Vjera Papa govori Nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji 9. kolovoza 2015. god.
Papa govori Vjera

Nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji 9. kolovoza 2015. god.

Moglo bi se nazočiti i čudu, ali ako se srce ne otvori Božjoj ljubavi, vjera neće procvasti – istaknuo je Sveti Otac u nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji govoreći mnoštvu vjernika koji su se, unatoč ljetnoj žezi i sparini, okupili na Trgu sv. Petra. Osvrćući se na današnje misno evanđelje po sv. Ivanu, Papa je rekao da se nastavlja čitanje šestog poglavlja, u kojem Isus, nakon što je učinio veliko čudo umnažanja kruhova, narodu objašnjava značenje tog znaka( Iv 6,41-51).

Kao što je prije učinio sa Samarijankom, polazeći od iskustva žeđe i od znaka vode, Isus ovdje polazi od iskustva gladi i znaka kruha kako bi objavio samoga sebe te pozvao da se u njega vjeruje – rekao je papa Franjo.

Narod ga traži, sluša ga, jer je zadivljen čudom: htjeli su ga zakraljiti! Ali kad Isus veli da je on sam istinski kruh, darovan od Boga; mnogi se sablažnjavaju, ne shvaćaju, i počinju među sobom mrmljati: „Zar ne poznajemo njegova oca i njegovu majku? Kako može reći: „Sišao sam s neba?“ (Iv 6,42). Počeli su mrmljati. Na to Isus odgovori: „Nitko ne može doći k meni ako ga ne privuče Otac koji me posla“, i pridoda: „Onaj koji vjeruje ima život vječni“ – istaknuo je Papa.

Iznenađuju nas i na razmišljanje potiču ove Gospodinove riječi: „Nitko ne može doći k meni ako ga ne privuče Otac“, te; „Tko vjeruje u mene ima život vječni“. Potiču na razmišljanje. Te riječi uvode u dinamiku vjere, koja je odnos između ljudske osobe – svih nas – i Isusa, gdje glavnu ulogu ima Otac, i naravno Duh Sveti – što se ovdje podrazumijeva – rekao je Papa dodajući:

Nije dostatno sresti Isusa da se u njega vjeruje, ni Bibliju, Evanđelje čitati, važno je to, ali nije dostatno; nije dovoljno ni nekom čudu nazočiti, kao što je umnažanje kruhova… Brojne su osobe bile u dodiru s Isusom, a nisu mu vjerovale, dapače, prezirale su ga i osudile. A ja se pitam: Zašto? Zar ih nije privukao Otac? Dogodilo se pak to jer je njihovo srce bilo zatvoreno za djelovanje Božjega Duha. A ako imaš zatvoreno srce, vjera ne ulazi. Bog Otac uvijek nas privlači prema Isusu: mi smo ti koji otvaramo ili zatvaramo svoje srce – ustvrdio je papa Franjo.

Naprotiv, vjera, koja je poput sjemena u dubini srca, procvjeta kada se prepustimo da nas Otac privuče prema Isusu, i da otvorenim duhom, otvorenim srcem, bez predrasuda idemo k njemu; tada u njegovu licu prepoznajemo Božje lice, a u njegovim riječima Božju riječ, jer smo po Duhu Svetom ušli u odnos ljubavi i života koji je između Isusa i Boga Oca. Tad dobivamo dar vjere – objasnio je Papa.

Stoga po toj vjeri možemo shvatiti i smisao „Kruha života“ koji daje Isus, a što on ovako izražava: Ja sam kruh živi, sišao s neba. Ako tko jede od ovoga kruha, živjet će zauvijek, a kruh koji ću ja dati tijelo je moje za život svijeta (Iv 6,51). U Isusu je, u njegovu „mesu“, – to jest u njegovu konkretnom ljudstvu – prisutna svekolika Božja ljubav, koja je Duha Sveti. Tko se prepusti da ga ta ljubav privuče prema Isusu, ide s vjerom, a od Njega prima život, vječni život – ustvrdio je Sveti Otac.

Ona koja je uzorno živjela to iskustvo nazaretska je Djevica Marija: prva ljudska osoba koja je prihvaćajući Isusovo tijelo vjerovala Bogu. Od nje, svoje majke, naučimo radost i zahvalnost za dar vjere. Taj dar nije privatno vlasništvo nego ga treba dijeliti: to je dar za život svijeta – zaključio je Papa.

Nakon Marijanske molitve Sveti je Otac podsjetio na događaje iz Drugoga svjetskoga rata. Prije sedamdeset godina, 6. i 9. kolovoza 1945. godine, zbila su se užasna bombardiranja Hirošime i Nagasakija. Nakon toliko vremena, taj tragični događaj još uvijek izaziva zgražanje i jezu. Postao je simbol prekomjerne moći čovjeka kada zlorabi napretke znanosti i tehnike, a trajna je opomena čovještvu da zauvijek odbaci i odstrani nuklearno i svako oružje za masovno uništavanje. Ova nas žalosna obljetnica u provom redu poziva na molitvu i zauzimanje za mir, kako bismo u svijetu širili etiku bratstva i ozračje vedra suživota među narodima. Neka se s cijele zemlje uzdigne jedinstven glas: ne ratu i nasilju, da dijalogu i miru. S ratom se uvijek gubi! Jedini način da se rat pobijedi jest ne voditi rat – ustvrdio je Sveti Otac.

Zabrinuto pratim vijesti koje stižu iz Salvadora, gdje su se u posljednje vrijeme povećale neudobnosti stanovništva zbog nestašice, gospodarske krize, oštrih društvenih oprečnosti i rastućega nasilja. Potičem salvadorski narod da ustraje ujedinjen u nadi, a potičem sve na molitvu da u zemlji blaženoga Oscara Romera ponovo procvjetaju pravda i mir – poželio je Papa, a potom pozdravio skupine hodočasnika, te svima poželio ugodnu nedjelju i objed, moleći ih da ne zaborave militi za njega.

Izvor: Radio Vatikan

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.