Vjera Meditacije Naše i Božje Zašto?
Meditacije Vjera

Naše i Božje Zašto?

Čovjek je stvorenje i horizont njegovog znanja je ograničen i stoga treba da se upravi Stvoritelju – izvoru života i saznanja. Na našem životnom putu postoji tisuću ”Zašto?” – dok smo mali i ne razumijemo sebe i svijet oko nas, dok odrastamo i upoznajemo ljude, otkrivamo okolinu i nas same, nailazimo na logičnosti i nelogičnosti, istine i neistine, dok učimo, prilagođavamo se, borimo sa iskustvom i stječemo ga. Moglo bi se reći da se u ”zašto” nalazi naše egzistencijalno neznanje. Vjernici znaju da smo ograničena stvorenja i da gledanje u Onoga koji posjeduje odgovore oslobađa, umiruje, olakšava. U susretu sa događajima koji nas ostavljaju tužnim, nemim, bez odgovora, zatečenim jer na lijepe događaje čovijek ne postavlja ”Zašto” već ih jednostavno živi, raduje se, udiše život i zahvaljuje se Stvoritelju. Ovdje dolazimo do početka priče o ”Zašto” – o događajima koje ne razumijemo, protiv kojih se buni naše biće jer ne vidimo dalje od našeg horizonta,  naših emocija, iskustva i saznanja.

U Starom zavjetu Gospodin dolazi ka čovjeku a ovaj ga upoznaje: ”Onda zapita Jakov: »Reci mi svoje ime!« Odgovori onaj: »Zašto me pitaš za moje ime?« I tu ga blagoslovi. (Post 32,30).

»Hajde da priđem«, reče Mojsije, »i promotrim ovaj čudni prizor: zašto grm ne sagorijeva.«  ( Izl 3,3).

Povijest izabranog naroda je bila vrlo burna a sam narod je puno puta bio nevjeran, sa mnogo mrmljanja, protivljenja i neposluha. Kada su nailazila iskušenja, teškoće, stradanja- javlja se ”Zašto?”

-Mojsije se vrati Jahvi i reče: »Zašto, Gospodine, nanosiš štetu svome puku? Zašto si me poslao? (Izl 5,22).

-Zato narod zapodjene prepirku s Mojsijem. Vikali su: »Daj nam vode da pijemo!« A Mojsije im odgovori: -»Zašto se sa mnom prepirete? Zašto kušate Jahvu?« (Izl 17,2). Ali je narod žeđao za vodom, pa je mrmljao na Mojsija i govorio: »Zašto si nas iz Egipta izveo? Zar da nas žeđom pomoriš, nas, našu djecu i našu stoku?« (Izl 17,3).

-Upravi Mojsije riječ Jahvi. »Zašto nisam stekao milost u tvojim očima kad si na me uprtio teret svega ovog naroda?  (Br 11,11).

-”Zašto nas Jahve vodi u tu zemlju da padnemo od mača a žene naše i djeca da postanu roblje? Zar nam ne bi bilo bolje da se vratimo u Egipat?«  (Br 14,3).

-Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio? ( Ps 22).
-Reći ću Bogu: »Hridino moja, zašto me zaboravljaš?  Zašto obilazim žalostan, pritisnut dušmanima?« (Ps 42,10).

-Zašto, o Jahve, zašto nas puštaš da lutamo daleko od tvojih putova, zašto si dao da nam srce otvrdne
da se tebe više ne bojimo? (Iz 63,17).

Propovjednik veli:Ne pitaj zašto su negdašnja vremena bila bolja od ovih, jer to nije mudro pitanje” (Prop 7,10) a Sirah dodaje: ”Kako su veličanstvena sva djela Gospodnja! I sve se naredbe njegove pravovremeno izvršuju. Ne smije se pitati: »Što je ovo? Zašto to?« jer sve će dobro doći u svoje vrijeme. (Sir 39,16).

”Zašto?” u Jahvinim pitanjima pak razotkriva srce i dušu. I Jahve reče Kajinu: »Zašto si ljut? Zašto ti je lice namrgođeno? (Post 4,6).

U pitanjima vezanima za prestupe izabranog naroda se nekad nalaze i odgovori:

-”Što još mogoh učiniti za svoj vinograd pa da nisam učinio? Nadah se da će uroditi grožđem, zašto vinjagu izrodi? (Iz 5,4).

-Zašto ne nađoh nikoga kad sam došao?  Zašto se ne odazva nitko kad sam zazvao? (Iz 50,2).

-Zašto da trošite novac na ono što kruh nije i nadnicu svoju na ono što ne siti? (Iz 55,2).

-Zašto hoćete da se sa mnom parbite? Svi se od mene odmetnuste. (Jr 2,29).

-Zašto moj narod govori:‘Slobodu hoćemo,nećemo više k tebi!’? (Jr 2,31).

-A kad budu pitali: ‘Zašto nam Jahve, Bog naš, učini sve ovo?’, ti ćeš im odgovoriti: ‘Jer ste mene ostavili da biste služili tuđim bogovima u svojoj zemlji, služit ćete tuđincu u zemlji koja nije vaša!’« (Jr 5,19).

Zašto onda taj narod luta uporno i neprekidno? Čvrsto se drže laži, neće da se obrate. (Jr 8,5).

-A kad objaviš tom narodu sve ove riječi, pa te upitaju: ‘Zašto nam Jahve zaprijeti svom ovom golemom nesrećom; u čemu je zločinstvo naše i u čemu su grijesi naši što ih počinismo protiv Jahve, Boga našega?’ – onda im odgovori: ‘U tom što me ostaviše oci vaši’ – riječ je Jahvina – ‘i trčaše za tuđim bogovima da im služe i da im se klanjaju, a mene ostaviše i Zakona se moga ne držaše. (Jr 16,10).

-(U Isusovoj prispodobi) …pa reče vinogradaru: ‘Evo, već tri godine dolazim i tražim ploda na ovoj smokvi i ne nalazim. Posijeci je. Zašto da iscrpljuje zemlju?’ (Lk 13,7).

Isusovo ”Zašto?” je gromoglasno, nedvosmisleno i kristalno jasno. Na Isusovo pitanje se znao odgovor, samo ga pismoznanci i farizeji nisu htjeli izreći te je iz osjećaja nemoći nastajala srdžba i namjera da ga ubiju.

-»Zašto snujete zlo u srcima?” (Mt 9,4).

-»Zašto tvoji učenici prestupaju predaju starih? Ne umivaju rukû prije jela!« 3On im odgovori: »A zašto vi prestupate zapovijed Božju radi svoje predaje? (Mt 15,3).

-Krst Ivanov odakle li bijaše? Od Neba ili od ljudi?« A oni umovahu među sobom: »Reknemo li ‘Od Neba’, odvratit će nam: ‘Zašto mu, dakle, ne povjerovaste?’ (Mt 21,25).

-»Zašto me iskušavate, licemjeri? (Mt 22,18).

-On uzdahnu iz sve duše i reče: »Zašto ovaj naraštaj traži znak? Zaista, kažem vam, ovome se naraštaju neće dati znak.« (Mk 8,12).

-»Zašto tražite da me ubijete?« (Iv 7,19).

-Ako čovjek može primiti obrezanje u subotu da se ne prekrši Mojsijev zakon, zašto se ljutite na mene što sam svega čovjeka ozdravio u subotu?  (Iv 7,23).

-(Farizejima) Zašto moje besjede ne razumijete? Zato što niste kadri slušati moju riječ. (Iv 8,43).

-(Judi) A Isus mu reče: »Prijatelju, zašto ti ovdje?« (Mt 26,50).

-(Slugi) Odgovori mu Isus: »Ako sam krivo rekao, dokaži da je krivo! Ako li pravo, zašto me udaraš?«  (Iv 18,23).

S druge strane, u odnosu prema roditeljima i učenicima, Isusovo ”Zašto?” poučava, rasvjetljuje i upućuje.

-Kad ga ugledaše, zapanjiše se, a majka mu njegova reče: »Sinko, zašto si nam to učinio? Gle, otac tvoj i ja žalosni smo te tražili.« A on im reče: »Zašto ste me tražili? Niste li znali da mi je biti u onome što je Oca mojega?« Oni ne razumješe riječi koju im reče. (Lk 2,48).

-(Apostolima) Reče im Isus: »Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? (Lk 24,38).

-(Petru) Isus odmah pruži ruku, dohvati ga i kaže mu: »Malovjerni, zašto si posumnjao?« (Mt 14,31).

-U susretu sa Savlom, gromoglasno pitanje: »Savle, Savle, zašto me progoniš?« (Dj 9,4) mjenja iz korijena progonitelja crkve i nastaje Pavao navjestitelj Evanđelja.

Piše: prof.dr.med.Robert Semnic

Ideja slike: pixabay

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.