Vjera Papa govori Naša je sudbina živjeti kao Isusovi prijatelji
Papa govori

Naša je sudbina živjeti kao Isusovi prijatelji

Primili smo dar prijateljstva s Gospodinom kao sudbinu, ne slučajno, i naš je poziv upravo živjeti prijateljstvo s Gospodinom i biti Njegovi prijatelji – podsjetio je papa Franjo jutros na misi u Domu svete Marte.

Isto su primili apostoli, još snažnije, ali isto. Svi mi kršćani primili smo taj dar otvorenosti, pristupa Isusovu srcu i prijateljstva s Njim. Primili smo u dio dar Njegova prijateljstva. Naša je sudbina da budemo Njegovi prijatelji. To je dar koji Gospodin uvijek čuva i vjeran je tom daru.

Često, međutim, nismo Njegovi prijatelji i udaljavamo se od Njega svojim grijesima i hirovima, ali On je vjeran prijateljstvu – naglasio je Papa i nastavio – Isus, kao što podsjeća današnje evanđelje, ne naziva nas više “slugama” nego “prijateljima” i čuva tu riječ sve do kraja, jer je vjeran. Čak i kod Jude: posljednja riječ koju mu je uputio prije izdaje bila je “prijatelju”; ne kaže mu – „odlazi“.

Isus je naš prijatelj – rekao je Sveti Otac i istaknuo – Juda je, kao što se kaže u Djelima apostolskim, prihvatio svoju novu sudbinu koju je slobodno izabrao te se udaljio od Isusa. Otpadništvo znači pobjeći od Isusa; biti prijatelj koji postaje neprijatelj; prijatelj koji postaje ravnodušan ili prijatelj koji postaje izdajnik.

Na Judino je mjesto, piše u Djelima apostolskim, izabran Matija kako bi bio svjedok uskrsnuća, svjedok tog dara ljubavi – rekao je papa Franjo i objasnio – Prijatelj je onaj koji s drugim dijeli tajne. “Vas sam nazvao prijateljima jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svoga”, kaže Isus u evanđelju. To je, dakle, prijateljstvo koje smo primili u dio, kao sudbinu, kako su ga primili Juda i Matija.

Razmislimo o tome, On se ne odriče tog dara, ne odriče nas se, čeka nas sve do kraja. Kada se mi zbog svoje slabosti udaljimo od Njega, On čeka i nastavlja govoriti: „Prijatelju, čekam te. Što želiš? Prijatelju, zašto me izdaješ poljupcem?“ – napomenuo je Papa i zaključio – On je vjeran u prijateljstvu i mi ga moramo moliti za tu milost da ostanemo u Njegovoj ljubavi i prijateljstvu koje smo primili od Njega kao dar.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Vatican News Agency

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.