Vjera Crkva Na zlo uzvratiti dobrim
Meditacije

Na zlo uzvratiti dobrim

Tijekom Korizme, često se moli, meditira, čita o Isusovoj muci. O svim poniženjima, uvredama i bolima koje je podnio za sve nas. Ali na svu tu muku, patnju i bol On nije uzvraćao, nego je čak i molio Oca – “Oče, oprosti im, ne znaju što čine!” (Lk 23,34).

Kod Isusa nije bilo onoga – “oko za oko, zub za zub”. Iz ljubavi prema nama nije uzvraćao. Krivo su ga tužili, a On nije otvarao svoja usta. Strpljivo je podnosio sve pogrde i udarce. A mi? Jesmo li mi ljuti na Njega kada ne ide sve onako kako smo zamislili? I, uzvraćamo li drugima, ako nam nanesu zlo, bol?

Isus nas jasno poučava da će svako ko se srdi na svog brata i vrijeđa ga, biti podvrgnut sudu (Mt 5,21). Bog daje da Njegovo sunce izlazi i nad zlima i nad dobrima, i da kiša pada i pravednicima i nepravednicima. Tko smo onda mi da osuđujemo? Trebamo ljubiti svoje neprijatelje i moliti za njih (Mt 5,38). “Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima. To je, doista, Zakon i Proroci” (Mt 7,12).

Od grijeha su nam se uši začepile, usta i oči zatvorili; ne vidimo, ne čujemo; srce nam je otvrdnulo. Ne dozvolimo da budemo kukolj na njivi Gospodnjoj. Budimo gorušičino zrno – maleni, neznatni i ponizni, a u pravi čas vidjet će se naši plodovi. Budimo kvasac, sol zemlje. Isus nam je jasno rekao da će Sin Čovječji doći u slavi Oca svoga s anđelima svojim i tada će naplatiti svakomu po djelima njegovim (Mt 16,27).

Ne nosimo u svome srcu teret neopraštanja, nagomilani bes, patnju, ljutnju. Oprostimo svome bratu do sedamdeset puta sedam. Ljubimo jedni druge, dobro činimo svima, blagoslivljajmo i molimo. Ne sudimo, ne osuđujmo, nego praštajmo, dajmo. Ljubav i blagost čine čuda. Pogledajmo prvo u svoje srce, je li ono čisto i pravedno. Budimo dobro stablo koje daje dobre plodove. “Dobar čovjek iz dobra blaga srca svojega iznosi dobro, a zao iz zla iznosi zlo. Ta iz obilja srca usta mu govore” (Lk 6,45).

Isus je jasno najavio svojim učenicima da će ih svijet mrziti. Tako je danas sa nama. Ako su Isusa mrzili, šta smo mi bolji? Nije sluga veći od svoga gospodara. On je trpio za nas mnogo više, pa i mi sada uz Njegovu i pomoć Duha Svetoga možemo nositi svoj križ i skupljati blago za nebesa.

“Zazirite oda zla, prianjajte uz dobro! Srdačno se ljubite pravim bratoljubljem! Pritječite u pomoć u nuždi! Blagoslivljajte svoje progonitelje, a ne proklinjite!” (Rim 12,9).

Sjetimo se samo Hvalospjeva ljubavi. Bez ljubavi je sve ništa. Pazimo jedni na druge da se potičemo na ljubav i dobra djela (Heb 10,24). “Uspješnije je trpjeti, ako je to Božja volja, čineći dobro, nego čineći zlo” (1 Pet 3,17). Bog je ljubav! Darujmo ljubav jedni drugima. I, “ne dajte se pobijediti zlom, nego dobrim svladavaj zlo” (Rim 12,21).

Piše:Jelena Pinter

Photo: www.pixabay.com

Jelena Pinter

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.