Vjera Papa govori Molitveni susret pomirenja – raskinuti lanac nasilja
Papa govori Vjera

Molitveni susret pomirenja – raskinuti lanac nasilja

Svi koji su nazočili na Molitvenom susretu nacionalnoga pomirenja, u kolumbijskom gradu Villavicencio, bili su odjeveni u bijelo – boju mira. Izobličen, osakaćen i ognjem nagoren crni Krist podsjetnik je na zlo nasilja i smrti, koji – kako je rekao Sveti Otac – rađa većim nasiljem i smrću u beskonačnom krugu uništenja, osim ako se taj lanac ne prekine snagom opraštanja i pomirenja.

Papa je pažljivo je slušao osobna svjedočanstva žrtava, kao i počiniteljâ nasilja, njihove jezive pripovijesti o patnji i zlostavljanju, koje su djelovale kao ljekovite uspomene, u nastojanju da se prevladaju i da podijeljeni narod ujedine, radi dobra sve njegove djece. Papa Franjo je zatim rekao kako u Villavicencio nije došao kako bi im rekao što trebaju činiti, nego da zajedno s njima plače i zagrli ih, dok oni svojoj zemlji pomažu da napravi prvi, težak, ali i temeljni korak prema miru.

Rekao je nazočnima kako smo svi potrebni ljubavi i oprosta. Sagnuo se na snažno i dragocjeno svjedočanstvo Pastore, dok je svjedočila, kako je gubitak njezino dvoje djece u sukobu, nije spriječio da nadvlada mržnju i želju za osvetom. Papa je saslušao je i pripovijesti bivših gerilaca Deisy i Juana Carlosa, zahvalivši im na svjedočanstvu koje nam svima pomaže da shvatimo da su i oni također ‘žrtve’ i da – i  za one koji su činili krivo – ima nade.

Mnoštvo koje je bilo uzduž ulica dok je papa Franjo prolazio na putu prema Spomen-centru, kako bi odao počast žrtvama sukoba, također je bilo odjeveno u bijelo. Na crnom kamenu, memorijalnog spomenika ispisan je broj onih koji su umrli, “nestali” ili su bili raseljeni – stoji napisano: osam milijuna četiristosedamdesetdvije tisuće stočetrdesetitri (8472143).

Papa Franjo je rekao na početku ovoga krajnje žalosnog ali nevjerojatno emotivnog poslijepodneva, ovome se činu pomirenja posebno radovao. Nije tajna da je došao u Kolumbiju kao ‘hodočasnik mira’ i nadamo se da će ovaj jednostavan, ali snažan trenutak zajedništva biti dovoljan da stvori dubok i konačan slom smrtonosnoga kruga nasilja, koji inače može samo dovesti do veće podjele i dublje žalosti.

Izvor: radiovatican.va

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.