Karmel Iz života Karmelskog Reda Muške tradicionalne zajednice – Karmelićani (2.)
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Muške tradicionalne zajednice – Karmelićani (2.)

KARMELIĆANI – PUSTINJACI BLAŽENE DJEVICE MARIJE OD KARMELSKE GORE (BRAZIL)

Pustinjaci Blažene Djevice Marije od Karmela nova su redovnička zajednica dijecezanskoga prava nastala u Brazilu koja je za vlastiti obred 2009. prihvatila tradicionalni karmelski obred, odnosno obred Regularnih kanonika Sv. Groba Jeruzalemskog. Obdržavaju Pravilo sv. Alberta Jeruzalemskog. Drže da osoba pokorom i mortifikacijom čula, može svladati svoju volju i nagone. Žive sukladno prvotnim pravilima karmelskih pustinjaka, ne jedu meso i ne konzumiraju alkohol. Tek o svečanijim prigodama mogu jesti ribu, mliječne proizvode i jaja. Ništa ne prodaju, ne skupljaju novac u neku svrhu, ne žele graditi velike opatije, nego siromašne i jednostavne pustinjačke nastambe; nemaju tako intenzivan zajednički život, više naglašavaju samotništvo i vrijeme posvećuju individualnoj molitvi. Žive u skladu s prirodom. Dnevna rutina im se sastoji od spoja molitve i fizičkog rada. Ono što imaju, dijele sa siromašnima. Pokušavaju oponašati tihi i skroviti život kakav je živjela Sveta Obitelj, i u tome nalaze radost i spokoj.

Izvor: tradicionalnamisa.com

Foto: tradicionalnamisa.com

Uredio: Nikola Knezi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.