Vjera Crkva Međunarodna biskupska konferenca Svetih Ćirila i Metoda u pohodu ‘ad limina’
Crkva Vjera

Međunarodna biskupska konferenca Svetih Ćirila i Metoda u pohodu ‘ad limina’

U ponedjeljak 30. januara, Sveti otac papa Franjo je povodom pohoda ‘ad limina Apostolorum’primio u audijenciju crkvene vjerodostojnike MBK Svetih Ćirila i Metoda iz Srbije, Crne Gore, Kosova i Makedonije. Članove biskupske konference je predvodio beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar. Uz nadbiskupa Hočevara članovi konference su još: mons. János Pénzes, Subotička biskupija; mons. Ladislav Nemet, Zrenjaninska biskupija ujedno i predsjednik MBK; mons. Đuro Gašparović, Srijemska biskupija; mons. Djura Džudžar, apostolski egzarh za grkokatolike u Srbiji i Crnoj Gori; mons. Rrok Gjonlleshaj, nadbiskup u Baru (Crna Gora); mons. Ilija Janjić, biskup u Kotoru (Crna Gora); mons. Dodë Gjergji, apostolski administrator na Kosovu; mons. Kiro Stojanov, biskup u Skopju (Makedonija): apostolski egzarh za grkokatolike u Makedoniji.

Što je to pohod ‘ad limina’?

Pohod biskupa neke države papi naziva se »ad limina apostolorum«. Latinski naziv »ad limina apostolorum« prevodimo: pohod »na apostolske pragove«, to jest na grobove apostola Petra i Pavla. Običaj da svaki dijecezanski biskup u Katoličkoj Crkvi pohodi svake pete godine rimske bazilike, da pođe na pragove, tj. grobove apostolskih prvaka Petra i Pavla, uveo je papa Siksto V.

Običaj je bio da biskup tada podnese i pismeni i usmeni izvještaj Svetome Ocu i njegovim suradnicima u Rimu, pročelnicima pojedinih kongregacija i drugim uredima Svete Stolice. Sve je to propisano crkvenim zakonikom, u kanonima 399. i 400.

Svaki biskup ima i osobni susret sa Svetim Ocem koji traje oko petnaest minuta i tada biskup može s njim govoriti o stanju svoje biskupije, o pastoralnom i liturgijskom životu, o sakramentalnom životu, pohađanju svetih misa, vjeronauka, o mladima koje Crkva okuplja, o broju svećenika, redovnika i redovnica, o broju vjernika, o broju duhovnih zvanja i katoličkih ustanova na području njegove biskupije i njihovu stanju i problemima.

Na tim susretima s vatikanskim službenicima u uredima Rimske kurije povećava se i produbljuje koristan dijalog između biskupa i Svete Stolice, razmjenjuju se obavijesti, ali i daju savjeti i prikladni prijedlozi za veću dobrobit i napredak Crkava kao i za očuvanje zajedničke stege u Crkvi.

Zato su takvi pohodi znak i posebni trenutak zajedništva, jer na njima se susreću dvije osobe, biskup partikularne Crkve i rimski biskup, Petrov nasljednik, svatko sa svojom odgovornošću – za isti cilj – dobro vjernika i čitave Kristove Crkve. To je ujedno i jedna zajednička obnova svih biskupa jedne države i mjesne Crkve u kojoj biskupi na poseban način mole za povjereno im stado svaki u svojoj biskupiji.

Izvor: Beogradska nadbiskupija (kmc)

Foto: Vatican Radio – English Section

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.