Vjera Crkva Nadbiskup Jurkovič: Zaštita zdravlja treba biti glavni cilj
Crkva Vjera

Nadbiskup Jurkovič: Zaštita zdravlja treba biti glavni cilj

Hospital - female doctor examine x-ray senior patient

Zaštita prava na zdravlje trebala bi biti glavni cilj nacionalnih politikâ i programâ, bez obzira na različite gospodarske, društvene, kulturalne, vjerske i političke okolnosti. Unatoč tomu, potpuno uživanje prava na zdravlje, za milijune ljudi u cijelomu svijetu ostaje daleki cilj – upozorio je nadbiskup Ivan Jurkovič, stalni promatrač Svete Stolice pri Organizaciji ujedinjenih naroda u Ženevi, govoreći u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji o sporazumu TRIPS, koji se odnosi na trgovinske vidike prava intelektualnoga vlasništva. To je izazov za promicanje ljudskoga dostojanstva, koje je temelj svakoga ljudskog prava, uključujući pravo na život, na zdravlje i na cjeloviti razvoj osobe – objasnio je nadbiskup.

Povijesni trenutak za zaustavljanje epidemijâ poput side

Postizanje čvrste ravnoteže između zaštite prava istraživača, ljudskih prava i ciljeva javnoga zdravstva sastavni je dio Ciljeva održivoga razvoja. Nadbiskup je istaknuo da je sadašnji trenutak povijesni za uspješno zauzimanje kako bi se zaustavile epidemije poput side, tuberkuloze, malarije i tropskih bolesti, i to djelujući kroz opću solidarnost i suradnju. Posebnu pozornost valja posvetiti brojnim osobama u svijetu koje su isključene iz društva – primijetio je nadbiskup te istaknuo da naša pozornost ima biti neprekidna kako bismo do kraja 2030. godine – do termina određenoga na međunarodnoj razini – izgradili održiviji svijet.

Treba omogućiti pristup najosnovnijim lijekovima

Pristup najosnovnijim lijekovima, koji zadovoljavaju potrebe osnovne zdravstvene skrbi stanovnika, bitna je sastavnica prava na zdravlje – istaknuo je nadbiskup Jurkovič. Osnovni lijekovi bi trebali biti dostupni po prihvatljivim cijenama pojedincima i lokalnim zajednicama. Stoga su – prema nadbiskupovim riječima – potrebne politike pozorne na ljudsko dostojanstvo i ljudska prava, a važno je također ukloniti postojeće zapreke i regulirati nerazmjernu potražnju usmjerenu samo na profit.

Stalni je promatrač Svete Stolice pri Organizaciji ujedinjenih naroda u Ženevi stoga napomenuo da je u tu svrhu najkorisnije sredstvo dijalog. To je najbolji način za suočavanje s problemima današnjega svijeta i za traženje uistinu djelotvornih rješenja za nas i za buduće naraštaje. Neka taj dijalog bude utemeljen na tri načela: na solidarnosti, uzajamnom upotpunjavanju i brizi za opće dobro – istaknuo je nadbiskup Jurkovič.

Poduprijeti raspravu o trgovini u svrhu općega dobra

Nadbiskup je, osim toga, izrazio nadu u olakšanje rasprave o trgovini i zdravlju poradi općega dobra, te da se pristup tehnologijama shvaća kao pravo povezano sa zdravljem i životom. Izlaganje je završio navodeći Papine riječi koje je izrekao u uredu Ujedinjenih naroda u Nairobiju, u studenomu prošle godine: „Međuovisnost i integracija gospodarstava ne smiju prouzročiti nikakvu štetu postojećim zdravstvenim sustavima, i sustavima društvene zaštite. Naprotiv, imaju poduprijeti njihovo uspostavljanje i djelovanje. Neke zdravstvene teme (…) zahtijevaju prioritetnu političku pozornost, iznad bilo kojega drugog trgovačkog ili političkog interesa – istaknuo je tada papa Franjo.

Izvor: radiovatican.va

Foto: DrStanLangford.com

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.