Duhovno štivo Naučiteljica Crkve o zdravlju duše i tijela
Duhovno štivo

Naučiteljica Crkve o zdravlju duše i tijela

Priroda kao izvor životne snage za čovjeka

Čitavo stvorenje, koje je Bog oblikovao kako u visini tako i u dubinama, upravlja na korist čovjeku. I kao što stvorenja imaju služiti čovjeku za njegove tjelesne potrebe, tako su ona ne manje određena za spasenje i zdravlje njegove duše.” (Sv. Hildegarda iz Bingena)

Ovo mjesto svete Hildegarde pokazuje sasvim jasno njen cjelovit stav: priroda služi čovjeku za održavanje njegove tjelesne egzistencije i ujedno za spas i zdravlje njegove duše. I to nije nikakav slučaj, nego je Stvoritelj tako htio.

Po tome ništa u prirodi nije stvoreno kao samosvrha: sve je tu poradi čovjeka. A ovaj opet treba svojim razumnim glasom i svojim djelovanjem slaviti Boga u njegovim djelima. Samo je čovjek na temelju svoje duhovne obdarenosti i kao slika Božja u stanju spoznati čudesno djelo prirode, hvaliti Stvoritelja i raditi prema njegovom planu. Hildegarda iz Bingena čuje u svojoj vizije sljedeće:

”Bog je za proslavu svoga imena svijet sastavio iz njegovih elemenata. On ga je pojačao vjetrovima, povezao i obasjao zvijezdama i ispunio ostalim stvorovima. ..Na ovom svijetu on je čovjeka okružio i ojačao svime i prožeo ga je velikom snagom kako bi mu priroda u svemu bila na raspolaganju… Čitava priroda treba da stoji na raspolaganju čovjeku, kako bi on s njom djelovao, jer čovjek svakako bez nje ne bi mogao ni živjeti ni opstati”.

Kao dio zemlje mi smo sazdani od istih elemenata kao i kozmos i priroda koja nas okružuje i daje nam životnu snagu, naime iz vatre, vode, zraka i zemlje.

Hildegarda iz Bingena vidi sljedeće veze:

Vatra je u mozgu, u koštanoj srži i u crvenoj krvi.

Voda se nalazi u tekućinama tkiva i u krvi.

Zemlja je u tkivu i u koštanom sustavu čovjeka: ”Tijelo se sastoji od zemlje i ima hladnu vlažnost, krv pak čini toplim; kad ne bi od nje bio zagrijano, tijelo bi natrag palo u svoje prijašnje glineno stanje.”

Zrak je u disanju i u umu: ”Disanje je živi dah duše, jer ga ona nosi i njega je sposobnost treperenja i to svaki put kada čovjek u sebe uvlači dah i opet ga pušta izlaziti da bi tako mogao živjeti.”

Čovjek je dio prirode i dobiva iz nje ozdravljenje

Ta povezanost s prirodom utemeljuje također njeno ljekovito djelovanje na čovjeka. Koliko je čovjek upućen na životnu snagu iz prirode, opisuje Hildegarda u svojem nauku o prirodnom liječenju.

Od nje su sačuvana dva dijel, naime Physica (Nauk o prirodi) i Causae et curae (O uzrocima i postupanju s bolestima). Iz toga je onda razvijena takozvana Hildegardina medicina, koja je posljednjih godina našla mnoge prijatelje i one koji joj se dive.

Među istraživačima Hildegarde i autorima sporno je pitanje o izvorima njenih iscjeliteljskih spoznaja. Dok jedni uzimaju da je Hildegarda posjedovala medicinsko znanje tada suvremeno u samostanima i da je imala pristup medicinskim spisima, drugi inzistiraju na čisto vizionarskom nastanku njenih medicinskih knjiga. U spisima Svetice nalaze se za to pitanje značajna mjesta:

”U čitavoj su prirodi, u životinjama, gmizavcima, pticama i ribama, u biljkama i voćkama zavijene određene skrivene tajne Božje, koje ne može ni jedan čovjek ni drugo neko stvorenje poznavati ili osjetiti, osim ako mu to od Boga ne bude posebno darovano.”

Da je ona sama primila taj dar, piše na drugom mjestu: ”Živi izvor je Duh Sveti, njega je Bog podijelio u sva svoja djela. Iz tog izvora ona žive…Ta (božanska) mudrost promatra svoje djelo…time što je kroz spomenutu neuku ženu (misli se Hildegardu) objavio izvjesne prirodne snage različitih stvari (virtutes naturales diversarum rerum)…i izvjesne druge duboke tajne, koje je ta žena ugledala u pravoj viziji pri čemu je jako oslabila.”

Jedan drugi ukaz nalazimo u uvodu za njenu knjigu Liber vitae meritorum (Knjiga životnih zasluga): jedno pravo viđenje dalo joj je pojasniti sljedeće spise: ”Unutarnja bit različitih naravi stvorenja.” Pri pravilnom vrednovanju Hildegardinog djela smije se svakako poći od toga da je ona imala stupanj znanja medicinski naobražene samostanske žene svog vremena. Ali na temelju svoje vizionarske nadarenosti mogla je spoznavati unutarnju bit stvorenja i vidjeti njihove skrivene snage. Iz svega toga ona je stvorila samostalni i jedinstveni nauk o prirodi i liječenju.

Autorica: Hildegard Strickerschmidt

Iz knjige ”Hildegarda iz Bingena: Ozdravljenje tijela i duše”, UPT, Đakovo 2007.

Foto: WRTI

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.