Vjera Meditacije Naše i Božje Zašto?
Meditacije Vjera

Naše i Božje Zašto?

Čovjek je stvorenje i horizont njegovog znanja je ograničen i stoga treba da se upravi Stvoritelju – izvoru života i saznanja. Na našem životnom putu postoji tisuću ”Zašto?” – dok smo mali i ne razumijemo sebe i svijet oko nas, dok odrastamo i upoznajemo ljude, otkrivamo okolinu i nas same, nailazimo na logičnosti i nelogičnosti, istine i neistine, dok učimo, prilagođavamo se, borimo sa iskustvom i stječemo ga. Moglo bi se reći da se u ”zašto” nalazi naše egzistencijalno neznanje. Vjernici znaju da smo ograničena stvorenja i da gledanje u Onoga koji posjeduje odgovore oslobađa, umiruje, olakšava. U susretu sa događajima koji nas ostavljaju tužnim, nemim, bez odgovora, zatečenim jer na lijepe događaje čovijek ne postavlja ”Zašto” već ih jednostavno živi, raduje se, udiše život i zahvaljuje se Stvoritelju. Ovdje dolazimo do početka priče o ”Zašto” – o događajima koje ne razumijemo, protiv kojih se buni naše biće jer ne vidimo dalje od našeg horizonta,  naših emocija, iskustva i saznanja.

U Starom zavjetu Gospodin dolazi ka čovjeku a ovaj ga upoznaje: ”Onda zapita Jakov: »Reci mi svoje ime!« Odgovori onaj: »Zašto me pitaš za moje ime?« I tu ga blagoslovi. (Post 32,30).

»Hajde da priđem«, reče Mojsije, »i promotrim ovaj čudni prizor: zašto grm ne sagorijeva.«  ( Izl 3,3).

Povijest izabranog naroda je bila vrlo burna a sam narod je puno puta bio nevjeran, sa mnogo mrmljanja, protivljenja i neposluha. Kada su nailazila iskušenja, teškoće, stradanja- javlja se ”Zašto?”

-Mojsije se vrati Jahvi i reče: »Zašto, Gospodine, nanosiš štetu svome puku? Zašto si me poslao? (Izl 5,22).

-Zato narod zapodjene prepirku s Mojsijem. Vikali su: »Daj nam vode da pijemo!« A Mojsije im odgovori: -»Zašto se sa mnom prepirete? Zašto kušate Jahvu?« (Izl 17,2). Ali je narod žeđao za vodom, pa je mrmljao na Mojsija i govorio: »Zašto si nas iz Egipta izveo? Zar da nas žeđom pomoriš, nas, našu djecu i našu stoku?« (Izl 17,3).

-Upravi Mojsije riječ Jahvi. »Zašto nisam stekao milost u tvojim očima kad si na me uprtio teret svega ovog naroda?  (Br 11,11).

-”Zašto nas Jahve vodi u tu zemlju da padnemo od mača a žene naše i djeca da postanu roblje? Zar nam ne bi bilo bolje da se vratimo u Egipat?«  (Br 14,3).

-Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio? ( Ps 22).
-Reći ću Bogu: »Hridino moja, zašto me zaboravljaš?  Zašto obilazim žalostan, pritisnut dušmanima?« (Ps 42,10).

-Zašto, o Jahve, zašto nas puštaš da lutamo daleko od tvojih putova, zašto si dao da nam srce otvrdne
da se tebe više ne bojimo? (Iz 63,17).

Propovjednik veli:Ne pitaj zašto su negdašnja vremena bila bolja od ovih, jer to nije mudro pitanje” (Prop 7,10) a Sirah dodaje: ”Kako su veličanstvena sva djela Gospodnja! I sve se naredbe njegove pravovremeno izvršuju. Ne smije se pitati: »Što je ovo? Zašto to?« jer sve će dobro doći u svoje vrijeme. (Sir 39,16).

”Zašto?” u Jahvinim pitanjima pak razotkriva srce i dušu. I Jahve reče Kajinu: »Zašto si ljut? Zašto ti je lice namrgođeno? (Post 4,6).

U pitanjima vezanima za prestupe izabranog naroda se nekad nalaze i odgovori:

-”Što još mogoh učiniti za svoj vinograd pa da nisam učinio? Nadah se da će uroditi grožđem, zašto vinjagu izrodi? (Iz 5,4).

-Zašto ne nađoh nikoga kad sam došao?  Zašto se ne odazva nitko kad sam zazvao? (Iz 50,2).

-Zašto da trošite novac na ono što kruh nije i nadnicu svoju na ono što ne siti? (Iz 55,2).

-Zašto hoćete da se sa mnom parbite? Svi se od mene odmetnuste. (Jr 2,29).

-Zašto moj narod govori:‘Slobodu hoćemo,nećemo više k tebi!’? (Jr 2,31).

-A kad budu pitali: ‘Zašto nam Jahve, Bog naš, učini sve ovo?’, ti ćeš im odgovoriti: ‘Jer ste mene ostavili da biste služili tuđim bogovima u svojoj zemlji, služit ćete tuđincu u zemlji koja nije vaša!’« (Jr 5,19).

Zašto onda taj narod luta uporno i neprekidno? Čvrsto se drže laži, neće da se obrate. (Jr 8,5).

-A kad objaviš tom narodu sve ove riječi, pa te upitaju: ‘Zašto nam Jahve zaprijeti svom ovom golemom nesrećom; u čemu je zločinstvo naše i u čemu su grijesi naši što ih počinismo protiv Jahve, Boga našega?’ – onda im odgovori: ‘U tom što me ostaviše oci vaši’ – riječ je Jahvina – ‘i trčaše za tuđim bogovima da im služe i da im se klanjaju, a mene ostaviše i Zakona se moga ne držaše. (Jr 16,10).

-(U Isusovoj prispodobi) …pa reče vinogradaru: ‘Evo, već tri godine dolazim i tražim ploda na ovoj smokvi i ne nalazim. Posijeci je. Zašto da iscrpljuje zemlju?’ (Lk 13,7).

Isusovo ”Zašto?” je gromoglasno, nedvosmisleno i kristalno jasno. Na Isusovo pitanje se znao odgovor, samo ga pismoznanci i farizeji nisu htjeli izreći te je iz osjećaja nemoći nastajala srdžba i namjera da ga ubiju.

-»Zašto snujete zlo u srcima?” (Mt 9,4).

-»Zašto tvoji učenici prestupaju predaju starih? Ne umivaju rukû prije jela!« 3On im odgovori: »A zašto vi prestupate zapovijed Božju radi svoje predaje? (Mt 15,3).

-Krst Ivanov odakle li bijaše? Od Neba ili od ljudi?« A oni umovahu među sobom: »Reknemo li ‘Od Neba’, odvratit će nam: ‘Zašto mu, dakle, ne povjerovaste?’ (Mt 21,25).

-»Zašto me iskušavate, licemjeri? (Mt 22,18).

-On uzdahnu iz sve duše i reče: »Zašto ovaj naraštaj traži znak? Zaista, kažem vam, ovome se naraštaju neće dati znak.« (Mk 8,12).

-»Zašto tražite da me ubijete?« (Iv 7,19).

-Ako čovjek može primiti obrezanje u subotu da se ne prekrši Mojsijev zakon, zašto se ljutite na mene što sam svega čovjeka ozdravio u subotu?  (Iv 7,23).

-(Farizejima) Zašto moje besjede ne razumijete? Zato što niste kadri slušati moju riječ. (Iv 8,43).

-(Judi) A Isus mu reče: »Prijatelju, zašto ti ovdje?« (Mt 26,50).

-(Slugi) Odgovori mu Isus: »Ako sam krivo rekao, dokaži da je krivo! Ako li pravo, zašto me udaraš?«  (Iv 18,23).

S druge strane, u odnosu prema roditeljima i učenicima, Isusovo ”Zašto?” poučava, rasvjetljuje i upućuje.

-Kad ga ugledaše, zapanjiše se, a majka mu njegova reče: »Sinko, zašto si nam to učinio? Gle, otac tvoj i ja žalosni smo te tražili.« A on im reče: »Zašto ste me tražili? Niste li znali da mi je biti u onome što je Oca mojega?« Oni ne razumješe riječi koju im reče. (Lk 2,48).

-(Apostolima) Reče im Isus: »Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? (Lk 24,38).

-(Petru) Isus odmah pruži ruku, dohvati ga i kaže mu: »Malovjerni, zašto si posumnjao?« (Mt 14,31).

-U susretu sa Savlom, gromoglasno pitanje: »Savle, Savle, zašto me progoniš?« (Dj 9,4) mjenja iz korijena progonitelja crkve i nastaje Pavao navjestitelj Evanđelja.

Piše: prof.dr.med.Robert Semnic

Ideja slike: pixabay

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.