Intervju Misli direktora Radio Marije Srbije o Adventu u Godini milosrđa
Intervju

Misli direktora Radio Marije Srbije o Adventu u Godini milosrđa

Dragi slušatelji Radio Marije!

Na svetkovinu Bezgrješne, 8. prosinca ove godine, papa Franjo svečano će otvoriti sveta vrata na bazilici sv. Petra u Rimu i time označiti početak izvanredne jubilarne svete godine koja će slaviti pod geslom JUBILEJ MILOSRĐA. Taj događaj papa je najavio 11. travnja na Nedjelju božanskoga milosrđa 2015. bulom „Lice milosrđa“. Božje milosrđe je draga tema papi Franji od početka njegovog pontifikata. To je tema kojoj se često navraćao. „Jubilej milosrđa“ je vrhunac njegovog naglašavanja i zauzimanja kako bi svi ljudi shvatili i prihvatili to izvanredno Božje svojstvo.
Milosno adventsko vrijeme vrlo prikladno za razmišljanje o Božjem milosrđu. Vrijeme nakon grijeha naših praroditelja pa sve do Isusovog rođenja, mogli bismo nazvati vremenom iščekivanja dolaska Onoga koji će satrti glavu zmiji-đavlu (usp. Post 3,15). Svi događaji Staroga zavjeta usmjereni su prema tom jedinstvenom događaju rođenja Emanuela: „Evo, začet će djevica i roditi sina i nadjenut će mu ime Emanuel!“. To dugo „Došašće“, to dugo razdoblje u povijesti čovječanstva i povijesti spasenja mogli bismo nazvati postupnom objavom Božjega milosrđa. Božje milosrđe se očitovalo odmah nakon grijeha Adama i Eve, jer ih je on zaodjenuo odjećom od krzna, da im tako bar malo vrati i zaštiti dostojanstvo koje su izgubili. A obećanje pobjede Žene i njezinog „roda“ (sina) je posebno obećanje pobjede i trijumfa toga milosrđa. I savezi s Noom, Abrahamom i Mojsijem očituju to Božje milosrđe. Osobito je to naglašeno u objavi Mojsiju kad mu je obavio svoje ime i naglasio da je on „Bog milosrdan i milostiv, spor na srdžbu, bogat ljubavlju i vjernošću (Izl 34,6). I tako do punine vremena: „A kada dođe punina vremena, odasla Bog Sina svoga: od žene bi rođen…“ (Gal 4,4). Isus Krist rođen od Marije u Nazaretu jest „lice milosrđa nebeskoga Oca“ kako ističe papa u prvoj rečenice bule za Jubilej milosrđa. On ističe: Otajstvo kršćanske vjere kao da je sažeto u tim riječima. Milossrđe je postalo živo, vidljivo i dosegnulo je svoj vrhunac u Isusu iz Nazareta“, ističe papa Franjo. Isusovo rođenje je konačna objava Božje ljubavi prema nama. „Tko vidi njega, vidi Oca (usp 1v 14,9). Isus iz Nazareta, svojom riječju, svojim djelima i cijelom svojom osobom, objavljuje Božje milosrđe“ (Lice milosrđa, br. 1).
Mi kršćani trebamo uvijek biti svjesni toga Božjega milosrđa. Jubilej milosrđa samo nas želi podsjetiti na to milosrđe i pomoći nam da više zahvaljujemo Bogu na njegovom beskrajnom milosrđu i nježnosti i da naučimo više „koristiti“ i uživati u zagrljaju milosrdnog Boga Oca.
Bit će ove godine puno govora o Božjem milosrđe i mi u Radio Mariji već smo započeli s posebnom emisijom „Lice milosrđa“ koju vodi nadbiskup i metropolita beogradski mons. Stanislav Hočevar. On će sigurno pratiti sve što se događa na nivou opće Crkve glede Jubileja milosrđa. A mi ćemo u našem programu nastojati vijestima ispratiti sve što će se događati u našim biskupijama, tim partikularnim Crkvama.
Dragi slušatelji Radio Marije Advent i božićni blagdani neka nam budu prilika „izvanrednoga vremena milosti i duhovne obnove“. Neka nam Jubilej milosrđa bude „novo razdoblje neprekidne evangelizacije, novo zalaganje svih kršćana za oduševljenje i uvjerenije svjedočenje vjere. Crkva je osjećala odgovornost da u svijetu bude živi znak Očeve ljubavi“ (usp. Lice milosrđa, br. 3. i 4.).
S tim papinim mislima završavam ovu svoju misao za mjesec prosinac i želim svima puno milosti i radosti u Došašću te za božićne blagdane!

Vođen Božjim milosrđem, s vama u svemu vaš direktor programa, Andrija Anišić

Izvor: Radio Marija Srbije

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.