Vjera Meditacije Milosrdni Samarijanac
Meditacije Vjera

Milosrdni Samarijanac

Na pitanje pismoznanca „tko je moj bližnji?“ Isus pripovjeda potresnu prispodobu koja „onom tko ima uši da čuje“ djeluje prilično otrežnjujuće.  Dugujemo zahvalnost pismoznancu na ovom pitanju o čijem odgovoru je sigurno dugo, dugo promišljao, vjerojatno do kraja života, i nadamo se da su Isusove riječi u njemu  dovele i do  obraćenja.  Obratimo pažnju na sve aktere u prispodobi.

Razbojnici  – razbojništvo predstavlja jedan od najstarijih oblika kriminala u vidu  protivpravnog oduzimanju tuđe imovine korištenjem prinude, tj. nasilja. Pretpostavljamo da im se povređeni suprotstavio i da je zbog toga pretučen i „ostavljen polumrtav“. Nasilje danas ne mora biti samo fizičko – moguće je raniti čovjeka i teškom riječju, porukom (elektronskom), pasivnošću ili ne-činjenjem.

Svećenik i levit ne žele prepoznati ni svog sunarodnika niti glas savjesti. Ako bi slušali svoju savjest, ona bi im poručila: „ljubi bližnjeg svog, kao sebe samog“. Analogno tome, svaka osoba u životnoj opasnosti bi se borila za svoj život a ne bi se ponašala po principu „vidje to i zaobiđe“.

Samarijanac je sigurno imao posla u Jeruzalemu, kao i svećenik i levit no za razliku od njih se sažalio – „ne čini drugom ono što ne bi želio da učine tebi“. U tu svoju akciju on ulaže sve svoje – snagu, vrijeme, prvu liječničku pomoć, svog magarca i novčana sredstva – 2 denara što je bila otrpilike trodnevna vojnička plaća. Dirljivo je i obećanje koje daje gostioničaru.

Gostioničar – pretpostavljano da je pristao da njeguje ranjenog čovjeka, za plaću. Ne znamo što se dogodilo kad se Samarijanac vratio i kakav je stav zauzeo.

Čovjek oseća duboku zahvalnost prema Samarijancu jer mu je spasio život. Plemenitost Samarijanca sigurno ostavlja dubok pečat na njega i njegove dalje postupke. Da li je oprostio razbojnicima?

Slika: Aimé Nicolas Morot – Marc Baronnet, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7901316

Ivan Dodig

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.