Vjera Crkva Nadbiskup Jurkovič: Zaštita zdravlja treba biti glavni cilj
Crkva Vjera

Nadbiskup Jurkovič: Zaštita zdravlja treba biti glavni cilj

Hospital - female doctor examine x-ray senior patient

Zaštita prava na zdravlje trebala bi biti glavni cilj nacionalnih politikâ i programâ, bez obzira na različite gospodarske, društvene, kulturalne, vjerske i političke okolnosti. Unatoč tomu, potpuno uživanje prava na zdravlje, za milijune ljudi u cijelomu svijetu ostaje daleki cilj – upozorio je nadbiskup Ivan Jurkovič, stalni promatrač Svete Stolice pri Organizaciji ujedinjenih naroda u Ženevi, govoreći u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji o sporazumu TRIPS, koji se odnosi na trgovinske vidike prava intelektualnoga vlasništva. To je izazov za promicanje ljudskoga dostojanstva, koje je temelj svakoga ljudskog prava, uključujući pravo na život, na zdravlje i na cjeloviti razvoj osobe – objasnio je nadbiskup.

Povijesni trenutak za zaustavljanje epidemijâ poput side

Postizanje čvrste ravnoteže između zaštite prava istraživača, ljudskih prava i ciljeva javnoga zdravstva sastavni je dio Ciljeva održivoga razvoja. Nadbiskup je istaknuo da je sadašnji trenutak povijesni za uspješno zauzimanje kako bi se zaustavile epidemije poput side, tuberkuloze, malarije i tropskih bolesti, i to djelujući kroz opću solidarnost i suradnju. Posebnu pozornost valja posvetiti brojnim osobama u svijetu koje su isključene iz društva – primijetio je nadbiskup te istaknuo da naša pozornost ima biti neprekidna kako bismo do kraja 2030. godine – do termina određenoga na međunarodnoj razini – izgradili održiviji svijet.

Treba omogućiti pristup najosnovnijim lijekovima

Pristup najosnovnijim lijekovima, koji zadovoljavaju potrebe osnovne zdravstvene skrbi stanovnika, bitna je sastavnica prava na zdravlje – istaknuo je nadbiskup Jurkovič. Osnovni lijekovi bi trebali biti dostupni po prihvatljivim cijenama pojedincima i lokalnim zajednicama. Stoga su – prema nadbiskupovim riječima – potrebne politike pozorne na ljudsko dostojanstvo i ljudska prava, a važno je također ukloniti postojeće zapreke i regulirati nerazmjernu potražnju usmjerenu samo na profit.

Stalni je promatrač Svete Stolice pri Organizaciji ujedinjenih naroda u Ženevi stoga napomenuo da je u tu svrhu najkorisnije sredstvo dijalog. To je najbolji način za suočavanje s problemima današnjega svijeta i za traženje uistinu djelotvornih rješenja za nas i za buduće naraštaje. Neka taj dijalog bude utemeljen na tri načela: na solidarnosti, uzajamnom upotpunjavanju i brizi za opće dobro – istaknuo je nadbiskup Jurkovič.

Poduprijeti raspravu o trgovini u svrhu općega dobra

Nadbiskup je, osim toga, izrazio nadu u olakšanje rasprave o trgovini i zdravlju poradi općega dobra, te da se pristup tehnologijama shvaća kao pravo povezano sa zdravljem i životom. Izlaganje je završio navodeći Papine riječi koje je izrekao u uredu Ujedinjenih naroda u Nairobiju, u studenomu prošle godine: „Međuovisnost i integracija gospodarstava ne smiju prouzročiti nikakvu štetu postojećim zdravstvenim sustavima, i sustavima društvene zaštite. Naprotiv, imaju poduprijeti njihovo uspostavljanje i djelovanje. Neke zdravstvene teme (…) zahtijevaju prioritetnu političku pozornost, iznad bilo kojega drugog trgovačkog ili političkog interesa – istaknuo je tada papa Franjo.

Izvor: radiovatican.va

Foto: DrStanLangford.com

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.