Galerija “I neka te blagoslovi Bog i sveti Patrik!”
Meditacije Vjera

“I neka te blagoslovi Bog i sveti Patrik!”

“Podnevni mir je ležao na brežuljcima južne Britanije. Tiho je paslo stado ovaca dok je pastir, naglo stasao petnaestogodišnji dječak, blijedih vodenih očiju i poput slame kuštrave kose svirao na vrbovoj fruli. Odjednom naglo pogleda gore. U zraku se osjećao dim. Negdje je moralo gorjeti. Srce mu je zastalo kad je pogledao dolje na rodno selo. Iz slamom pokritih krovova lizao je plamen. Sigurno su gusari navalili na selo. Otkako je Rim povukao nekoliko legija vojske, učestali su ovakvi razbojnički napadi. Steglo se mladićevo srce. Ne gori li i kuća njegovih roditelja? Pastirić se spusti niz brežuljak koji je zaklanjao pogled na njegovu kuću. Kad se spustio, krikne od užasa videći roditeljski dom u plamenu. Primijetilo ga nekoliko sluškinja iz sela te mu pritrče i viknu: “Bježi, Patrik, bježi! Ništa se doma ne da spasiti. Irski su razbojnici poput vragova napali selo. Ubili su ti oca i majku, a sestre su poveli sa sobom”. Mladić problijedi. Zamalo se ne sruši. Onda se zaputi na zgarište. Izdaleka se čuje rik stoke, koju su razbojnici gonili. Na vratima doma osupne ga strašna vrućina. Gušio ga dim, ali ipak ide unutra tražeći svoju obitelj. Nađe oca i majku raskoljenih glava. Strašan pogled. Odjednom ga zgrabi željezna šaka. Razbojnici, ubojice, zgrabili su i njega. On tuče rukama, grebe, grize. Udarcem po glavi omamili su ga i srušili.”

Ovako započima životopis Svetoga Patrika, apostola Irske, glasovitog njemačkog biografa svetaca Huntermanna. Sam svetac piše da su ga uhitili irski gusari. Šest godina je robovao, a onda je uspio pobjeći. Završio je u Francuskoj u jednom samostanu gdje je stekao visoku naobrazbu. Želja ga je vukla u Britaniju. Ne nalazi mira i čuje nutarnji glas koji ga zove da pođe u Irsku. Prije toga odlazi u Francusku te nakon studija bogoslovije bude zaređen za svećenika, a potom ga papa Celestin I. zaredi za biskupa. Vraća se u Irsku. Moli i naviješta Evanđelje. Mučnim je putem Bog vodio toga čovjeka da bi od njega stvorio svoga apostola. Apostola naroda koji mu je pobio roditelje i kojemu je robovao. Razbojnici nisu ni slutili da su uhitili čovjeka koji će im otvoriti vrata spasenja.

Koliko ima mladića u našem narodu kojima su razbojnici pobili roditelje i porušili i spalili sve što im je bilo drago i sveto! Neka osluhnu, ne zove li ih Bog na svoj put. Ne bi li i oni razbojničkim narodima mogli otvoriti vrata spasenja? Sv. Patrik je zaštitnik svih takvih. Neka se utječu njegovu zagovoru i neka osluškuju Boga. On je istiniti put koji vodi u život. Sve pozdravljam pozdravom irskih katolika: “I Neka te blagoslovi Bog i sveti Patrik!”

Piše: o. Vjenceslav Mihetec, OCD

Izvor: HVALJEN ISUS I MARIJA

Foto: pixabay.com

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.