pisma i postajati što savršenijim učenikom Gospodinovim.

U službu akolita na misi koju je istog jutra predslavio o. provincijal Srećko Rimac, postavljeni su: brat Krešimir od Muke Kristove, Bahmec, brat Mate od Muke Isusove i Marijine, Danolić, brat Ivan od Božanskog Milosrđa, Živković, brat Željko od Srca Isusova i Marijina, Bezić, brat Nikola od Svete obitelji i Male Terezije, Grizelj, i brat Ivan od Presvetog Trojstva, Pleše.

Akolit se postavlja da pomaže đakonu i poslužuje svećeniku. Njegova je dužnost brinuti se za službu oltara u liturgijskim činima, a posebno u slavljenju svete mise. Osim toga, on kao izvanredni službenik podjeljuje svetu pričest kada nedostaju službenici svećenici ili đakoni, ili kad je broj pričesnika tako velik da bi se slavlje mise odveć odužilo. U izvanrednim prilikama akolit može također izložiti vjernicima na klanjanje Presveti oltarski sakrament i na kraju ga pohraniti, ali ne može podijeliti blagoslov narodu. Budući da je posebno određen za službu oltara, akolit treba poznavati sve što spada na javno bogoštovlje. Stoga je njegova zadaća  nastojati proniknuti nutarnji i duhovni smisao bogoštovlja.

I čitačka i akolitska služba prijelazna je, te je uvjet da bi se moglo pristupiti đakonskom i prezbiterskom ređenju.

Neka Gospodin blagoslovi novopostavljene čitače i akolite po njihovim službama, i po milosti Duha Svetoga neka ih uvede u mistično poznavanje Crkve, čiji je izvor sam Bog.

Preuzeto: www.karmel.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.