Vjera Meditacije Naši oceani ili naša odlagališta otpada?
Meditacije

Naši oceani ili naša odlagališta otpada?

Brinuti se za izvore i zalihe vode hitni je imperativ, piše to papa Franjo u poruci za IV. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu koji Katolička crkva slavi danas zajedno s pravoslavnom braćom i sestrama i uz potporu drugih crkava i kršćanskih zajednica.

Oceani – dar od Boga

Drugog Stvoriteljskog dana odvaja Bog nebo od zemlje, trećeg se skupljaju vode I pojavljuje se kopno a petog dana sve vrvi od novih stvorenja u vodi I na zemlji. Psalam 8 I 148 govore kako kitovi I morske nemani slave Stvoritelja.

Oceani – naše disanje

Svaka treća molekula ugljiičnog-dioksida koju izdahnete apsorbira se u ocean. Svaki drugi dah koji uzmete dolazi iz kisika koji su proizveli planktoni.

Što smo učini oceanima?

Količina plastike koja pluta u ogromnom pacifičkom vrtlogu smeća povećala se stostruko u posljednje četiri decenije, broj fitoplanktona opada, prekomjerni ribolov uzrokuje dramatično smanjenje riblje populacije, smanjenje saliniteta okeana intenzivira vremenske ekstreme, a sve topliji okeani ubrzavaju topljenje Antarktika.

Postoji mišljenje da okeani imaju neograničenu inerciju. Međutim, nanočestice plastike koje ulaze u morske životinje i lanac ishrane utječu na stopu plodnosti riba, a to opet utječe na sigurnost hrane i obalnu populaciju.

Prekomjerna upotreba hemijskih gnojiva u industrijskoj poljoprivredi koja sadrže fosfor i dušik drugi je ključni faktor, jer ove hemikalije podstiču povećan razvoj algi – alge zatim umiru i tonu na dno, gdje ih bakterije jedu i smanjuju kisik u vodi. A voda se ne može miješati kako bi dobila više kisika, pa se morski život guši i umire ako ne može otplivati dalje. Ove “mrtve zone” se šire a najveća se nalazi u Meksičkom zaljevu.

U vezi očuvanja mora i oceana Papa navodi kako „stalna briga za ovo neprocjenjivo blago predstavlja danas neizbježnu dužnost i pravi izazov”. Potrebna je djelatna suradnja među ljudima dobre volje kako bi se surađivalo u kontinuiranom Stvoriteljevom djelu. Mnogi napori, nažalost, konstatira sa žaljenjem Papa, ostaju besplodni zbog izostanka regulacije i stvarnih kontrola, osobito što se tiče zaštite morskih područja izvan nacionalnih granica. „Ne smijemo dopustiti – ističe Sveti Otac – da naša mora i oceani budu prekriveni beskrajnim poljima plutajuće plastike. Moramo se moliti kao da sve ovisi o Božjoj providnosti i raditi kao da sve ovisi o nama”.

Papa poziva na molitvu za sve one koji su uključeni u očuvanje mora i za one koji „pridonose razvoju i primjeni međunarodnih propisa na moru kako bi se zaštitilo pojedince, zemlje, robu, prirodna dobra”. Završavajući svoju poruku, papa Franjo izražava nadu da će kršćanske zajednice i mladi ljudi „davati sve veći konkretni doprinos pomažući svakome da uživa u ovom neophodnom dobru, poštujući brigu za darove primljene od Stvoritelja, a osobito rijeke, mora i oceane”.

Uredio: Robert Semnic, prof. dr. sc. med.

Izvori: IKA, B92, Al Jazeera

Slika: pixabay (uz obradu autora)

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.