Propovjedi Siniša Tumbas Loketić Nedjelja Krštenja Gospodinova – propovijed
Propovjedi Siniša Tumbas Loketić

Nedjelja Krštenja Gospodinova – propovijed

Braćo i sestre!

Crkva nam danas stavlja na razmišljanje događaj Isusova krštenja u rijeci Jordanu. Ujedno, dok se spominjemo ovoga događaja, završava se božićno vrijeme liturgijske godine, i započinje vrijeme kroz godinu.

Liturgijska čitanja, odnosno Crkva nam ne govore previše što se sa Isusom događalo u periodu od njegova rođenja do krštenja. Ipak, moramo biti svjesni da ono što mi slavimo 10 – tak dana, u čitanjima je to 30 godina. Koji su događaji nama poznati u periodu od 30 godina: to je Isusov bijeg u Egipat, povratak iz Egipta, odlazak u Nazaret, posjet Hramu u 12 godini života, boravak 40 dana u pustinji, te se kao odrastao čovjek pojavljuje u rijeci Jordanu, gdje ga Ivan krsti. Velika je simbolika toga čina. Kada razmišljamo o ovom događaju, možemo se sa pravom zapitati: Zašto je bilo potrebno da se Bog, Sin Božji, krsti? Na neki način, malo je taj čin i nelogičan nama ljudima. U ovom, tako milosnom događaju za cijelo čovječanstvo, imamo primjer Božjega milosrđa i Njegove dobrote. Koliko nas Bog samo voli! Mislim, da zaista toga nismo ni svjesni. Ne samo da daje svoga Sina za nas, nego i na Njemu pokazuje primjer kako trebamo činiti. Pokazuje nam da Bog čovjeku prašta, da ga Bog voli, da ga neprestance zove k sebi u njegovo milosrdno naručje. Bog se toliko raduje kada čovjek u svome srcu zavapi: Gospodine, smiluj mi se, oprosti mi! Cijelo nebo se raduje kada čovjek u svetoj ispovijedi Bogu priznaje svoje grijehe! S toga, htio bih nas sve ovdje potaknuti da se radujemo! Radujmo se ovom činu Božjega milosrđa i dobrote! Radujemo se jer nas Bog voli i prihvaća. Svojom ljubavlju, svojim praštanjem i milosrđem, Bog nas želi mijenjati! Želi učiniti da čovjek bude sretan! Da ne budemo svaki dan žalosni i tužni, razočarani i povrijeđeni; ne! Želi nas radosnima, sretnima, da budemo puni vjere i hrabro idemo putem života! Isus se stavlja na stranu grešnika i slabih ljudi – zato je ovaj čin njegova krštenja. Time nam Bog pokazuje da čeka čovjekovu suradnjju. Bez obzira na ljudski grijeh, na ljudsku slabost, dragi Bog čeka čovjeka da odluči mijenjati svoj život, mijenjati se na bolje, na svetije, da budemo sveti, ali čeka čovjeka da zajedno sa dragim Bogom izgrađuje ovaj svijet u dobro, nešto sveto i dobro. Zato je čovjek potreban Bogu, draga braćo i sestre! Ne samo da nas Bog voli, nego čeka i našu suradnju. Možda se sada pitate, kakvu suradnju Bog želi?! Što može Bogu ponuditi slabi čovjek?! Možemo jako puno!! Činiti dobro, mijenjati ovaj svijet dobrotom – tu nas Bog očekuje! U svim poteškoćama s kojima se susrećemo, čovjek je pozvan da čini dobro, i s time ovaj svijet čini boljim. Bog je savršen, Isus je savršen – mi nismo, i ne možemo ovaj svijet učiniti savršenim; ali ono što možemo, jeste učiniti ga boljim. S toga, nemojmo se uplašiti činiti dobro, biti bolji i biti svetiji. Ovaj svijet će biti bolji, ako se mi mijenjamo na bolje. Ponavljajmo sebi: Bog me voli, Bog me ljubi i želi me uključiti u jedan veliki projekt – a taj projekt je spasenje svijeta po Božjoj i mojoj dobroti. Amen.

Piše: Siniša Tumbas Loketić

Photo: https://pixabay.com

Siniša Tumbas Loketić

Rođen u Subotici 10. ožujka 1987. godine. Kršten je u župi Isusova uskrsnuća u rodnom gradu. Nakon srednje Politehničke škole u Subotici upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. Za đakona je zaređen u Subotici 5. listopada 2014. godine, a za svećenika 6. travnja 2015. zaredio ga je mons. Ivan Penzeš. Obavljao je dužnost župnog vikara u Novom Sadu do svibnja 2016. god. od kada preuzima dužnost upravitelja župe Presvetog Trojstva u Selenči. Tokom godinu i pol dana boravka u Novom Sadu gdje je bio kapelan, uređuje emisiju za mlade "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Jedan je od osnivača i urednika katoličke internet stranice www.svjetlo-vjere.com. Dužnost glavnog urednika katoličkog lista "Zvonik" preuzima 6. studenoga 2016. godine, a uređuje ga do travnja 2018. godine kada glavnim urednikom biva imenovan vlč. Vinko Cvijin.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.