Vjera Papa govori Međunarodni dan starijih osoba. Papa Franjo: Oni su stabla koja stalno donose plod
Papa govori

Međunarodni dan starijih osoba. Papa Franjo: Oni su stabla koja stalno donose plod

Papa Franjo na susretu sa starijim osobama u jednoj rimskoj župi (Vatican Media)

Međunarodni dan starijih osoba, koji je Organizacija ujedinjenih naroda ustanovila 1990. godine, ove godine podsjeća na Opću deklaraciju o ljudskim pravima, 70 godina nakon njezina objavljivanja, potvrđujući obvezu promicanja prava starijh osoba. Za papu Franju oni su “korijeni i sjećanje jednoga naroda”

U svijetu živi gotovo 700 milijuna osoba koje imaju više od 60 godina. Taj su podatak objavili Ujedinjeni narodi, u prigodi današnjega Međunarodnog dana starijih osoba, ističući porast broja starijih ljudi posebno u Aziji i Africi. Procjenjuje se da će 2050. godine 2 milijarde ljudi, odnosno više od 20% svjetskoga pučanstva, imati 60 ili više godina.

Suprotstaviti se kulturi odbacivanja

Prošlih je dana papa Franjo poslao poruku u prigodi međunarodnoga susreta naslovljenoga „Snaga godinā. Bez snova se uistinu ostari“, koji je u Firenci organizirala Zajednica svetoga Egidija. Pritom je istaknuo da starijim osobama pripada posebni poziv sjećanja i snova koje trebaju prenositi mladim naraštajima, te da je za izgradnju boljega svijeta potrebno nadvladati prevladavajuću kulturu odbacivanja. Taj je poziv papa Franjo više puta ponovio kao, primjerice, na susretu sa starijim osobama na Trgu svetoga Petra, 28. rujna 2014. godine. Tom je prilikom istaknuo da je napuštanje starijih skrivena eutanazija.

Koliko puta odbacimo starije osobe napuštajući ih, što je zapravo prava skrivena eutanazija! To je posljedica kulture odbacivanja koja je vrlo loša za naš svijet. Odbacuju se djeca, odbacuju se mladi jer nemaju posla, odbacuju se i starije osobe, u težnji za održavanjem gospodarskoga sustava „uravnoteženim“, a u čijem središtu nije osoba nego novac. Svi smo pozvani suprotstaviti se toj otrovnoj kulturi odbacivanja! – istaknuo je Sveti Otac.

Poziv na svjedočenje važnih vrijednosti

Papa Franjo je više puta istaknuo također da su starije osobe stabla koja i dalje donose plod, odnosno bitan dio kršćanske zajednice i društva, jer su korijeni i sjećanje jednoga naroda. Tako je u govoru članovima Talijanske udruge starijih djelatnika, istaknuo da je svaka životna dob Božji dar koji ima svoju ljepotu i važnost, pa i ako ih obilježava slabost. Stoga je ponovno pobuđivanje osjećaja zahvalnosti prema starijim osobama – kako je rekao u katehezi na općoj audijenciji 4. ožujka 2015. godine – zadaća Crkve koja se ne želi prilagoditi mentalitetu nesnošljivosti i omalovažavanja.

Izvir: radiovatican.va (Benedetta Capelli; Ariana Anić – Vatikan)

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.