Vjera Papa govori Molitveni susret pomirenja – raskinuti lanac nasilja
Papa govori Vjera

Molitveni susret pomirenja – raskinuti lanac nasilja

Svi koji su nazočili na Molitvenom susretu nacionalnoga pomirenja, u kolumbijskom gradu Villavicencio, bili su odjeveni u bijelo – boju mira. Izobličen, osakaćen i ognjem nagoren crni Krist podsjetnik je na zlo nasilja i smrti, koji – kako je rekao Sveti Otac – rađa većim nasiljem i smrću u beskonačnom krugu uništenja, osim ako se taj lanac ne prekine snagom opraštanja i pomirenja.

Papa je pažljivo je slušao osobna svjedočanstva žrtava, kao i počiniteljâ nasilja, njihove jezive pripovijesti o patnji i zlostavljanju, koje su djelovale kao ljekovite uspomene, u nastojanju da se prevladaju i da podijeljeni narod ujedine, radi dobra sve njegove djece. Papa Franjo je zatim rekao kako u Villavicencio nije došao kako bi im rekao što trebaju činiti, nego da zajedno s njima plače i zagrli ih, dok oni svojoj zemlji pomažu da napravi prvi, težak, ali i temeljni korak prema miru.

Rekao je nazočnima kako smo svi potrebni ljubavi i oprosta. Sagnuo se na snažno i dragocjeno svjedočanstvo Pastore, dok je svjedočila, kako je gubitak njezino dvoje djece u sukobu, nije spriječio da nadvlada mržnju i želju za osvetom. Papa je saslušao je i pripovijesti bivših gerilaca Deisy i Juana Carlosa, zahvalivši im na svjedočanstvu koje nam svima pomaže da shvatimo da su i oni također ‘žrtve’ i da – i  za one koji su činili krivo – ima nade.

Mnoštvo koje je bilo uzduž ulica dok je papa Franjo prolazio na putu prema Spomen-centru, kako bi odao počast žrtvama sukoba, također je bilo odjeveno u bijelo. Na crnom kamenu, memorijalnog spomenika ispisan je broj onih koji su umrli, “nestali” ili su bili raseljeni – stoji napisano: osam milijuna četiristosedamdesetdvije tisuće stočetrdesetitri (8472143).

Papa Franjo je rekao na početku ovoga krajnje žalosnog ali nevjerojatno emotivnog poslijepodneva, ovome se činu pomirenja posebno radovao. Nije tajna da je došao u Kolumbiju kao ‘hodočasnik mira’ i nadamo se da će ovaj jednostavan, ali snažan trenutak zajedništva biti dovoljan da stvori dubok i konačan slom smrtonosnoga kruga nasilja, koji inače može samo dovesti do veće podjele i dublje žalosti.

Izvor: radiovatican.va

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.