Karmel o. Gerard Tomo Stantić Milosrđe u obitelji
Karmel o. Gerard Tomo Stantić

Milosrđe u obitelji

Što je to milosrđe u obitelji?

Je li to da u obitelji ima puno djece? Je li to da da je brak ovjenčan svetim sakramentom ženidbe? Je li to da u obitelji postoji sloga, ljubav, poštivanje, poniznost? Što je to milosrđe u obitelji?

Da li je milosrđe samo imati nešto dobro ili je to i nemati nešto zlo? Znači, je li milosrđe u obitelji pak da u obitelji nema nesloge, bolesti, tuge i plača? Na ovo nam naš otac Gerard poručuje: “Bolest, nužda, glad, progonstvo, sve je to nemilo. Ipak ako se ima malo olakšanja, onda je snošljivo. Najveća bolest, nevolja (zla volja, slaba volja), napast, grih… Lik za bolest i nevolju svu ovu, Tvoja milosrdnost” S toga, je li milosrđe i nešto nemati pa još više uživati milost Njegovu?

Božja milosrdnost prema nama, a samim tim i milosrdnost u obitelji može se opisati kao briga i pažnja majke za novorođeno čedo. Isto tako i kao briga roditelja i oca i majke, za svoju djecu, cijeli život. Ma koliko puta djete padalo, roditelj je tu da ga uzdigne, da mu pruži ruku, da ga vodi i pokaže pravi put. Ako dijete i slaže nešto zgreši, roditelj će ga prihvatiti opet pod svoje skute, u svoj zagrljaj. Roditelji su, osobito kad je dijete mlado i nejako, osnovni stup njegova života, potpora, putokaz, učitelj, hranitelj, njegovatelj…  kao što bi sluga Božiji otac Gerard Tomo Stantić rekao: “Sve nalazi sebi mali u materinskom krilu, a ja u krilu Tvoje milosrdnosti” I nastavlja otac Gerard opisujući veliku, preveliku milost koju na pruža Otac naš nebeski: “Dakle, dadijaj me sa Tvojom providnom rukom, hrani me sa mlikom Tvoje milosrdnosti, nosi me sa silom Tvoje milosti, čini samnom i po meni što hoćeš”.

Zar neće majka svoje dijete kad joj se otrgne iz ruke i padne podići i poljubiti i utješiti, a ne ostaviti da leži, samo, bolno i uplakano? Tako će i Otac naš nebeski biti milosrdan prema nama i po rečima oca Gerarda “ Pa da se ova nesrića koliko puta dogodi, mene Tvoja milosrdnost vazda razhrabri… Ti dopustiš, da padamo, da tvoju milosrdnost uživamo. Ličnika je dika bolesne ličit, dakle mora zato biti bolesni. Tvoja je dika grišnike milosrdno ličit. “

I malo dijete Isus imalo je svu ljubav i pažnju svoje Majke, blažene Djevice Marije i svetog Josipa. Radosno je to što i mi danas možemo da Ga ljubimo i njegujemo i čuvamo kao što su njih dvoje čuvali Njega. A kako, objašnjava nam nas dragi otac Gerard Tomo Stantić : “Dvorio te Josip i Marija, dvorim Te kad činim dobra dila. Ko mnogo dobije, štogod drage volje daje. Sve sam dobio, Tebe sam dobio, od mnogo dat Ću Ti štogod: dobru volju, dobru želju. Pazit ću koliko mogu.”

S toga zapitajmo se još jednom: Što je milosrđe? Nije li dakle milosrđe i nešto nemati pa još više uživati milost Njegovu?

BOŽE, MILOSRDAN SI DJECI SVOJOJ I TVOJE MILOSRĐE U SAKRAMENTU POMIRENJA OSOBITO JE DAREŽLJIVO DIJELIO O. GERARD TOMO STANTIĆ… S TOGA DAJ DA SE NJEGOVIM ZAGOVOROM PRIBLIŽIM VRELU MILOSTI KAKO BI MOJA MOLITVA BILA USLIŠANA NJEGOVIM ZAGOVOROM…

(iz molitve za proglašenje blaženim oca Gerarda)

Pišu: mr. dr. med. Marija Mandić Matarić i dipl. ing. Danijel Mandić

Izvor: OTAC GERARD – Glasilo Vicepostulature za upoznavanje Sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića, karmelićanina; Hrvatska karmelska provincija Svetoga oca Josipa; God. V; 10/2013; str. 14-15

Foto: pixabay.com

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.