Vjera Meditacije Mladica iz Jišajeva panja
Meditacije Vjera

Mladica iz Jišajeva panja

Isklijat će mladica iz panja Jišajeva, izdanak će izbit iz njegova korijena. Na njemu će duh Gospodnji počivat, duh mudrosti i umnosti, duh savjeta i jakosti, duh znanja i straha Gospodnjeg. (Iz 11, 1-2)

Kad god sam u Adventu čuo nježnu sliku koju nam donosi prorok Izaija spominjući mladicu i izdanak, vidio sam snažnu vezu između Starog i Novog saveza. No ako se udubimo u okolnosti koje nalazimo u Prvoj knjizi o Samuelu, uviđamo da stvari nisu tekle jednostavno.

U doba Izaijino, moćno Davidovo kraljevstvo nije više postojalo, ostala je samo uspomena – otpiljeni panj. Jišaj je bio otac starozavjetnog kralja Davida i stoga se spominje u Isusovu rodoslovlju. Potjecao je iz Betlehema! Jahve i prorok Samuel razgovaraju o izboru novog izraelskog kralja koji treba biti jedan od Jišajevih osam sinova. Jahve kod izbora kralja upozorava Samuela: „Bog ne gleda kao što gleda čovjek: čovjek gleda na oči, a Jahve gleda što je u srcu.« (1Sam 1,16). Jišaj, premda je bio pozvan da dođe sa svim sinovima, Davida, najmlađega sina nije doveo, nego ga je ostavio kod ovaca. Ljudi prečesto stavljaju sebe na mjesto onoga koji određuje što i kako treba činiti. No, valja nam se pokoravati Božjoj volji. David je bio osmi sin. On time ujedno postaje praslika Mladice koja će izniknuti iz panja Jišajeva, onoga koji će uskrsnuti u osmi dan, odnosno u prvi dan u tjednu. Onoga koji će, nakon stvaranja svijeta u sedam dana, simboličkim osmim danom stvoriti novo nebo i novu zemlju. Prorok Samuel po Božjem nadahnuću izabire upravo najmlađeg, osmog dječaka Davida, za kralja.

Bog u primjeru Jišaja i njegovog ljudskog umovanja pokazuje da sudbinu svog naroda povjerava dječaku, a ne ljudima na položajima i sa vlašću. Jasno se očituje razlika u Božjoj i ljudskoj perspektivi i različitom poimanju stvari. Bog drugačije gleda na ljude i ne obazire se na podrijetlo, nego poziva svakog čovjeka da ispuni svoje poslanje i učini svijet boljim mjestom.

Osušeni panj simbol je grijeha i nevjere. Izrael je panj Jišajev koji je postao nevjeran čineći grijeh, okrećući leđa jedinome pravome Bogu. Upravo iz izabranog naroda, Bog podiže čovjeka koji će navijestiti dolazak Spasitelja. Ivan Krstitelj, glas u pustinji, najavljuje Onoga koji će donijeti spas narodu. Najavljuje mladicu koja će isklijati iz izabranog naroda. Izaija u duhu gleda rast nečega novog iz toga panja – vidi nekoga na kojem će u punini počivati Božji duh. Duh Sveti nam preko Izaije objavljuje i svojih sedam darova.

Izvori: Nikola Kuzmičić (bitno.net), p. Antun Volenik (ssf.hr), fra Milan Gelo (bogoslovi.ofmconv.hr)

Uredio: Prod. dr. sc. med. Robert Semnic

Slika: pixabay

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.