Propovjedi Misli pape Benedikta XVI. Misao Benedikta XVI za 22. nedelju kroz godinu
Misli pape Benedikta XVI. Propovjedi

Misao Benedikta XVI za 22. nedelju kroz godinu

Draga braćo i sestre!

U liturgiji riječi ove nedjelje na vidjelo izbija tema Božjeg zakona, njegove zapovijedi: to je bitna sastavnica židovske religije a jednako tako i kršćanske, gdje nalazi svoje puno ispunjenje u ljubavi (usp. Rim 13, 10). Božji je zakon njegova riječ koja vodi čovjeka na njegovu životnom putu, izvodi ga iz ropstva sebičnosti i uvodi u “zemlju” prave slobode i života. Zato se u Bibliji zakon ne promatra kao neki teret, breme i ograničenje koje čovjeka tišti, već kao najdragocjeniji Gospodinov dar, svjedočanstvo njegove očinske ljubavi, njegove volje da bude blizak svome narodu, da bude njegov Saveznik i zajedno s njim ispiše povijest ljubavi. Ovako moli pobožni Izraelac: “Uživat ću u pravilima tvojim, / riječi tvojih neću zaboravit. (…) Uputi me stazom svojih zapovijedi, jer ja u njoj uživam” (Ps 119, 16.35). U Starome zavjetu je Mojsije taj koji u Božje ime prenosi zakon narodu. On, nakon dugog putovanja u pustinji, na pragu obećane zemlje, daje narodu slijedeći svečani proglas: “A sada, Izraele, poslušaj zakone i uredbe kojima vas učim da biste ih vršili i tako poživjeli te unišli i zaposjeli zemlju koju vam daje Jahve, Bog otaca vaših” (Pnz 4, 1). I evo problema: kada se narod nastanio u toj zemlji i bio čuvar zakona našao se u napasti da svoju sigurnost i svoju radost stavi u nešto što više nije Gospodinova riječ: naime, u dobra, u moć, u druga ‘božanstva’ koja su zapravo isprazna, koja su idoli. Božji je zakon, zacijelo, opstao, ali nije više nešto najvažnije, nije više pravilo života; pretvara se u nešto izvanjsko, kao u neko ruho i pokrov, dok život slijedi druge putove, druga pravila, često sebične pojedinačne i grupne interese. I tako religija gubi svoj izvorni smisao a taj je živjeti u slušanju Boga da bi se vršilo njegovu volju – koja je istina našega bića – i tako živjeti dobro, u pravoj slobodi, i svodi se na prakticiranje sporednih običaja, koji prije zadovoljavaju čovjekovu potrebu da bude u dobrim odnosima s Bogom. A to je velika opasnost svake religije, s kojom se Isus susreo u svome dobu, ali koja se, nažalost, može ustanoviti također u kršćanstvu. Zato Isusove riječi u današnjem Evanđelju upućene protiv pismoznanaca i farizeja moraju i nas potaknuti na razmišljanje. Isus ponavlja riječi proroka Izaije: “Dobro prorokova Izaija o vama, licemjeri, kad napisa: Ovaj me narod usnama časti, a srce mu je daleko od mene. Uzalud me štuju naučavajući nauke – uredbe ljudske” (Mk 7, 6-7; usp. Iz 29, 13). A zatim zaključuje: “Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske” (Mk 7, 8).

I apostol Jakov, u svojoj poslanici, upozorava na opasnost lažne religioznosti. On piše kršćanima: “Budite vršitelji riječi, a ne samo slušatelji, zavaravajući sami sebe” (Jak 1, 22). Neka nam Djevica Marija, kojoj se sada obraćamo u molitvi, pomogne da otvorena i iskrena srca slušamo Božju riječ, da bi ona svakoga dana upravljala naše misli, naše odluke i naša djela!

Izvor: www.vatica.va

Uredio: Nikola Knezi

Tagovi

Siniša Tumbas Loketić

Rođen u Subotici 10. ožujka 1987. godine. Kršten je u župi Isusova uskrsnuća u rodnom gradu. Nakon srednje Politehničke škole u Subotici upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. Za đakona je zaređen u Subotici 5. listopada 2014. godine, a za svećenika 6. travnja 2015. zaredio ga je mons. Ivan Penzeš. Obavljao je dužnost župnog vikara u Novom Sadu do svibnja 2016. god. od kada preuzima dužnost upravitelja župe Presvetog Trojstva u Selenči. Tokom godinu i pol dana boravka u Novom Sadu gdje je bio kapelan, uređuje emisiju za mlade "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Jedan je od osnivača i urednika katoličke internet stranice www.svjetlo-vjere.com. Dužnost glavnog urednika katoličkog lista "Zvonik" preuzima 6. studenoga 2016. godine, a uređuje ga do travnja 2018. godine kada glavnim urednikom biva imenovan vlč. Vinko Cvijin.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.