Vjera Meditacije Napravio sam mali križ
Meditacije Vjera

Napravio sam mali križ

„Napravio  sam mali križ!“

„Ne razumijem. Misliš dobio si križ u vidu nekog iskušenja?“

„Ma ne! Upravno suprotno. Bukvalno sam ga napravio od drveta. Nosim ga stalno uz sebe.“

Bio bi to zamišljen kratak dijalog između nekog mog prijatelja i mene nakon izjave da sam napravio križ. Ta moja rečenica bi svakako pobudila nedoumice: da li ja doprinosim križu Kristovom? (odgovor: svakako Da); da li sam primio na sebe neku manju pokoru? No svakako, malo tko bi pomislio na posao drvodjelje.

U biti, mali drveni križ već nekoliko godina stalno nosim uz sebe i kada se presvlačim, obavezno ga premještam jer za mene predstavlja simbol bez koga bi mi život bio nezamisliv.  Kako je mali, lako se izgubi ali ja ubrzo nađem novi. Sad sam u situaciji kad ne mogu lako da dođem do novog križa te sam riješio da ga napravim sám. Svog alata ovdje, gdje se nalazim,  nemam. Stoga sam kupio nešto najosnovnijeg a drvo sam potražio u okolici. Trebalo mi je jedan sat da ga napravim  i zadovoljan sam rezultatom.

Poznato vam je teološko  tumačenje o vertikalnom djelu križa koji nas povezuje sa Bogom i horizontalnom kojim nas Krist veže međusobno- na zemlji, o simbolu stradanja koji prethodi uskrsnuću, o tome da svako od nas treba da uzme svoj križ i krene dalje. U teškim (po mene) situacijama, dotaknem ga ili uzmem a nekad ga čvrsto  stisnem u ruci da osjetim njegove oštre ivice i oblik – da me podsjeti čiji sam i gdje idem i koliko je nadmoćan Onaj koji je isti taj križ jednoć prihvatio, nosio i stigao do kraja – u stvari Novog početka. No, nije sve bilo tako jednostavno da se može izreći u par rečenica. Križ je bio težak, žuljao je Isusova ramena i stvarao rane, pod njim se zanosio, padao i pridizao. Na kraju, kad ga je konačno donio na mjesto stradanja, uloge su se izmjenile i križ je nosio Njega.

Razmišljao sam o tome da je i Isusov križ neko morao  napraviti kao što sam i ja napravio ovaj mali križić-simbol. To je bio neki drvodjelja iz Jeruzalema i za vrijeme rimske vladavine ovi obrtnici su imali mnogo posla. Da li je taj drvodjelja mogao znati za kakvog i kolikog Čovjeka pravi križ?

Piše: prof.dr.med.Robert Semnic

Photo: prof.dr.med.Robert Semnic

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.