Vjera Crkva Novi broj glasila „Otac Gerard“
Crkva Vjera

Novi broj glasila „Otac Gerard“

15. broj Glasila Vicepostulature za upoznavanje sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića, OCD “Otac Gerard” tiskan je o 60. obljetnici njegove smrti.
O. Mato Miloš, vicepostulator, u uvodniku potiče čitatelje da dostojno obilježe ovu godišnjicu kao i 140. obljetnicu rođenja sluge Božjega. Stipe Tomić upućuje čitateljima “Riječ teologa” na temu “Vjera kao trajno obraćanje i svjedočenje milosrđa” povodom Godine milosrđa. U Godini milosrđa 9. veljače održana je duhovna obnova svećenika i trajnih đakona Subotičke biskupije u Duhovnom centru oca Gerarda u Karmelu u Somboru. Predvođeni subotičkim biskupom Ivanom Penzešom slušali su predavanja o. Srećka Rimca “Svećenik – služitelj Božjeg milosrđa” i o. Pécelia Bence Imre “Lice milosrđa očima karmelićanina”. O tim predavanjima, kao i predavanjima, za vjernike, tijekom šest korizmenih duhovnih večeri ponedjeljkom slikom i perom izvještava Zlatko Žuvela. “Najuzvišeniju službu” Isusova nasljednika kroz lik sv. Petra tumači o. Dario Tokić prema biblijskim i tekstovima o. Gerarda. “Božju prisutnost” u molitvi pronalazi Tiho od Kraljice Mira, te potpisuje tekst o Mariji “Tota pulchra es, Maria!”. O. Jure Zečević izabrao je teme i poruke o. Gerarda o “Potrebi ravnoteže akcije i kontemplacije”. O “Zahvalnosti u obitelji” pišu Danijel i Marija Mandić iz Subotice. Rubrika “Mladi” bavi se jubilejima o. Gerarda, dok rubrika “Najmlađi o ocu Grgi” uz priče, pjesme i crteže djeci daje zadatak da kroz labirint “Pomognu izgubljenom sinu da pronađe put do kuće”.
U ovom broju je predstavljen novi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, OCD. Glasilo može da se dobije u somborskoj Karmlskoj crkvi.

Izvor: IKA

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.