Vjera Crkva Uz mjesec rujan, piše mons.dr.Andrija Anišić, direktor Radio Marije
Crkva Vjera

Uz mjesec rujan, piše mons.dr.Andrija Anišić, direktor Radio Marije

SVETA MAJKA TEREZIJA
Dar Crkvi u Godini milosrđa

Dragi prijatelji Radio Marije!

Započeo je mjesec rujan (septembar). Zazvonila su školska zvona. Osnovci i srednjoškolci su krenuli u školu. Neki radosno, neki su već „smoreni“. Jutros mi rekoše kako je jedno đače prvače, reklo svojoj mami, nakon prvog dana u školi, za svoju učiteljicu: „Uf, al je ova dosadna“. Eto, za „prvašiće“ je sigurno polazak u školu veliki šok i velika promjena u životu. No, brzo će se naviknuti, uz pomoć dobrih roditelja, učitelja i vršnjaka.
Paralelno sa školom počinje i vjeronauk. U Subotici, u subotu 10. rujna, svečano ćemo zajednički zazvati svjetlo i milost Duha Svetoga za novu školsku i vjeronaučnu godinu. Koliko god djeca i mladi ne vole školu pa ni vjeronauk, ipak u nju moraju i trebaju ići i vjeronauk pohađati, jer im je to jako, jako potrebno za budućnost. Zato je dobro sve pratiti molitvom a poteškoće prihvaćati i podnositi kao svoj svakodnevni križ koji moramo nositi strpljivo i s ljubavlju. Pozivam sve drage slušatelje Radio Marije da svojim molitvama poprate početak školske i vjeronaučne godine i mole Božji blagoslov i uspjeh u ovoj novoj školskoj godini. Molimo i za učitelje, nastavnike i profesore da svoju prosvjetni rad obavljaju stručno i s ljubavlju.
Još je jedan događaj obilježio početak ovoga mjeseca. U nedjelju 4. rujna, papa Franjo svečano je proglasio svetom bl. Majku Tereziju iz Kalkute. Taj događaj je sigurno veliki dar Crkvi, pa i čovječanstvu, u ovoj Svetoj godini milosrđa. Sv. Majku Tereziju možemo s pravom nazvati „utjelovljenim milosrđem“ i kao takva ona nam može biti uzor koji valja nasljedovati ali ne samo u ovoj Svetoj godini, nego i inače. Naime, čineći djela milosrđa kakva je činila sv. Majka Terezija, pomažemo braći i sestrama koji su u potrebi, a koji su Isusu najviše na srcu. Ljubeći njih ljubimo i Isusa, a osim toga osiguravamo sebi vječni život, jer ćemo na vratima raja čuti utješne Isusove riječi: „Dođite blagoslovljeni Oca mojega…“.
Donosim nekoliko misli sv. Ivana Pavla II. koje je izrekao 19. listopada 2003. prigodom proglašenja blaženom Majke Terezije:
Poput ikone milosrdnog Samrijanca, išla je posvuda kako bi služila Kristu u najsiromašnijima među siromasima.
Svjedočanstvom života, Majka Terezija sve nas podsjeća kako se evangelizacijsko poslanje Crkve događa po ljubavi, hraneći se molitvom i slušanjem riječi Božje.
Kontemplacija i akcija, evangelizacija i promicanje čovjeka: Majka Terezija propovijeda Evanđelje svojim životom u potpunosti posvećenim siromasima, ali istovremeno i uronjenim u molitvu.
Majka Terezija, velika službenica siromaha, Crkve i čitavoga svijeta. Njen je život svjedočanstvo dostojanstva i povlastice ponizna služenja. Kao istinska majka obespravljenih, prignula se k onima koji su trpjeli od različitih oblika siromaštva.
Njena se veličina sastojala u sposobnosti sebedarja bez računice, davanja „sve do boli“.
Njen je život bio radikalno življenje Evanđelja i njegovo odvažno naviještanje.
Duboko je vjerovala kako, dotičući ranjena tijela siromaha, dotiče samoga Krista.

Misli sv. Majke Terezije:

* Da bismo upoznali sreću u Bogu na ovome svijetu, potrebno je ispuniti neke uvjete: ljubiti kao što on ljubio, pomagati kao što on pomaže, davati kao što on daje, spašavati kao što on spašava; ostati u njegovoj prisutnosti punih dvadeset i četiri sata na dan, izlaziti mu u susret u siromasima i trpećima…
** Neka vam Bog ljubavlju uzvrati svu ljubav što ste je pružili, kao i svu radost i mir što ste ih oko sebe posijali diljem svijeta. Neka vas Bog beskrajno blagoslovi!

Prihvatimo njenu poruku i nasljedujmo njen primjer!

Molitva sv. Majke Terezije iz Kalkute

DANAS

Isuse, ti želiš moje ruke kako bi
proveo ovaj dan pomažući
siromašnima i bolesnima
kojima je pomoć potrebna.
Gospodine, danas ti dajem svoje ruke.

Gospodine, ti želiš moje noge
kako bi poveo dan
posjećujući one
kojima je potreban prijatelj.
Gospodine, danas ti dajem svoje noge.

Gospodine, ti želiš moj glas
kako bi proveo dan razgovarajući
s onima kojima su potrebne
riječi ljubavi.
Gospodine, danas ti dajem svoj glas.

Gospodine, ti želiš moje srce
kako bi proveo ovaj dan
ljubeći svakoga čovjeka
samo zato što je čovjek.
Gospodine, danas ti dajem svoje srce.

Vaš urednik

Preuzeto: Radio Marija Srbije

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.