Vjera Meditacije „Nasljediti prašinu“
Meditacije Vjera

„Nasljediti prašinu“

 Danas sam posjetio fotografsku izložbu koja nije rekla ništa novo o našem svijetu, što nismo prije znali, no rekla je to na način koji me nije ostavio ravnodušnim. Što smo to učinili od ove naše planete? U knjizi Postanka Bog blagoslivlja muškarca i ženu i govori im da napune zemlju i da vladaju stvorovima što su na zemlji. Da vladaju – ne da ih unište do istrebljenja!

Izložba je autorski rad Nick Brandt-a, londonskog fotografa koji pravi dokumentarne portete devastirane prirode i ugroženih životinja u istočnoj Africi. Brandt upozorava na ljudski utjecaj na okoliš, u kojem životinje više ne mogu živjeti i u kojem se njihov broj rapidno smanjuje usled prisustva lovokradica. Brand-ova ideja se sastoji u tome da odštampa ogromni format fotografije divlji životinja i zatim taj portret životinja u prirodnoj veličini postavlja usred krajolika gde su one prije obitavale a koga danas teško mijenja eksplozivni razvoj urbanog života, izgradnja tvornica, kamenoloma, gdje rastu deponija otpada. „Mi živimo antitezu Stvaranja (Geneze) upravo sada. Trebale su milijarde godina da se stvori  naša planeta – tako čudesna u svojoj različitosti a onda je trebalo samo nekoliko šokantnih godina da se to u nezamjetljivom djeliću vremena uništi“ – govori autor. Nestali su prirodni krajolici gdje su nekoć živjele moćne i lijepe životinje. Svoj fotografski projekat je provokativno nazvao „Nasljediti prašinu“ gdje nam poručuje da će naše potomstvo dobiti u nasljedstvo samo prašinu, nastavimo li ovim koracima. Brandt je osnovao neprofitnu organizaciju Big Lige Foundation, koji štiti više od 800.000 hektara ekosustava u istočnoj Africi  i pomaže lokalnim zajednicama u edukaciji i angažmanu lovočuvara što je dovelo do značajnog smanjenja krivolova.  Prihode od prodaje svojih fotografija Brand donira ovoj organizaciji.

No, pored prava na život divljih životinja za koje se bori svojim fotografskim izrazom  i svojom organizacijom, Brand zapaža i ljudsku bijedu i siromaštvo u kojoj se nalazi narodi Kenije i Tanzanije te u svojim poslednjim fotografskim ciklusima uključuje i fotografisanje ljudi.

Fotografsku izložbu „Nasljediti prašinu“ možete pogledati ovdje:  

inheritthedust.nickbrandt.com

Uredio: prof.dr.med.Robert Semnic

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.