Vjera Sinoda o obitelji 2015. Na 12. generalnoj kongregaciji, sinodskim su se ocima obratili bratski delegati i uditori
Sinoda o obitelji 2015. Vjera

Na 12. generalnoj kongregaciji, sinodskim su se ocima obratili bratski delegati i uditori

Na 12. generalnoj kongregaciji Biskupske sinode – jučer, 16. listopada – skupu su se obratili tzv. bratski delegati – odnosno 12 predstavnika različitih nekatoličkih kršćanskih zajednica. Očitovala se konfesionalna raznolikost, kao i razlike u pristupu, ali je zajednički uvid da obitelj treba imati središnje mjesto u crkvenom pastoralu i da je ona temelj društva.

Među temama o kojima se govorilo bili su miješani brakovi – u svezi s kojima je istaknuta važnost ekumenizma, – kao i obitelji u krizi, za koje je rečeno da od Crkve očekuju utjehu i prihvaćanje, praćenje, a ne osudu. Crkva stoga vjernicima treba pokazivati ljepotu bračnog zajedništva. Bratski su delegati zatim naglasili da je obitelj „kolijevka Božje ljubavi“. Ona na neki način sliči redovničkoj zajednici u kojoj se žive zavjeti čistoće, siromaštva i poslušnosti – utoliko što se u obitelji živi bračna vjernost, dijeljenje dobara i predanje Bogu.

Bilo je riječi i o suvremenim problemima, poput homoseksualnosti, zakona koji pokušavaju redefinirati brak, ratova i selilaštva na Bliskom istoku i siromaštva; drugim riječima, svim čimbenicima koji ugrožavaju instituciju obitelji koju, zbog toga, imamo štititi i o njoj se skrbiti. Istaknuta je bila i tema posvajanje djece, kao i važnosti Svetoga pisma i zajedničke molitve. Na koncu su bratski delegati kazali da cijene rad Sinode i još su jednom izrazili želju za zajedničkim ekumenskim hodom zato što je – kako su ustvrdili – puno veće ono što nas ujedinjuje od onoga što nas dijeli.

Skupu su se također obratili uditori – odnosno drugi sudionici bez prava glasa – među kojima je mnogo bračnih parova i žena. Govorili su o ljepoti obiteljskog života koji polazi od ljubavi, ali su svjesni i mnoštva suvremenih izazova. Istaknuli su potrebu prikladne ženidbene pripreme, sposobnosti vidjeti „sjeme nade“ i u obiteljima koje su u krizi te potrebu pažnje prema žrtvama zlostavljanja, kako bi ih se slušalo i do kraja razumjela njihova patnja.

Izražena je potreba skrbi za starije osobe, koje pogađa kultura odbacivanja, upozoreno je na ideološku revoluciju putem rodne teorije, koja nastoji redefinirati obitelj i ljudsku narav. Isto se može reći i za kulturu smrti, koja dopušta pobačaj, iznajmljivanje maternice, zamrzavanje embrija i umjetnu oplodnju. Izražena je zabrinutost zbog lakoće odricanja od kršćanskog identiteta u nekim mješovitim brakovima između muslimana i kršćanki.

Istaknuta je bila i tema žene: izlagači su podsjetili na patnju zbog obiteljskog nasilja, ali su ukazali i na ljepotu duha požrtvovnosti za obitelj, zajedno sa sposobnošću žena da daruju život i prenose vjeru. Zbog toga – rekli su uditori – Crkva treba više slušati glas žena, s nadom da će one moći steći značajniju ulogu u životu Crkve.

Preuzeto: Radio Vatikan

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.