Vjera Crkva Međunarodni znanstveni simpozij prigodom 300. obljetnice svetišta Gospe Tekijske
Crkva Vjera

Međunarodni znanstveni simpozij prigodom 300. obljetnice svetišta Gospe Tekijske

Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i Svetište Gospe Tekijske u Srijemskoj biskupija organiziraju Međunarodni znanstveni simpozij prigodom 300. obljetnice svetišta Gospe Tekijske. Simpozij će se održati 20. i 21. svibnja 2016. u svečanom salonu Oficirskog paviljona (Petrovaradinska tvrđava 2) u Petrovaradinu.

Prvoga dana, u petak, 20. svibnja otvorenje znanstvenog simpozija predviđeno je u 9 sati kada će biti upućeni prigodni pozdravni govori. Prvo, uvodno predavanje od 9:15 održat će prof. dr. Salvatore M. Perrella (Rim) na temu Mariologija danas. Od 9:50 uslijedit će predavanje prof. dr. Ivana Dugandžića (Međugorje) na temu Blažena Djevica Marija u Novome zavjetu, s posebnim osvrtom na Ivanovo Evanđelje i knjigu Otkrivenja. Doc. dr. Drago Tukara (Đakovo) predavanje o Marijinu djevičanstvu u crkvenih otaca održat će od 10:10 sati, a potom će uslijediti rasprava i stanka.

Predavanja će biti nastavljena u 11:20 kada će izv. prof. dr. Ivica Raguž (Đakovo) izlagati na temu Blažena Djevica Marija Bogorodica – teološki pogled. U 11:40 doc. dr. Boris Vulić (Đakovo) govorit će o Teološkim porukama Marijina uznesenja na nebo, a od 12 sati prof. dr. Mladen Parlov (Split) izlagat će na temu Crkva i Bezgrješna: aktualnost dogme o Bezgrješnom začeću. Moderator će biti dr. Zdenko Ilić.

Poslijepodnevni dio programa moderirat će mr. Hrvoje Kalem. Predavanja će započeti u 15 sati, kada će izv. prof. dr. Predrag Dragutinović (Beograd) govoriti na temu Blažena Djevica Marija u pravoslavlju: sjaj Crkve i ikona ljudske ljepote. Od 15:20 doc. dr. Lidija Matošević (Zagreb) izlagat će na temu Karl Barth o Mariji, a od 15:40 doc. dr. Davor Vuković (Đakovo) pojasnit će Fenomenologiju hodočašća i marijanskih svetišta.

Nakon rasprave i stanke predavanja će se nastaviti u 17.10 kada će prof. dr. Marina Vicelja-Matijašić (Rijeka) govoriti o Ikoničnosti Gospe Tekijske u svjetlu slike Salus populi romani. Od 17:30 izv. prof. dr. Milica Lukić (Osijek) izlagat će na temu Gospa Tekijska u literaturi, a od 17:50 prof. dr. Hrvojka Mihanović-Salopek (Zagreb) govorit će o Marijanskim pjesmama u molitveniku i pjesmarici Ružica zlamenita Ilije Okrugića Srijemca. Prvi dan završit će plenarnom raspravom te misnim slavljem koje će započeti u 19 sati.

Drugi dan simpozija, 21. svibnja započet će misnim slavljem u 7:30 sati. Program će moderirati doc. dr. Darija Damjanović Barišić, a početak je predviđen u 9 sati. Prvo izlaganje u 9:10 imat će mr. Tadija Crnjak (Đakovo) na temu Crkvene i političke prilike u Srijemskoj biskupiji u drugoj polovici 18. st. Od 9:30 dr. Robert Skenderović, viši znanstveni suradnik (Slavonski Brod) izlagat će na temu Bitka kod Tekija – odlučujući poraz Osmanlija u Podunavlju. U 9:50 izv. prof. dr. Dragan Damjanović (Zagreb) govorit će o Arhitekturi crkve Snježne Gospe na Tekijama, a od 10:10 prof. dr. Emanuel Hoško (Trsat) govorit će o Visokoj teološkoj školi u Petrovaradinu u 18.st.

Nakon rasprave i stanke, drugi niz predavanja započet će u 11:10 kada će prof. dr. Mijo Korade (Zagreb) govoriti o Tekijama u vrijeme isusovaca. U 11:30 mr. Dominik Deman (Subotica) izlagat će na temu Ilija Okrugić – upravitelj svetišta na Tekijama i povjesničar Srijema. U 11:50 Ivana Andrić Penava, dipl. pov. (Zagreb) predstavit će Štovanje Breunerova brijestasa slikom sedam žalosti Blažene Djevice Marije, a u 12:10 Ankica Landeka, dipl. theol. i dipl. knj. (Đakovo) govorit će na temu Ex librisi petrovaradinske knjižnice. Simpozij će završiti plenarnom raspravom.

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.