Vjera Meditacije Naši oceani ili naša odlagališta otpada?
Meditacije

Naši oceani ili naša odlagališta otpada?

Brinuti se za izvore i zalihe vode hitni je imperativ, piše to papa Franjo u poruci za IV. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu koji Katolička crkva slavi danas zajedno s pravoslavnom braćom i sestrama i uz potporu drugih crkava i kršćanskih zajednica.

Oceani – dar od Boga

Drugog Stvoriteljskog dana odvaja Bog nebo od zemlje, trećeg se skupljaju vode I pojavljuje se kopno a petog dana sve vrvi od novih stvorenja u vodi I na zemlji. Psalam 8 I 148 govore kako kitovi I morske nemani slave Stvoritelja.

Oceani – naše disanje

Svaka treća molekula ugljiičnog-dioksida koju izdahnete apsorbira se u ocean. Svaki drugi dah koji uzmete dolazi iz kisika koji su proizveli planktoni.

Što smo učini oceanima?

Količina plastike koja pluta u ogromnom pacifičkom vrtlogu smeća povećala se stostruko u posljednje četiri decenije, broj fitoplanktona opada, prekomjerni ribolov uzrokuje dramatično smanjenje riblje populacije, smanjenje saliniteta okeana intenzivira vremenske ekstreme, a sve topliji okeani ubrzavaju topljenje Antarktika.

Postoji mišljenje da okeani imaju neograničenu inerciju. Međutim, nanočestice plastike koje ulaze u morske životinje i lanac ishrane utječu na stopu plodnosti riba, a to opet utječe na sigurnost hrane i obalnu populaciju.

Prekomjerna upotreba hemijskih gnojiva u industrijskoj poljoprivredi koja sadrže fosfor i dušik drugi je ključni faktor, jer ove hemikalije podstiču povećan razvoj algi – alge zatim umiru i tonu na dno, gdje ih bakterije jedu i smanjuju kisik u vodi. A voda se ne može miješati kako bi dobila više kisika, pa se morski život guši i umire ako ne može otplivati dalje. Ove “mrtve zone” se šire a najveća se nalazi u Meksičkom zaljevu.

U vezi očuvanja mora i oceana Papa navodi kako „stalna briga za ovo neprocjenjivo blago predstavlja danas neizbježnu dužnost i pravi izazov”. Potrebna je djelatna suradnja među ljudima dobre volje kako bi se surađivalo u kontinuiranom Stvoriteljevom djelu. Mnogi napori, nažalost, konstatira sa žaljenjem Papa, ostaju besplodni zbog izostanka regulacije i stvarnih kontrola, osobito što se tiče zaštite morskih područja izvan nacionalnih granica. „Ne smijemo dopustiti – ističe Sveti Otac – da naša mora i oceani budu prekriveni beskrajnim poljima plutajuće plastike. Moramo se moliti kao da sve ovisi o Božjoj providnosti i raditi kao da sve ovisi o nama”.

Papa poziva na molitvu za sve one koji su uključeni u očuvanje mora i za one koji „pridonose razvoju i primjeni međunarodnih propisa na moru kako bi se zaštitilo pojedince, zemlje, robu, prirodna dobra”. Završavajući svoju poruku, papa Franjo izražava nadu da će kršćanske zajednice i mladi ljudi „davati sve veći konkretni doprinos pomažući svakome da uživa u ovom neophodnom dobru, poštujući brigu za darove primljene od Stvoritelja, a osobito rijeke, mora i oceane”.

Uredio: Robert Semnic, prof. dr. sc. med.

Izvori: IKA, B92, Al Jazeera

Slika: pixabay (uz obradu autora)

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.