Vjera Crkva Ministranti iz cijeloga svijeta s papom Franjom na Trgu svetoga Petra
Crkva

Ministranti iz cijeloga svijeta s papom Franjom na Trgu svetoga Petra

Veliko veselje i oduševljenje vladali su danas ulicama grada Rima u kojemu se okupilo više od 60.000 ministranata u dobi između 13 i 23 godine iz cijeloga svijeta. U Rim su došli u okviru svojega XII. međunarodnog hodočašća, kojemu je vrhunac večerašnji susret s papom Franjom na Trgu svetoga Petra. Moto je susreta uzet iz 34. psalma, a glasi „Traži mir i za njim idi!“ (Ps 34,15)

Ministranti koji sudjeluju u toj inicijativi Međunarodnoga saveza ministranata (Coetus Internationalis Ministrantium (CIM)), koji okuplja biskupijske delegate i osobe zainteresirane za pastoral ministranata, dolaze iz 19 zemalja. Najviše ih je iz Njemačke, a dolaze i iz Belgije, Francuske, Velike Britanije, Hrvatske, Luksemburga, Austrije, Portugala, Rumunjske, Rusije, Švicarske, Srbije, Slovačke, Češke, Ukrajine, Mađarske i Sjedinjenih Američkih Država, te čak dva izaslanstva iz Antigve i Barbuda.

Svijet, obilježen populizmom i nacionalizmom punim glasom zaziva mir, a mi želimo pridonijeti toj općoj želji krećući upravo od mladih naraštaja, kako bismo živjeli u svijetu bez zidova i barijera – kazao je zrenjaninski biskup Ladislav Nemet, predsjednik spomenutog saveza, govoreći na tiskovnoj konferenciji na kojoj je predstavljena inicijativa.

Susret s Papom

Brojni su pothvati predviđeni za to međunarodno hodočašće koje završava 3. kolovoza. Mladi, zajedno sa svojim biskupima, imaju vrlo raznolik program koji obuhvaća liturgijska slavlja i zajedničku molitvu, posjete i izlete, užine na otvorenom, ispovijedi i razgovore o životu, te zajednička druženja na više od 300 mjesta u Rimu.

Međutim vrhunac je tog događaja susret s papom Franjom, koji se ove godine podudara s liturgijskim spomenom svetog Ignacija Loyolskoga, utemeljitelja Družbe Isusove, kojoj pripada Papa. Ali, sve se to događa i s pogledom usmjerenim na sljedeću biskupsku sinodu koja će biti posvećena mladima i Svjetskom danu mladeži u Panami 2019. godine.

Zajedništvo i mir

Hodočašće ministranata produbljuje identitet vjere, jača zajedništvo i pokazuje mladima opću dimenziju njihove službe – primijetio je biskup Stefan Oster, predsjednik Povjerenstva za mlade Njemačke biskupske konferencije. Osim toga, – dodao je – nadam se također da će pomoći da svi sudionici shvate kako pristup liturgiji i velikoj zajednici Crkve doista može biti bitan za živi odnos vjere i za odnos s Kristom.

Siguran sam – dodao je – da će međunarodno obilježje tog hodočašća biti važan znak razumijevanja među mladim kršćanima iz cijeloga svijeta. I nadam se da će mnogi od njih biti kvasac mira i sklada nasuprot neslaganju i ksenofobiji u njihovim zemljama i prilikama u kojima žive – istaknuo je biskup Oster.

Izvor: (Vatican Media – aa)

Foto: Vatican New

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.