Vjera Crkva Msgr. Fernando Ocáriz je novi poglavar prelature Opus Dei
Crkva Vjera

Msgr. Fernando Ocáriz je novi poglavar prelature Opus Dei

Papa Franjo je potvrdio izbor monsinjora Fernanda Ocáriza za novoga poglavara prelature Opus Dei. On nasljeđuje biskupa Javiera Echevarríu koji je preminuo 12. prosinca 2016. godine. Monsinjor je rođen u Parizu prije 72 godine u španjolskoj obitelji koja je iz Španjolske pobjegla tijekom građanskoga rata. Dosad je bio pomoćni vikar prelature, a treći je nasljednik svetoga Josemaríe Escrivá.

Monsinjor Ocáriz je na sveučilištu u Barceloni 1966. godine stekao doktorat iz Fizike, na Papinskom Lateranskom Sveučilištu je postigao licencijat iz Teologije, a doktorirao je na sveučilištu u Navarri 1971. godine, kada je i zaređen za svećenika. Prve godine svećeništva posvećivao se uglavnom pastoralu mladih i sveučilištaraca.

Od 1986. godine je savjetnik Zbora za Nauk vjere i drugih ureda Rimske kurije: od 2003. godine Zbora za kler, a od 2011. Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije. Član je Papinskoga teološkoga povjerenstva od 1989. godine. Osamdesetih godina je započeo raditi na Papinskom sveučilištu ‘Santa Croce’ u Rimu, gdje je bio redovni profesor Fundamentalne teologije, a sad je profesor emeritus.

Objavljivao je knjige o Kristologiji, a drugi njegovi spisi su teološke i filozofske naravi. Za jednu njegovu knjigu predgovor je napisao kardinal Ratzinger. Rafael Serrano je 2013. godine objavio intervju s njim, naslovljen ‘Crkva, svijet izmiren’. Objavio je i dva rada iz filozofije: ‘Marksizam: teorija i praksa jedne revolucije’ te ‘Voltaire: rasprava o snošljivosti’. Osim toga, bio je koautor brojnih monografija te autor mnogih teoloških i filozofskih članaka.

Glavnim vikarom prelature Opus Dei imenovan je 23. travnja 1994. godine, a pomoćnim vikarom 2014. godine. Tijekom 22 godine pratio je prethodnog prelata biskupa Javiera Echevarríu na njegovim pastoralnim pohodima u više od sedamdeset država. Sedamdesetih je godina, kao student teologije, živio sa svetim Josemarijom Escrivá, utemeljiteljem prelature Opus Dei. Od malih nogu je zaljubljen u tenis, koji još uvijek igra.

Izvor: radiovatican.va

Foto: El Demócrata

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.