Vjera Meditacije Nježnost
Meditacije Vjera

Nježnost

Teško je definirati pojam nježnosti a primjera ima pregršt u svjetskoj poeziji i prozi. Nježan potiče od od riječi njega i njegovati. Nježan je onaj koji je aktivan prema van – pažljiv, obziran i prožet blagošću prema kome, izražava blagost, dobrotu,  usrdan ili je pak sam nježan – osjetljiv na utjecaje izvana (grubost, bolest, vremenske prilike). Nježnost jednako prebiva i na duhovnoj i na tjelesnoj razini.

Nježnost je sastavni dio procesa ljubavi pa nas pojmovi nježan i nježnost najprije asociraju na epitet koji pripada majci kao i na nježnu ljubav našeg Boga prema nama. Prorok Joel nam poručuje: “Vratite se Jahvi, Bogu svome, jer on je nježnost sama i milosrđe, spor na ljutnju, a bogat dobrotom, on se nad zlom ražali (Jl 2,13) a psalmista kliče: ”Spomeni se, Jahve, svoje nježnosti i ljubavi svoje dovijeka” (Ps 25). Sveti Pavle pak ovako razmatra: ”A sluga Gospodnji treba da se ne svađa, nego da bude nježan prema svima, sposoban poučavati, zlo podnositi, da sa blagošću preodgaja protivnike, ne bi li ih Bog podario obraćenjem te spoznaju istinu i ponovo budu trijezni izvan zamke đavla, koji ih drži robljem svoje volje”. (2 Tim 2,24).

Nježan Bog je milosrdan Bog, “Bog s milim srcem” – kaže sama riječ “milosrđe”, na hebrejskom rahem, što znači: maternica. Bog nas obavija svojom nježnoš­ću kao što majka obavija svoje dijete maternicom.

Nježnost se ne iskazuje drugome sa visoka, iz suviška vlastite nadmoći u ljubavi, nego ona čini da se onaj tko ju iskazuje, snizuje do drugoga, tako da drugoga uzvisuje. Onaj kome se iskazuje nježnost nije “predmet” te nježnosti, nego je sam njezin sadržaj.

Takva nježnost boravi u Isusu, u svemu što govori i čin a vrhunac nježnosti je njegova smrt na križu. Nježnost je jedino kadra pobijediti zlo tako da dopušta da je ono rani i razoruža. Tada mu se ne suprotstavlja – ni filozofskim tumačenjima, ni pobunom pred njegovim apsurdom, ni bijegom već aktivnim prihvaćanjem.

Zato, učimo se nježnošću jer bićemo Bogu sličniji.

Dio teksta je preuzet sa: Svjetlo riječi, autorice Jadranke Brnčić

Uredio: prof.dr.med. Robert Semnic

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.